2023-10-05 12:34:00

Pedagógusok világnapja, 2023. október 5.

A pedagógusok világnapját minden évben október 5-én, a világ pedagógusai tiszteletére ünnepeljük. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy átgondoljuk, hogyan alakítják át a pedagógusok az oktatást, hogy elgondolkodjunk a támogatásról, amire tehetségük teljes kibontakoztatásához és hivatásuk teljesítéséhez szükségük van, valamint a szakma előtt álló kihívásokat is újragondoljuk.

Az idei világnap kiemelt témája: „A tanárok, akikre szükségünk van ahhoz az oktatáshoz, amilyet akarunk: a tanárhiány visszafordításának globális kényszere”.

"Az országokat arra kérjük, hogy biztosítsák, hogy a tanítás mindenhol vonzóbbá és megbecsültebbé váljon, ahol a tanárokat értékelik, megbíznak bennük, és megfelelően támogatják annak érdekében, hogy a tanulók megkaphassák, amire szükségük van. Merész lépéseket kell tenni, ha meg akarjuk fordítani a jelenlegi visszaesést, és sikeresen növelni akarjuk a pedagógusok számát." 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója, Gilbert F. Houngbo, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatója, Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója és David Edwards, a Nemzetközi Oktatási Főtitkárság közös üzenete; 2023. október 5. 

A 2023-as ünnepségek célja, hogy a globális napirend élére helyezzék a pedagógusok számának csökkenésének problémáját, a folyamat megállítását, majd a létszám növelését. Különböző tevékenységeken keresztül egy méltóságteljes és megbecsült tanári szakma mellett szállnak síkra, elemzik a velük szemben álló kihívásokat, bemutatnak inspiráló gyakorlatokat annak érdekében, hogy vonzóvá tegyék a pedagógusi pályát, megtartsák és motiválják a tanárokat és oktatókat.

 

Az október 5-i dátum a tanárok státuszának meghatározása szempontjából hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely többek között a tanárok jogait és felelősségét határozta meg, és amelyben nemzetközi sztenderdek kialakítását kezdeményezték a tanárképzésre, a pedagógusok továbbképzésére, és a tanárok alkalmazására is. 

 

A teljes, Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója, Gilbert F. Houngbo, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatója, Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója és David Edwards, a Nemzetközi Oktatási Főtitkárság által jegyzett közös üzenet itt olvasható:  https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000387005 

 

További információ:

https://www.unesco.org/en/days/teachers

 

 
 

 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).