Fotópályázattal ünnepeltük a biológiai sokféleséget
2022-06-14 14:57:00

Fotópályázattal ünnepeltük a biológiai sokféleséget

A Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. fotópályázatot hirdetett meg Jeles napok – UNESCO címmel a 2022. április 6. - december 20. közötti időszakra az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. Májusban a biológiai sokféleség nemzetközi napjához (május 22.) kapcsolódó fotókat vártuk.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az ENSZ 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává nyilvánította. 

A nemzetközi nap idei jelmondata: „Közös jövő építése minden élet számára”

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy:

„Alig három évünk maradt, hogy megőrizzük világunk vendégszeretetét és a benne élő fajok sokszínűségét. A természettel és más élőlényekkel való kapcsolatunkban gyökeres változásra van szükség – egy valóban közös világ kialakításához és felépítéséhez."

 

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk májusi fordulójának tematikájával a világnap céljainak fontosságára kívántuk felhívni a figyelmet.

A legszebb fotónak Dósa László Megszámoljuk? című alkotása bizonyult, mely a cikk címlapján látható. Valamennyi pályázónak gratulálunk!

 

További információk: 

https://unesco.hu/hirek/a-biologiai-sokfeleseg-nemzetkozi-napja-107423

https://www.unesco.org/en/days/biological-diversity-day 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.