2022-04-20 15:39:00

Az UNESCO-Madanjeet Singh Díj 2022. évi felhívása

A 100.000 USD pénzügyi elismeréssel járó díjban olyan egyének, szervezetek és intézmények részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a kultúra, a művészetek és a kommunikáció területén. A jelölhetők körébe tartoznak továbbá az intolerancia áldozatává vált értelmiségiek családjai is.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2022. május 13.

 

UNESCO Madanjeet Singh Díj a Tolerancia és az Erőszakmentesség Előmozdításáért

 

Az 1995-ben létrehozott díj kiírását immáron 13. alkalommal tette közzé az UNESCO. Tagállamonként legfeljebb két jelölés benyújtására van lehetőség. Az önjelölést a statútum kizárja.

Az UNESCO által közzétett 2022. évi pályázati felhívás értelmében fontos szempont, hogy a jelöltek kivételes tevékenységet folytassanak és vezető szerepet töltsenek be a tolerancia népszerűsítése terén, valamint egy vagy több kiemelkedő jelentőségű kezdeményezés kötődjön hozzájuk, amelyeknek célja a tolerancia és erőszakmentesség fejlesztésének elősegítése.

Felterjesztés benyújtására jogosultak köre: a szervezet tagállama az ország nemzeti bizottságával együttműködésben; az UNESCO-val hivatalos kapcsolatban lévő olyan nem-kormányzati szervezetek és alapítványok, amelyek a díj területén tevékenykednek; a díj korábbi nyertesei; a főigazgató által arra érdemesnek talált kiemelkedő tudású személyek; illetve bármely olyan, a zsűri által megfelelőnek talált személy vagy civil társadalmi szervezet, aki a béke, az emberi jogok, az erőszakmentesség és a tolerancia kultúrájának előmozdításáért dolgozik a világban.

A jelölttel és a díjra jelöléssel kapcsolatos részletes feltételek a statútumból ismerhetőek meg.

 

A felterjesztési dokumentációkat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) 2022. május 13-ig fogadja az info@unesco.hu email címen a következő dokumentumok megküldésével egyidejűleg:

·         angol nyelven kitöltött jelölési formanyomtatvány (az 1. pont kivételével),

·         legalább két, a jelölttől független személy angol nyelvű támogatólevele a jelölési nyomtatvány 3.5. pontjában megjelölt személyek közül,

·         a statútum 6.4. pontja szerinti angol nyelvű kísérőlevél szövegtervezete.

Az UMNB Titkársága részére beérkezett felterjesztési dokumentációkat az UMNB-elnök állásfoglalásával megküldjük jóváhagyásra az UNESCO-ügyekért felelős miniszter részére, aki a javaslat benyújtója lesz az UNESCO felé. A pályázat UNESCO felé való benyújtásának végső határideje: 2022. június 15.

További információk: https://en.unesco.org/prizes/madanjeet_singh  

Pályázatok

UNESCO-Carlos J. Finlay Mikrobiológiai díj

4/09/2023

A kubai kormány által finanszírozott díj célja olyan személy, intézmény, nem-kormányzati szervezet, vagy egyéb szervezet tevékenységének elismerése, aki/amely kutatásaival és eredményeivel jelentős mértékben járult hozzá a mikrobiológia tudományához és annak alkalmazásához. Az UNESCO 10 000 USD összegű pénzjutalmat és oklevelet ad át a díjazottnak.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. október 2. éjfél

Pályázati felhívás a 2023-as Nemzetközi Innovációs Dizájn Díjra

4/09/2023

Az UNESCO társzervezésében meghirdetett Nemzetközi Innovációs Dizájn Díj és a Tudomány a Fenntartható Fejlődési Célokért elnevezésű versenyre (2023 Future Designer International Innovation Design Awards (IIDA) & Science for SDGs Innovation Contest) főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezését várják a világ minden tájáról. A jelentkezőktől innovatív és kreatív munkák beküldésére számítanak a szervezők, amelyekkel a pályázók felhívják a figyelmet a STEM-területek fontos szerepére a fenntartható fejlődési célok elérésében.

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 30.

UNESCO-Hamdan díj 2023.

28/06/2023

Jövőre már nyolcadik alkalommal adják át a tanítás hatékonyságáért létrehozott UNESCO-Hamdan díjat, melynek célja a tanítási gyakorlatok fejlesztése világszerte, különösen a fejlődő országokban, valamint a marginalizálódott és hátrányos helyzetű közösségekben. A díjjal olyan jelölteket kívánnak jutalmazni, akiknek hozzájárulása az oktatás és a tanulás minőségének javításához kiemelkedő. 

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 30. 

Holnap városáért díj, 2023

23/06/2023

Nem mindegy, hol és hogyan élünk!

2023-ban ismét meghirdetésre kerül a Holnap városáért díj, melyre először - a City Hungary Program részeként - 2013-ban lehetett pályázni. A Holnap városáért díj védjegyhasználatára önkéntes a pályázat.

Regisztrációs határidő: 2023. július 14. 24.00 óra

Pályázati anyagok leadási határideje: 2023. július 20.

Meghosszabbított hazai határidő! - UNESCO Kalinga-díj a tudomány népszerűsítéséért

9/06/2023

A díj célja olyan magánszemély, intézmény, nem kormányzati szervezet (NGO) vagy más szervezet elismerése, aki/amely jelentős mértékben hozzájárult a tudomány, vagy a technológia népszerűsítéséhez, segített értelmezni a tudományt és a technológiát a nyilvánosság számára, valamint hozzájárult a tudomány és társadalom közötti szakadék áthidalásához. Ez a tudománynépszerűsítés magában foglalja a médiakommunikáció minden formáját.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. július 3. éjfél