2020-04-21 10:26:00

Közös nyilatkozat az újságírók biztonságáról

Az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok (Groups of Friends on the Safety of Journalists – tagjai: UNESCO/Párizs, ENSZ/New York és Genf, EBESZ/Bécs) 2020. április 14-én közös nyilatkozatot tettek közzé az újságírók biztonságáról és az információkhoz való hozzáférésről a COVID-19 világjárvány idején.

Ez az első alkalom, hogy a Baráti Csoportok közös nyilatkozatot adnak ki, összhangban a multilateralizmus szellemével, mely immár 75 éve az ENSZ alapja.

Az Ausztria, Franciaország, Görögország, Litvánia és Svédország mint a fenti csoportok elnökei és alelnökei, valamint 36 további aláíró ország által kiadott nyilatkozat egyebek között a következőket mondja:

 

„A COVID-19 világjárványra tekintettel az Újságírók Biztonságának Barátai Csoportok alulírott elnökei és tagjai az újságírók védelmére és a médiában dolgozók biztonságára, a szabad és független média oltalmazására, valamint az online és offline információkhoz való akadálytalan hozzáférés biztosítására szólít fel valamennyi országot.
 
A szabad, független és pluralista média nélkülözhetetlen szerepet játszik a nyilvánosság tájékoztatásában a jelenleg zajló COVID-19 válság idején. Mindenkinek joga van az érthető, hozzáférhető, aktuális és megbízható információhoz az egészségüket veszélyeztető COVID-19 jellegéről és szintjéről, lehetővé téve számukra a bizonyítékokon alapuló iránymutatások követését biztonságuk megőrzése érdekében.
 
A közegészségügynek szüksége van a társadalom bizalmára. A bizalom elengedhetetlen a nagyközönség megfelelő támogatásának és egyetértésének megszerzéséhez a kormányok vírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseit illetően.
 
A bizalom nem érhető el a szabad média által nyújtott és garantált átláthatóság és elszámoltathatóság nélkül. Másfelől a szabad és független médiának fontos szerepe van a dezinformáció visszaszorításában azáltal, hogy hozzáférést biztosít a hiteles, tényeken alapuló és ellenőrzött információkhoz. Ebben az összefüggésben elengedhetetlen, hogy a kormányok és magánszervezetek kezeljék a dezinformációt, elsőként azzal, hogy megbízható információt szolgáltatnak.”
 
A teljes nyilatkozat angol nyelven itt érhető el.

 

További információk: https://en.unesco.org/news/groups-friends-safetyprotection-journalists-publish-joint-statement-safety-journalists-and 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.