2021-10-22 10:26:00

UNESCO Társult Iskolák Pedagógiai Műhelye

2021. október 12-én zajlott az UNESCO Társult Iskolák Pedagógiai Műhelye. A hálózat tagiskolái képviselőinek - koordinátorainak és intézményvezetőinek - hagyományos őszi összejövetelére ez alkalommal a budapesti Főpolgármesteri Hivatal biztosított helyszínt. 

Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelten az október 5-ei Pedagógusok Világnapja apropójából is, majd tájékoztatta a résztvevőket az UNESCO központ aktuális híreiről. 

Bemutatkozott az elmúlt tanév tavaszán csatlakozott Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, majd a jó gyakorlatok megosztása érdekében az intézményvezető és koordinátor kollégák lelkesen mutatták be iskolájukat és munkájukat:

·         általános iskolák közül – Budapest XVI. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskola 

·         középiskolák közül ­– Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Szakgimnázium és AMI

Ezt követően Czippán Katalin, az UNESCO MNB Nevelésügyi Szakbizottságának elnöke kezdeményezett beszélgetést a jelen lévő pedagógusokkal az új Zöld Föld tankönyvvel kapcsolatos kezdeti tapasztalatokról.

Szóba került egy régebben kiadott, viszont azóta is népszerű UNESCO-kiadvány, a Világörökség ifjú kezekben című tankönyv is, amely magyarul és további 39 nyelven is elérhető online: https://whc.unesco.org/en/educationkit/ 

A résztvevők hallhattak a nemrég lezajlott Világ Legnagyobb Tanórájáról, ezen belül Áder János köztársasági elnök klímatanórájáról és Legyetek Ti is klímavédők! című pályázatról, melyre még október 31-ig lehet jelentkezni. 

Az Edisonplatform vezetőjétől izgalmas bemutatkozó előadás hangzott el a szervezet céljairól, küldetéséről és működéséről, majd három, UNESCO szempontból is érdekes, „Edison 100-as” kezdeményezés részletesebb bemutatására került sor. 

A workshop utolsó előadása a Diákok és tanárok a fenntarthatóságról - kutatási program 2021-es legfontosabb eredményeiről nyújtott érdekes és tanulságos elemzést a résztvevőknek. 

A többévesre tervezett kutatási program a diákoknak és tanáraiknak a fenntarthatóságról alkotott véleményét kívánja felmérni: mit gondolnak róla, mit tesznek, mit tennének érte, a fenntarthatóság fogalomkörön belül hova helyezik a hangsúlyt, mi foglalkoztatja őket. A kutatás célja továbbá a Fenntarthatósági Témahéten részt vett diákok és tanárok Témahéten szerzett tapasztalatainak felmérése is. A kutatás kiemelt célcsoportjai a 10-18 éves, felső tagozatos és középiskolás diákok, illetve bármely általános- és középiskolában oktató pedagógus.

Végezetül az UNESCO Társult Iskolák Hálózata Magyarországon Fejlesztési stratégia 2018-2021 lejárta miatt, illetve mert annak lendületét a Covid-járvány sajnos már 2020-ban megtörte, a stratégia újragondolása, a célok felülvizsgálata, módosítása, szükség szerinti átütemezése került napirendre. A már tagként működő Társult Iskolák képviselőinek véleményét, konstruktív javaslatait, ötleteit beszéltük át, hogy azokat beépíthessük a stratégiába, és az ezen alapuló tervekbe. 

 

 

Hírek

UNESCO Társult Iskolák Pedagógiai Műhelye

22/10/2021

2021. október 12-én zajlott az UNESCO Társult Iskolák Pedagógiai Műhelye. A hálózat tagiskolái képviselőinek - koordinátorainak és intézményvezetőinek - hagyományos őszi összejövetelére ez alkalommal a budapesti Főpolgármesteri Hivatal biztosított helyszínt. 

UNESCO Társult Iskolák Hálózata

26/03/2017

Az UNESCO Társult Iskolák Hálózatát (Associated Schools Network, ASPnet) 1953-ban hozták létre, napjainkra 182 ország mintegy 11.000 oktatási intézménye csatlakozott a nemzetközi hálózathoz. Az általános és középiskolákból álló hálózat célja, hogy hatékonyabbá tegyék az ifjúság UNESCO-s célkitűzésekkel összhangban történő nevelését, hangsúlyosan építve az oktatás négy alappillérére: megtanulni megismerni, megtanulni cselekedni, megtanulni létezni és legfőképpen megtanulni együtt élni.