2021-10-07 10:26:00

A Világ Legnagyobb Tanórája 2021.

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. Magyarországon idén október 4-8. között kerül megrendezésre, kiemelt témája a minőségi oktatás és a klímavédelem. A nyitó tanórát Áder János köztársasági elnök tartotta.

A Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat Magyarországon 2021. október 4-én 11:00 órakor Áder János köztársasági elnök klímaváltozásról szóló tanórájával kezdődött. A rendhagyó tanóra Budakesziről, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumból online közvetítéssel az egész Kárpát-medencében elérhető volt, így a több ezer diáknak egyidőben megtartott óra valóban a “világ legnagyobb tanórája” lett. A nemzetközi program hazai lebonyolításába minden évben bekerül egy-egy hasonló extra elem, amitől a magyarországi megvalósítás világviszonylatban is mindig a legsikeresebbek között van. 

Forrás: PontVelem Nonprofit Kft. 
 
 
A Világ Legnagyobb Tanóráján a pedagógusok országszerte egy időben, 2021. október 4. és 8. között tartanak a témába vágó foglalkozásokat. A nemzetközi szervezők és a magyar Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv szerzői által készített, korosztályhoz igazított óravázlatok és feladatgyűjtemények segítik a tanórák megtartását.
A 2021. évi Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat Magyarországon 2021. október 4-8. között, hetedik alkalommal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint projektgazda megbízásából, az UNICEF és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre.

 

Magyar diákok üzenetei a világ vezetőinek 

A hazai és határon túli magyar diákok a tanórákon megfogalmazott klímavédelmi üzeneteiket 2021. október 31-ig feltölthetik a Világ Legnagyobb Tanórája honlapjára. Ezek az üzenetek eljutnak a 2021. november 29. és december 5. között megrendezésre kerülő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóra is. 

Legyetek Ti is Klímavédők! Pályázat

A Legyetek Ti is Klímavédők! pályázaton egy klímaváltozáshoz kapcsolódó, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenységgel pályázhatnak a diákok. A tevékenység 2021. szeptember 1- október 31. között megvalósuló terv vagy már megvalósult program is lehet. Az iskolai csoportoknak egy klímaváltozáshoz kapcsolódó problémára kell megoldást találniuk és megvalósítaniuk. A legjobb pályázatok értékes díjakban részesülnek. 

 

 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.