2023-06-02 09:46:00

Pedagógiai Műhely, 2023. június 1.

2023. június elsején zajlott az UNESCO Társult Iskolák Pedagógiai Műhelye. A hálózat tagiskolái képviselőinek - koordinátorainak és intézményvezetőinek - hagyományos összejövetelére ez alkalommal a budapesti Magyar Zene Háza biztosított lenyűgöző helyszínt. 

Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatkozott az elmúlt időszak két újonnan csatlakozott iskolája: a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskolát és az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskolát az intézmények igazgató és koordinátor kollégái hozták közelebb az egybegyűltekhez. 

Ezt követően a Matthias Corvinus Collegium bemutatkozására került sor, az általános és középiskolás korosztályt érintő tevékenységeik, kiemelten az MCC Fiatal Tehetség Programjának ismertetésével. 

A 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményről, annak hazai megvalósításáról Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, a Szentendrei Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője számolt be, kitérve a témában készült pedagógiai anyagaikra és iskolákat megszólító programjaikra is. Ezt kiegészítette Gyarmati Vera nemzeti koordinátor, aki az UNESCO és az EU együttműködésében 2019-21-ben, a 2018-as EU-s Kulturális Örökség Európai évéhez kapcsolódóan megvalósult, élő örökségek oktatása témájában zajlott pilot projektre, annak tanári segédanyagaira és az azt összefoglaló, angolul és franciául online elérhető tanulmánykötetre hívta fel a résztvevők figyelmét. 

A Pedagógiai Műhely gyönyörű helyszínéről, a Magyar Zene Házáról és az intézmény iskoláknak nyújtott lehetőségeiről Szálka Zsuzsanna, a Magyar Zene Háza szakmai koordinációs igazgató-helyettese beszélt. 

Az Afrikáért Alapítvány tevékenységének és küldetésének, valamint iskolai programjainak izgalmas, élő afrikai dobszóval fűszerezett bemutatóját követően a 2023. évi UNESCO Társult Iskolai pályázat meghirdetésére került sor, melyet a tavalyi győztes pályázat, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium magyar-német cserediák-programjának ismertetése követett. 

Dr. Soós Gábor főtitkár és Hajdu-Kriston Krisztina beszéltek az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság további elérhető pályázatairól, melyet egy rövid programelőzetes követett az őszi várható eseményekről. Végezetül a program zárásaként a résztvevőknek lehetősége nyílt a Magyar Zene Háza egy-egy kiállításának megtekintésére is. 

 

 

 

 

 

Hírek

Pedagógiai Műhely, 2023. október 11.

12/10/2023

2023. október 11-én zajlott az UNESCO Társult Iskolák Hálózat magyar tagjainak idén második Pedagógiai Műhelye. A hálózat tagiskolái koordinátorainak és intézményvezetőinek összejövetelére ez alkalommal az Országos Erdészeti Egyesület központjában került sor. 

A Világ Legnagyobb Tanórája 2023.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2023.

6/10/2023

2023. október 2-án, hétfőn, 10.00 és 12.00 óra között rendezték a Világ Legnagyobb Tanórája idei nyitórendezvényét, melyen a fenntarthatóságért elkötelezett előadók különböző megközelítésből hozták közelebb a diákokhoz az idei kiemelt témát, az ENSZ által 2015-ben meghirdetett Fenntartható Fejlődési Célok közül a 10. célt, az egyenlőtlenségek csökkentését. 

Pedagógusok világnapja, 2023. október 5.

Pedagógusok világnapja, 2023. október 5.

5/10/2023

A pedagógusok világnapját minden évben október 5-én, a világ pedagógusai tiszteletére ünnepeljük. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy átgondoljuk, hogyan alakítják át a pedagógusok az oktatást, hogy elgondolkodjunk a támogatásról, amire tehetségük teljes kibontakoztatásához és hivatásuk teljesítéséhez szükségük van, valamint a szakma előtt álló kihívásokat is újragondoljuk.

Az idei világnap kiemelt témája: „A tanárok, akikre szükségünk van ahhoz az oktatáshoz, amilyet akarunk: a tanárhiány visszafordításának globális kényszere”.