2019-11-04 08:36:00

Veszprém bekerült az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába, zene kategóriában

Veszprém bekerült az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába, zene kategóriában, az UNESCO főigazgatója döntése értelmében. A hálózat jelenleg 180 várost foglal magába 72 országból, a program hét kreativitási területén, ezek az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia.

Budapest 2015-ben lett tagja az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának design kategóriában, ezzel eddig egyedüli magyar városként szerepelt a listán, így Budapesthez csatlakozott most Veszprém zene kategóriában, a hálózat második magyar tagjaként.

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózatát (UCCN) 2004-ben hozták létre azzal a céllal, hogy elősegítsék az együttműködést azokkal a városokkal és azon városok között, amelyek a kreativitást a fenntartható városfejlesztés stratégiai tényezőjének tekintik. A jelenleg a hálózatot alkotó 180 város egy közös cél eléréséért működik együtt: helyi szinten fejlesztési terveik középpontjába a kreativitást és a kulturális iparágakat állítják, és aktív együttműködést folytatnak nemzetközi szinten. A programban résztvevő városoknak vállalnia kell, hogy jövőbeli fejlesztési stratégiáinak és terveinek középpontjába helyezi a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Keretrendszert, különösen annak 11-es, fenntartható városokra és közösségekre vonatkozó célját.

 

További információk az UNESCO Kreatív Városok Hálózatáról: https://en.unesco.org/creative-cities/home 

További információk a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 – Agenda 2030-ról: https://ensz.kormany.hu/a-2030-fenntarthato-fejlodesi-keretrendszer-agenda-2030-  

Hírek

Jelentkezés az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába

22/03/2023

Az UNESCO 2004-ben azzal a céllal hozta létre a Kreatív Városok Hálózatát, hogy erősítse a nemzetközi együttműködést a világ azon városai között, amelyek a kultúrát és a kreativitást a fenntartható fejlődés stratégiai tényezőiként ismerik el gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból egyaránt. A program hét kreativitási területet foglal magába: az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia.

A városok közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújtják be pályázatukat, amelyhez csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) ajánlólevelét is. Az UMNB 2023. május 31-ig várja a jelentkezni kívánó városok pályázati dokumentációját.

Jelentkezés az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába

16/03/2021

A Kreatív Városok Hálózatának hét kategóriája: az irodalom, a filmművészet, a zene, a design, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia. A városok közvetlenül az UNESCO párizsi központja felé nyújtják be pályázatukat, amelyhez csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) ajánlólevelét is. Az UMNB 2021. május 31-ig várja a jelentkezni kívánó városok pályázati dokumentációját.

Kreatív Városok Hálózata

26/03/2017

Az UNESCO 2004-ben azzal a céllal hozta létre a Kreatív Városok Hálózatát, hogy erősítse a városokkal való és a városok közötti együttműködést, elismerve a kreativitást a fenntartható fejlődés egyik stratégiai tényezőjeként gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból egyaránt.