2022-04-20 15:39:00

Az UNESCO-Madanjeet Singh Díj 2022. évi felhívása

A 100.000 USD pénzügyi elismeréssel járó díjban olyan egyének, szervezetek és intézmények részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a kultúra, a művészetek és a kommunikáció területén. A jelölhetők körébe tartoznak továbbá az intolerancia áldozatává vált értelmiségiek családjai is.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2022. május 13.

 

UNESCO Madanjeet Singh Díj a Tolerancia és az Erőszakmentesség Előmozdításáért

 

Az 1995-ben létrehozott díj kiírását immáron 13. alkalommal tette közzé az UNESCO. Tagállamonként legfeljebb két jelölés benyújtására van lehetőség. Az önjelölést a statútum kizárja.

Az UNESCO által közzétett 2022. évi pályázati felhívás értelmében fontos szempont, hogy a jelöltek kivételes tevékenységet folytassanak és vezető szerepet töltsenek be a tolerancia népszerűsítése terén, valamint egy vagy több kiemelkedő jelentőségű kezdeményezés kötődjön hozzájuk, amelyeknek célja a tolerancia és erőszakmentesség fejlesztésének elősegítése.

Felterjesztés benyújtására jogosultak köre: a szervezet tagállama az ország nemzeti bizottságával együttműködésben; az UNESCO-val hivatalos kapcsolatban lévő olyan nem-kormányzati szervezetek és alapítványok, amelyek a díj területén tevékenykednek; a díj korábbi nyertesei; a főigazgató által arra érdemesnek talált kiemelkedő tudású személyek; illetve bármely olyan, a zsűri által megfelelőnek talált személy vagy civil társadalmi szervezet, aki a béke, az emberi jogok, az erőszakmentesség és a tolerancia kultúrájának előmozdításáért dolgozik a világban.

A jelölttel és a díjra jelöléssel kapcsolatos részletes feltételek a statútumból ismerhetőek meg.

 

A felterjesztési dokumentációkat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) 2022. május 13-ig fogadja az info@unesco.hu email címen a következő dokumentumok megküldésével egyidejűleg:

·         angol nyelven kitöltött jelölési formanyomtatvány (az 1. pont kivételével),

·         legalább két, a jelölttől független személy angol nyelvű támogatólevele a jelölési nyomtatvány 3.5. pontjában megjelölt személyek közül,

·         a statútum 6.4. pontja szerinti angol nyelvű kísérőlevél szövegtervezete.

Az UMNB Titkársága részére beérkezett felterjesztési dokumentációkat az UMNB-elnök állásfoglalásával megküldjük jóváhagyásra az UNESCO-ügyekért felelős miniszter részére, aki a javaslat benyújtója lesz az UNESCO felé. A pályázat UNESCO felé való benyújtásának végső határideje: 2022. június 15.

További információk: https://en.unesco.org/prizes/madanjeet_singh  

Pályázatok

27. Nemzetközi Nyári Egyetem Kőszegen

10/05/2022

A 27. Nemzetközi Nyári Egyetemet az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével szervezi meg online formában a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) és a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) 2022. június 27. - 2022. július 1. között, együttműködve a Pannon Egyetemmel és az UNESCO Kulturális Örökség és Fenntarthatóság Kőszegi Tanszékével.

Az idei nyári egyetem tematikája: Trónok harca Kelet és Nyugat között - Az új kulturális, politikai és gazdasági realitások megértése.

Jelentkezési határidő: 2022. június 12.

A Nőkért és a Tudományért Magyar Ösztöndíj

10/05/2022

A L’Oréal Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság idén huszadik alkalommal hirdeti meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért (L’Oréal-UNESCO For Women in Science) program szellemében.

A pályázat neve: L’ORÉAL–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj

A pályázatok beérkezési határideje: 2022. május 22.

Az UNESCO alfabetizációs díjai 2022.

26/04/2022

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO Sejong király díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, valamint az UNESCO Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok körében az írástudás előmozdításáért végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: „Az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása”.

Pályázati határidő Magyarországon: 2022. május 20.

L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Program

21/04/2022

Az UNESCO közzétette a L'Oréal-UNESCO a nőkért és a tudományért program keretében meghirdetett nemzetközi díj 2023. évi pályázati felhívását. A felhívás keretében öt kimagasló teljesítményt nyújtó kutatónőt díjaznak a következő területek egyikén végzett munkájáért: fizikai tudományok, matematika, számítástechnikai tudományok. A díjazottak egyénenként 100.000 euró összegű díjazásban részesülnek.

Az UNESCO 2022. május 31-ig várja a jelölési javaslatokat az erre a célra létrehozott online platformon keresztül (www.forwomeninscience.com). 

Az UNESCO-Madanjeet Singh Díj 2022. évi felhívása

20/04/2022

A 100.000 USD pénzügyi elismeréssel járó díjban olyan egyének, szervezetek és intézmények részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a kultúra, a művészetek és a kommunikáció területén. A jelölhetők körébe tartoznak továbbá az intolerancia áldozatává vált értelmiségiek családjai is.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2022. május 13.