2019-02-14 10:42:00

A kékfestés hagyományához tartozó UNESCO dokumentum ünnepélyes átadása

2019. február 12-én, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum Kékfestő Múzeumában került sor a kékfestés hagyománya „Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára” történt felkerülését igazoló dokumentum ünnepélyes átadására.

A reprezentatív listára felvétel ünnepélyes kihirdetése a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és a Gróf Esterházy Károly Múzeum Kékfestő Múzeuma közös szervezésében került sor, az eseményen Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár adta át az UNESCO főigazgatója által hitelesített dokumentumot a magyarországi kékfestő műhelyek és a Kékfestő Múzeum számára. A rendezvényt kékfestő anyagokat felhasználó divatbemutató kísérte. 

 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Fotó: Farkas-Mohi Balázs
 

A Blaudruck/Modrotisk/Kékfestés/Modrotlač, rezerv eljárású dúcnyomás és indigó textilfestés Európában című multinacionális felterjesztést a 24-tagú Kormányközi Bizottság 2018. november 28-án Mauritius fővárosában vitatta meg, és egyhangú támogatással felvette Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A közös felterjesztés elkészítésében Magyarország mellett Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia vett részt. 

 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

UNESCO szellemi kulturális örökség lett az üvegművesség

UNESCO szellemi kulturális örökség lett az üvegművesség

6/12/2023

„A kézműves üvegkészítés tudása, mesterségbeli technikája és képességei” című örökségelemet Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország és Spanyolország közösen terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, amelyre az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze.

Öt ország közösen terjeszti fel a kékfestés hagyományát az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára

26/03/2018

Öt ország, hazánk mellett Ausztria, Csehország, Németország és Szlovákia kulturális vezetője közösen írta alá a kékfestés felterjesztését az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára. Az ünnepélyes eseményen hazánkat Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára képviselte.