2023-10-12 09:56:00

Pedagógiai Műhely, 2023. október 11.

2023. október 11-én zajlott az UNESCO Társult Iskolák Hálózat magyar tagjainak idén második Pedagógiai Műhelye. A hálózat tagiskolái koordinátorainak és intézményvezetőinek összejövetelére ez alkalommal az Országos Erdészeti Egyesület központjában került sor. 

Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára köszöntötte a résztvevőket, amit a HAND Szövetség – Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség bemutatatkozása követett, akik részletesen bemutatták pedagógusoknak és iskolák számára készülő programjaikat, lehetőségeket. Külön kitértek a Globális Nevelés Hete eseményeire, https://globnev.hu/ honlapjukra, az ezen a felületen is elérhető oktatási anyagaikra, valamint a Globális Nevelés Munkacsoport munkájára. 

Ezt követően az UNESCO világörökség programját mutatta be Dr. Fejérdy Tamás, az UNESCO Világörökség Bizottság elnöke (2002-2003), az ICOMOS alelnöke (2005-2008), az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tiszteletbeli elnöke. Az egyezmény létrejöttét, munkafolyamatait, feladatait és céljait is ismertető előadást követően kérdések megválaszolására is jutott idő. 

A délután során két Társult Iskola, a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium és a Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium mutatta be iskolájuk az elmúlt időszakban megvalósított UNESCO-kötődésű sokszínű eseményeit. 

A program folytatásában közös gondolkodásra hívtuk a résztvevőket a magyarországi Társult Iskolák működési stratégiájáról, annak célszerű módosításairól, és szóltunk az ezt célzó, a közeljövőben a hazai hálózat működése, programjai és prioritásai, hangsúlyai meghatározásához készülő kérdőívről, melynek kitöltésére kértük fel a megjelenteket. Tekintettel arra, hogy a tervek szerint a 2024. évi UNESCO iskolai pályázat témája óravázlat vagy projektterv készítése lehet, Ütőné Dr. Visi Judit, a PontVelem Nonprofit Kft. szakértője tartott rövid összefoglalót a kapcsolódó módszertani ajánlásokról. 

A nap zárásaként lehetőség volt az Országos Erdészeti Egyesület patinás, történelmi könyvtárának megtekintésére is. 

Hírek

A Világ Legnagyobb Tanórája 2023.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2023.

6/10/2023

2023. október 2-án, hétfőn, 10.00 és 12.00 óra között rendezték a Világ Legnagyobb Tanórája idei nyitórendezvényét, melyen a fenntarthatóságért elkötelezett előadók különböző megközelítésből hozták közelebb a diákokhoz az idei kiemelt témát, az ENSZ által 2015-ben meghirdetett Fenntartható Fejlődési Célok közül a 10. célt, az egyenlőtlenségek csökkentését. 

Pedagógusok világnapja, 2023. október 5.

Pedagógusok világnapja, 2023. október 5.

5/10/2023

A pedagógusok világnapját minden évben október 5-én, a világ pedagógusai tiszteletére ünnepeljük. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy átgondoljuk, hogyan alakítják át a pedagógusok az oktatást, hogy elgondolkodjunk a támogatásról, amire tehetségük teljes kibontakoztatásához és hivatásuk teljesítéséhez szükségük van, valamint a szakma előtt álló kihívásokat is újragondoljuk.

Az idei világnap kiemelt témája: „A tanárok, akikre szükségünk van ahhoz az oktatáshoz, amilyet akarunk: a tanárhiány visszafordításának globális kényszere”.

Pedagógiai Műhely, 2023. június 1.

2/06/2023

2023. június elsején zajlott az UNESCO Társult Iskolák Pedagógiai Műhelye. A hálózat tagiskolái képviselőinek - koordinátorainak és intézményvezetőinek - hagyományos összejövetelére ez alkalommal a budapesti Magyar Zene Háza biztosított lenyűgöző helyszínt.