2022-05-02 18:20:00

Geopark Magyar Nemzeti Bizottság

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságról (továbbiakban: UMNB) szóló 299/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet értelmében 2022-től a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: Geopark MNB) az UMNB állandó szakbizottságaként működik.  A Geopark MNB az UNESCO Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programjának (a továbbiakban: IGGP) hazai végrehajtásáért felelős, véleményező, javaslattevő és döntés-előkészítő testület.

 

A Geopark MNB feladata

a) szakmai keretek megfogalmazása a magyarországi geoparkok megalapításához és működtetéséhez, működésük nyomon követése,

b) szakmai közreműködés az IGGP-ben meghatározott, nemzeti hatáskörbe utalt feladatok előkészítésében, koordinálásában,

c) az UNESCO érintett tevékenységi területein jelentkező nemzetközi és hazai aktualitásokról folyamatos tájékoztatás nyújtása a kormányzati, szakmai és civil szervezetek felé.

A Geopark MNB elnöke:

Balczó Bertalan

Titkár:

Tar Gyula

A Geopark MNB tagjai – az UNESCO iránymutatásának megfelelően – a geoparkok és a geoparkok területe által érintett nemzeti park igazgatóságok képviselői, valamint az IGGP hazai végrehajtásában érintett szakterületeknek – a Geopark MNB elnöke által felkért – szakértői.

További információk: https://termeszetvedelem.hu/geoparkokkal-kapcsolatos-tevekenysegeink/ 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Előzmények:

A geoparkokra vonatkozó első hazai központi intézkedés 2016-ban történt. A természetvédelemért felelős illetékes kormányzati szerv - (akkori nevén) a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága - az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kezdeményezésére - létrehozta a Magyar Geopark Bizottságot (továbbiakban: Bizottság), amely koordinálta hazánkban az IGGP programját és volt felelős annak működtetéséért. 

A 299/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet hatályba lépését megelőzően a Bizottság az UMNB-ról szóló korábbi, 17/2012. (II. 16.) Korm. rendelet szerint működő Természettudományi Szakbizottság védnökségével végezte tevékenységét.