2019-02-14 10:42:00

A kékfestés hagyományához tartozó UNESCO dokumentum ünnepélyes átadása

2019. február 12-én, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum Kékfestő Múzeumában került sor a kékfestés hagyománya „Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára” történt felkerülését igazoló dokumentum ünnepélyes átadására.

A reprezentatív listára felvétel ünnepélyes kihirdetése a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és a Gróf Esterházy Károly Múzeum Kékfestő Múzeuma közös szervezésében került sor, az eseményen Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár adta át az UNESCO főigazgatója által hitelesített dokumentumot a magyarországi kékfestő műhelyek és a Kékfestő Múzeum számára. A rendezvényt kékfestő anyagokat felhasználó divatbemutató kísérte. 

 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Fotó: Farkas-Mohi Balázs
 

A Blaudruck/Modrotisk/Kékfestés/Modrotlač, rezerv eljárású dúcnyomás és indigó textilfestés Európában című multinacionális felterjesztést a 24-tagú Kormányközi Bizottság 2018. november 28-án Mauritius fővárosában vitatta meg, és egyhangú támogatással felvette Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A közös felterjesztés elkészítésében Magyarország mellett Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia vett részt. 

 

Hírek

Öt ország közösen terjeszti fel a kékfestés hagyományát az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára

26/03/2018

Öt ország, hazánk mellett Ausztria, Csehország, Németország és Szlovákia kulturális vezetője közösen írta alá a kékfestés felterjesztését az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára. Az ünnepélyes eseményen hazánkat Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára képviselte.

Szellemi Kulturális Örökség

24/03/2017

A Szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt 2003-ban fogadta el az UNESCO közgyűlése, és 2020 júliusáig 180 állam csatlakozott hozzá. Az egyezmény célja az élő közösségi gyakorlatok megőrzése, a kulturális sokszínűség kölcsönös elismerése, valamint a nem tárgyiasult és gyakran kihalással fenyegetett kifejezési formák jelentőségének tudatosítása, az ilyen örökség-elemek védelme.  

Magyarország 2006-ban a XXXVIII. kihirdető törvény megalkotásával tette lehetővé az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Megőrzéséért létrejött Egyezmény ratifikálását. A magyar törvény szövege tartalmazza az egyezmény eredeti angol szövegét és annak hivatalos magyar fordítását.