2023-10-05 12:34:00

Pedagógusok világnapja, 2023. október 5.

A pedagógusok világnapját minden évben október 5-én, a világ pedagógusai tiszteletére ünnepeljük. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy átgondoljuk, hogyan alakítják át a pedagógusok az oktatást, hogy elgondolkodjunk a támogatásról, amire tehetségük teljes kibontakoztatásához és hivatásuk teljesítéséhez szükségük van, valamint a szakma előtt álló kihívásokat is újragondoljuk.

Az idei világnap kiemelt témája: „A tanárok, akikre szükségünk van ahhoz az oktatáshoz, amilyet akarunk: a tanárhiány visszafordításának globális kényszere”.

"Az országokat arra kérjük, hogy biztosítsák, hogy a tanítás mindenhol vonzóbbá és megbecsültebbé váljon, ahol a tanárokat értékelik, megbíznak bennük, és megfelelően támogatják annak érdekében, hogy a tanulók megkaphassák, amire szükségük van. Merész lépéseket kell tenni, ha meg akarjuk fordítani a jelenlegi visszaesést, és sikeresen növelni akarjuk a pedagógusok számát." 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója, Gilbert F. Houngbo, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatója, Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója és David Edwards, a Nemzetközi Oktatási Főtitkárság közös üzenete; 2023. október 5. 

A 2023-as ünnepségek célja, hogy a globális napirend élére helyezzék a pedagógusok számának csökkenésének problémáját, a folyamat megállítását, majd a létszám növelését. Különböző tevékenységeken keresztül egy méltóságteljes és megbecsült tanári szakma mellett szállnak síkra, elemzik a velük szemben álló kihívásokat, bemutatnak inspiráló gyakorlatokat annak érdekében, hogy vonzóvá tegyék a pedagógusi pályát, megtartsák és motiválják a tanárokat és oktatókat.

 

Az október 5-i dátum a tanárok státuszának meghatározása szempontjából hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely többek között a tanárok jogait és felelősségét határozta meg, és amelyben nemzetközi sztenderdek kialakítását kezdeményezték a tanárképzésre, a pedagógusok továbbképzésére, és a tanárok alkalmazására is. 

 

A teljes, Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója, Gilbert F. Houngbo, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatója, Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója és David Edwards, a Nemzetközi Oktatási Főtitkárság által jegyzett közös üzenet itt olvasható:  https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000387005 

 

További információ:

https://www.unesco.org/en/days/teachers

 

 
 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".