2020-04-21 10:26:00

Közös nyilatkozat az újságírók biztonságáról

Az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok (Groups of Friends on the Safety of Journalists – tagjai: UNESCO/Párizs, ENSZ/New York és Genf, EBESZ/Bécs) 2020. április 14-én közös nyilatkozatot tettek közzé az újságírók biztonságáról és az információkhoz való hozzáférésről a COVID-19 világjárvány idején.

Ez az első alkalom, hogy a Baráti Csoportok közös nyilatkozatot adnak ki, összhangban a multilateralizmus szellemével, mely immár 75 éve az ENSZ alapja.

Az Ausztria, Franciaország, Görögország, Litvánia és Svédország mint a fenti csoportok elnökei és alelnökei, valamint 36 további aláíró ország által kiadott nyilatkozat egyebek között a következőket mondja:

 

„A COVID-19 világjárványra tekintettel az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok alulírott elnökei és tagjai az újságírók védelmére és a médiában dolgozók biztonságára, a szabad és független média oltalmazására, valamint az online és offline információkhoz való akadálytalan hozzáférés biztosítására szólít fel valamennyi országot.
 
A szabad, független és pluralista média nélkülözhetetlen szerepet játszik a nyilvánosság tájékoztatásában a jelenleg zajló COVID-19 válság idején. Mindenkinek joga van az érthető, hozzáférhető, aktuális és megbízható információhoz az egészségüket veszélyeztető COVID-19 jellegéről és szintjéről, lehetővé téve számukra a bizonyítékokon alapuló iránymutatások követését biztonságuk megőrzése érdekében.
 
A közegészségügynek szüksége van a társadalom bizalmára. A bizalom elengedhetetlen a nagyközönség megfelelő támogatásának és egyetértésének megszerzéséhez a kormányok vírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseit illetően.
 
A bizalom nem érhető el a szabad média által nyújtott és garantált átláthatóság és elszámoltathatóság nélkül. Másfelől a szabad és független médiának fontos szerepe van a dezinformáció visszaszorításában azáltal, hogy hozzáférést biztosít a hiteles, tényeken alapuló és ellenőrzött információkhoz. Ebben az összefüggésben elengedhetetlen, hogy a kormányok és magánszervezetek kezeljék a dezinformációt, elsőként azzal, hogy megbízható információt szolgáltatnak.”
 
A teljes nyilatkozat angol nyelven itt érhető el.

 

További információk: https://en.unesco.org/news/groups-friends-safetyprotection-journalists-publish-joint-statement-safety-journalists-and 

Hírek

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője. 

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

3/06/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.