2022-04-20 15:39:00

Az UNESCO-Madanjeet Singh Díj 2022. évi felhívása

A 100.000 USD pénzügyi elismeréssel járó díjban olyan egyének, szervezetek és intézmények részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a kultúra, a művészetek és a kommunikáció területén. A jelölhetők körébe tartoznak továbbá az intolerancia áldozatává vált értelmiségiek családjai is.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2022. május 13.

 

UNESCO Madanjeet Singh Díj a Tolerancia és az Erőszakmentesség Előmozdításáért

 

Az 1995-ben létrehozott díj kiírását immáron 13. alkalommal tette közzé az UNESCO. Tagállamonként legfeljebb két jelölés benyújtására van lehetőség. Az önjelölést a statútum kizárja.

Az UNESCO által közzétett 2022. évi pályázati felhívás értelmében fontos szempont, hogy a jelöltek kivételes tevékenységet folytassanak és vezető szerepet töltsenek be a tolerancia népszerűsítése terén, valamint egy vagy több kiemelkedő jelentőségű kezdeményezés kötődjön hozzájuk, amelyeknek célja a tolerancia és erőszakmentesség fejlesztésének elősegítése.

Felterjesztés benyújtására jogosultak köre: a szervezet tagállama az ország nemzeti bizottságával együttműködésben; az UNESCO-val hivatalos kapcsolatban lévő olyan nem-kormányzati szervezetek és alapítványok, amelyek a díj területén tevékenykednek; a díj korábbi nyertesei; a főigazgató által arra érdemesnek talált kiemelkedő tudású személyek; illetve bármely olyan, a zsűri által megfelelőnek talált személy vagy civil társadalmi szervezet, aki a béke, az emberi jogok, az erőszakmentesség és a tolerancia kultúrájának előmozdításáért dolgozik a világban.

A jelölttel és a díjra jelöléssel kapcsolatos részletes feltételek a statútumból ismerhetőek meg.

 

A felterjesztési dokumentációkat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) 2022. május 13-ig fogadja az info@unesco.hu email címen a következő dokumentumok megküldésével egyidejűleg:

·         angol nyelven kitöltött jelölési formanyomtatvány (az 1. pont kivételével),

·         legalább két, a jelölttől független személy angol nyelvű támogatólevele a jelölési nyomtatvány 3.5. pontjában megjelölt személyek közül,

·         a statútum 6.4. pontja szerinti angol nyelvű kísérőlevél szövegtervezete.

Az UMNB Titkársága részére beérkezett felterjesztési dokumentációkat az UMNB-elnök állásfoglalásával megküldjük jóváhagyásra az UNESCO-ügyekért felelős miniszter részére, aki a javaslat benyújtója lesz az UNESCO felé. A pályázat UNESCO felé való benyújtásának végső határideje: 2022. június 15.

További információk: https://en.unesco.org/prizes/madanjeet_singh  

Pályázatok

Az UNESCO alfabetizációs díjai 2024.

12/06/2024

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO Sejong király díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre fókuszál, valamint az UNESCO Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok körében az írástudás előmozdításáért végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: "A többnyelvű oktatás előmozdítása: írástudás a kölcsönös megértésért és békéért".

Pályázati határidő Magyarországon: 2024. június 28.

2025 L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj

10/06/2024

A L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj 2025. évi pályázati felhívásának keretében öt kiemelkedő kutatónő részesül elismerésben a fizikai tudományok (beleértve a fizikát, kémiát és a földtani tudományokat is), a matematika és a számítástechnikai tudományok területén.

A díjra történő jelölés határideje: 2024. július 1. 

Emberi jogi rövidfilmverseny diákoknak 2024.

31/05/2024

Béke – Tisztelet – Erőszakmentes kommunikáció

Mit jelentenek ezek számodra, és miért fontosak a jövőd és a közös jövőnk szempontjából? 

Ez a témája az idei, a this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben, 10 és 20 éves kor közötti fiatalok számára  meghirdetett emberi jogi rövidfilmversenyének.

A versenyre 2024. szeptember 20-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2024. október 23-ig elküldeni.