2024-02-27 09:25:00

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a mérnöki tudományok modern életben betöltött fontosságával kapcsolatos globális tudatosság növelése és az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a közelgő világnap alkalmából közzétett gondolataiban kiemelte, hogy: „A még inklúzívabb növekedés kiépítéséhez, a megújuló energiák fejlesztéséhez és az éghajlatváltozással való szembenézéshez, valamint egy igazságosabb és fenntarthatóbb világ garantálásához minden eddiginél nagyobb szükségünk van erre a mindenki szolgálatában álló tudományos kreativitásra. Ezt jelenti a mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért, elismerve, hogy a mérnökök milyen nagy mértékben járulnak hozzá világunkhoz és a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Keretrendszer céljaihoz."

 

A főigazgatói üzenet angol nyelven teljes terjedelmében itt érhető el.

Az UNESCO párizsi központja egy webináriumot szervez március 4-én 13:00 órától Engineering a Sustainable Energy Future: Innovative Solutions for a Better Tomorrow címmel. Az angol és francia tolmácsolással megvalósuló webinárium programjában egy vitaindító beszéd és egy panelbeszélgetés szerepel. További információk az eseményről és a részvételhez szükséges regisztrációról itt érhetőek el. 

 

 
 
Az UNESCO és a Mérnöki Szervezetek Világszövetségének együttműködésében évről évre megszervezik a világnaphoz kapcsolódóan a Hackathon kihívást. A vetélkedő során egyetemisták dolgoznak csoportokban annak érdekében, hogy konkrét megoldásokat kínáljanak valós problémákra. A résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az egyetemeken tanult elveket alkalmazzák valós mérnöki problémák megoldására. Ezen túlmenően a résztvevők betekintést nyerhetnek a csapatmunka nehézségeibe és megpróbálják megoldani a kihívásokat szűkös időkorlátokon belül. Az ilyen típusú kihívások arra ösztönzik a hallgatókat, hogy mélyebbre ássák magukat mérnökképzésükben, hogy megoldják ezeket a nagyon is valós problémákat. A Hackathon verseny túlmutat a tankönyvelméleten, lehetővé téve számukra, hogy valódi projektet tervezzenek, építsenek és teszteljenek, majd versenyezzenek más diákokkal a világ minden tájáról. A nyertes projekteket március 4-én, egy 24 órás globális adás keretében hirdetik ki.
 

Hazai esemény a világnap alkalmából

 
A Vas Vármegyei Mérnöki Kamara az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság fővédnökségével konferenciát szervez a világnap alkalmából 2024. március 5-én 9:00-14:00 között. Az eseményt Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központ konferenciatermében tartják. Az eseményre történő regisztráció határideje: 2024. március 1. A rendezvény programja itt érhető el.
 
 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.