2023-09-21 15:08:00

Globális Nevelés Hete

2023. november 13-19. között (Online & Live) kerül sor a Globális Nevelés Hetére, az idei hét mottója: "Béke a bolygóért - A béke bolygója". 

A Globális Nevelés Hete programot minden év novemberének harmadik hetében rendezi meg az Európa Tanács Észak-Dél Központja és a Globális Nevelési Hálózat. A témahét keretében immár a világ több, mint 40 országában szerveznek civil szervezetek, oktatók, iskolák és egyéb intézmények társadalmi kihívásokkal, környezeti problémákkal és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos informatív és figyelemfelkeltő programokat. Célja, hogy felhívja a figyelmet a globális felelősségvállalásra nevelés, mint a szolidaritás és a változás eszközére, és ezáltal hozzájáruljon egy fenntarthatóbb, békésebb és igazságosabb világ kialakításához. 
A HAND Szövetség a Globális Nevelési Hálózat tagjaként koordinálja a program hazai megvalósítását. 

A témahét idén két témára fókuszál: a béke, és a bolygó; azonban bármi olyan egyéb témával is lehet dolgozni, amely valamilyen módon hozzájárul a Fenntartható fejlődési célok eléréséhez (Agenda 2030), vagy a globális felelősségvállalásra nevelés szerepére, jelentőségére hívja fel a figyelmet.

2023. október 11-én online tájékoztatót tartanak, melyen lehetőség lesz

● bővebben megismerni a Globális Nevelés Hete programot,

● a korábbi évek tapasztalatait, élményeit, és eredményeit meghallgatni,

● informálódni a csatlakozási lehetőségekről,

● közösen ötletelni az idei témahét során megvalósítható akciókról, eseményekről

Az online tájékoztató időpontja: 2023. október 11. 15:00-17:00 Regisztrálni itt lehet október 4-ig: https://forms.gle/kKNHynAGNzVZgqny6 

Aki nem tud a tájékoztatóra eljönni, de szívesen hallana bővebben a programról és/vagy csatlakozna hozzá, akkor is kérik a szervezők, hogy töltse ki a regisztrációs lapot. 

 

További információk a csatlakozás lehetőségeiről, programokról: 

Globális Nevelés Hete facebook oldal

http://hand.org.hu/

 

 

Hírek

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.