2022-11-15 13:24:00

A tolerancia nemzetközi napja - nov. 16.

1996-ban az ENSZ Közgyűlése november 16-át a tolerancia nemzetközi napjává nyilvánította azt követően, hogy az UNESCO tagállamai egy évvel korábban, 1995. november 16-án elfogadták a nyilatkozatot a tolerancia elveiről.

A nyilatkozat kimondja: a tolerancia se nem engedmény, se nem közömbösség, hanem tisztelete és megbecsülése annak a gazdag változatosságnak, mely világunk kultúráit, kifejezési formáinkat és emberi mivoltunk megélését jellemzi. A tolerancia elismeri mások egyetemes emberi jogait és alapvető szabadságjogait. Az emberek természetüknél fogva sokfélék; csak a tolerancia biztosíthatja a vegyes összetételű közösségek fennmaradását a földkerekség minden régiójában.
 
"...Szervezetünk ezért nap mint nap azon dolgozik, hogy megvédje és előmozdítsa a kulturális és nyelvi sokszínűséget és a tudás, különösen az őshonos ismeretek sokszínűségét annak érdekében, hogy mindezek a szemléletmódok, a világ értelmezésének különböző megközelítései párbeszéd és eszmecsere révén új távlatokat nyithassanak az emberiség előtt." 
             Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a tolerancia nemzetközi napja alkalmából 
 

 

UNESCO Madanjeet Singh Díj a Tolerancia és az Erőszakmentesség Előmozdításáért 

 
Az 1995-ben létrehozott díj kiírását idén már 13. alkalommal tette közzé az UNESCO. A 100.000 USD pénzügyi elismeréssel járó díjban olyan egyének, szervezetek és intézmények részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a kultúra, a művészetek és a kommunikáció területén. A jelölhetők körébe tartoznak továbbá az intolerancia áldozatává vált értelmiségiek családjai is. A pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra 2022. május 13. volt. 
 
 
További információk az UNESCO toleranciáért tett erőfeszítéseiről: 

 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".