2022-06-03 08:19:00

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Az idei év mérföldkőnek számít a globális környezetvédelmi közösség számára, ugyanis ötven éve, 1972-ben rendezték meg az ENSZ emberi környezetről szóló konferenciáját, amelyet széles körben az első környezetvédelmi konferenciának tekintenek. Ez az esemény adta meg a kezdőlökést a környezetvédelmi minisztériumok és ügynökségek létrehozására szerte a világon, illetve indított el számos, a környezet kollektív védelméről szóló új globális megállapodást. Itt kapcsolódtak össze a szegénység enyhítése és a környezetvédelem céljai is, megnyitva az utat a Fenntartható Fejlődési Célok felé. Ezen az eseményen nyilvánították június 5-ét a környezetvédelem világnapjává.

A június 5-i világnap a legnagyobb nemzetközi nap ebben a témában és egyben a pozitív változás ösztönzésének globális platformja. Az ünneplést 1973 óta minden évben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) koordinálja. A világnap központi hivatalos eseményeinek minden évben más ország ad otthont. Idén a házi gazda szerepét Svédország tölti be.

Az univerzumban galaxisok milliárdjai vannak,

a galaxisunkban bolygók milliárdjai vannak,

de Földből csak egy van.

A 2022.évi környezetvédelmi világnap #OnlyOneEarth kampánya globális szintű kollektív, átalakító hatású cselekvésre hív fel bolygónk megünneplésére, védelmére és helyreállítására.

#WorldEnvironmentDay

#OnlyOneEarth 

A jeles nap megünneplésének részeként ebben a hónapban ehhez a világnaphoz kapcsolódó fotókat várunk az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével, a Varázslatos Magyarország által áprilisban meghirdetett fotópályázat júniusi fordulójára.  További információk: https://varazslatosmagyarorszag.hu/fotopalyazat 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.