2020-04-21 10:26:00

Közös nyilatkozat az újságírók biztonságáról

Az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok (Groups of Friends on the Safety of Journalists – tagjai: UNESCO/Párizs, ENSZ/New York és Genf, EBESZ/Bécs) 2020. április 14-én közös nyilatkozatot tettek közzé az újságírók biztonságáról és az információkhoz való hozzáférésről a COVID-19 világjárvány idején.

Ez az első alkalom, hogy a Baráti Csoportok közös nyilatkozatot adnak ki, összhangban a multilateralizmus szellemével, mely immár 75 éve az ENSZ alapja.

Az Ausztria, Franciaország, Görögország, Litvánia és Svédország mint a fenti csoportok elnökei és alelnökei, valamint 36 további aláíró ország által kiadott nyilatkozat egyebek között a következőket mondja:

 

„A COVID-19 világjárványra tekintettel az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok alulírott elnökei és tagjai az újságírók védelmére és a médiában dolgozók biztonságára, a szabad és független média oltalmazására, valamint az online és offline információkhoz való akadálytalan hozzáférés biztosítására szólít fel valamennyi országot.
 
A szabad, független és pluralista média nélkülözhetetlen szerepet játszik a nyilvánosság tájékoztatásában a jelenleg zajló COVID-19 válság idején. Mindenkinek joga van az érthető, hozzáférhető, aktuális és megbízható információhoz az egészségüket veszélyeztető COVID-19 jellegéről és szintjéről, lehetővé téve számukra a bizonyítékokon alapuló iránymutatások követését biztonságuk megőrzése érdekében.
 
A közegészségügynek szüksége van a társadalom bizalmára. A bizalom elengedhetetlen a nagyközönség megfelelő támogatásának és egyetértésének megszerzéséhez a kormányok vírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseit illetően.
 
A bizalom nem érhető el a szabad média által nyújtott és garantált átláthatóság és elszámoltathatóság nélkül. Másfelől a szabad és független médiának fontos szerepe van a dezinformáció visszaszorításában azáltal, hogy hozzáférést biztosít a hiteles, tényeken alapuló és ellenőrzött információkhoz. Ebben az összefüggésben elengedhetetlen, hogy a kormányok és magánszervezetek kezeljék a dezinformációt, elsőként azzal, hogy megbízható információt szolgáltatnak.”
 
A teljes nyilatkozat angol nyelven itt érhető el.

 

További információk: https://en.unesco.org/news/groups-friends-safetyprotection-journalists-publish-joint-statement-safety-journalists-and 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.