2022-11-15 13:24:00

A tolerancia nemzetközi napja - nov. 16.

1996-ban az ENSZ Közgyűlése november 16-át a tolerancia nemzetközi napjává nyilvánította azt követően, hogy az UNESCO tagállamai egy évvel korábban, 1995. november 16-án elfogadták a nyilatkozatot a tolerancia elveiről.

A nyilatkozat kimondja: a tolerancia se nem engedmény, se nem közömbösség, hanem tisztelete és megbecsülése annak a gazdag változatosságnak, mely világunk kultúráit, kifejezési formáinkat és emberi mivoltunk megélését jellemzi. A tolerancia elismeri mások egyetemes emberi jogait és alapvető szabadságjogait. Az emberek természetüknél fogva sokfélék; csak a tolerancia biztosíthatja a vegyes összetételű közösségek fennmaradását a földkerekség minden régiójában.
 
"...Szervezetünk ezért nap mint nap azon dolgozik, hogy megvédje és előmozdítsa a kulturális és nyelvi sokszínűséget és a tudás, különösen az őshonos ismeretek sokszínűségét annak érdekében, hogy mindezek a szemléletmódok, a világ értelmezésének különböző megközelítései párbeszéd és eszmecsere révén új távlatokat nyithassanak az emberiség előtt." 
             Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a tolerancia nemzetközi napja alkalmából 
 

 

UNESCO Madanjeet Singh Díj a Tolerancia és az Erőszakmentesség Előmozdításáért 

 
Az 1995-ben létrehozott díj kiírását idén már 13. alkalommal tette közzé az UNESCO. A 100.000 USD pénzügyi elismeréssel járó díjban olyan egyének, szervezetek és intézmények részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a kultúra, a művészetek és a kommunikáció területén. A jelölhetők körébe tartoznak továbbá az intolerancia áldozatává vált értelmiségiek családjai is. A pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra 2022. május 13. volt. 
 
 
További információk az UNESCO toleranciáért tett erőfeszítéseiről: 

 

 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

2024. március 28.

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

2024. március 22.

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

2024. március 7.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

2024. március 5.

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.