2021-05-24 09:37:00

Művészeti nevelés nemzetközi hete 2021.

Az UNESCO  2021. május 24–30. között ünnepli a művészeti nevelés nemzetközi hetét, melynek célja felhívni a figyelmet a művészeti nevelés összekötő jelentőségére. 

2011-ben, az UNESCO Általános Konferenciájának 36. ülésszaka döntése értelmében nyilvánították május 4. hetét a művészeti nevelés nemzetközi hetévé.

A művészet annak sokszínűségében az egyén teljes fejlődéséhez vezető átfogó nevelés alapvető eleme. Ma a művészeti nevelés által erősített készségek, értékek és viselkedés minden eddiginél fontosabb. Ezek a kompetenciák - a kreativitás, az együttműködés és a fantáziadús problémamegoldás - fejlesztik a rugalmasságot, elősegítik a kulturális sokszínűség és a véleménynyilvánítás szabadságának megbecsülését, és erősítik az innovációhoz és a kritikus gondolkodáshoz kapcsolódó képességeket. A legmagasabb értelemben vett párbeszéd vektoraként a művészet felgyorsítja a társadalmi befogadást és a toleranciát multikulturális, összekapcsolt társadalmainkban. 

Egy festmény, egy műtárgy, őseink egy zenedarabja sokat elmond a civilizációk történetéről és az őket összekötő kötelékekről. Lehetővé teszi, hogy átérezzük és megértsük, mi egyesíti az emberiséget kultúráinak és megnyilvánulásainak sokféleségében, és ezáltal hozzájárul fenntartható jövőnkhöz. 

Ez a művészeti tudatosság már kiskortól elsajátítható és egész életen át fenntartható. Ezzel a meggyőződéssel, miszerint a kreativitás és a művészetek, valamint azok megismerése hozzájárulnak a prosperáló és békés társadalmak felépítéséhez, az UNESCO arra ösztönzi tagállamait, hogy támogassák a művészeti nevelést az iskolában és azon kívül is. A művészeti nevelés kulcsfontosságú azoknak a generációknak a képzésében, akik képesek lehetnek újragondolni az általuk örökölt világot. Támogatja a kulturális identitások vitalitását azáltal, hogy hangsúlyozza kapcsolódásaikat más kultúrákkal, hozzájárulva ezzel egy közös örökség felépítéséhez. Segít abban, hogy globalizálódó világunknak toleráns és dinamikus polgárai legyenek.  

"A kreativitás építi azt a rugalmasságot, amelyre válság idején szükségünk van. Ápolni kell a legfiatalabb életkortól kezdve, annak érdekében, hogy felszabadulhasson a képzelet, felébredjen a kíváncsiság és az emberi tehetség gazdagsága és sokfélesége iránti megbecsülés. Mindez az oktatásnál kezdődik." 
Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója, a 2021-es művészeti nevelés nemzetközi hete alkalmából

Hírek

Jubileumi MAB-konferencia az MTA épületében

12/10/2021

A Magyar Tudományos Akadémia, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság és a MAB (MAB - Man and Biosphere, Ember és Bioszféra) Magyar Nemzeti Bizottság 2021. október 19-én tudományos konferenciát szervez az MTA Felolvasótermében az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának fél évszázados fennállása alkalmából.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2021.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2021.

7/10/2021

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. Magyarországon idén október 4-8. között kerül megrendezésre, kiemelt témája a minőségi oktatás és a klímavédelem. A nyitó tanórát Áder János köztársasági elnök tartotta.

Changemakers Youth Forum

Changemakers Youth Forum

6/10/2021

The Changemakers Youth Forum takes place on Saturday the 16th of October. It promises inspiring keynotes, engaging workshops, a career fair and exhibition area, lots of networking opportunities, and so much more!

Karikó Katalin L'Oréal-UNESCO díjat kapott

30/09/2021

Az 1998-ban létrehozott L'Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. A L'Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért pályázati felhívása keretében öt kimagasló teljesítményt nyújtó kutatónő részesül elismerésben a világ öt régiójából az élet- és környezettudományok terén végzett munkájáért. A díjazottak egyénenként 100.000 euró összegű díjazásban részesülnek.