Fotópályázattal ünnepeltük a biológiai sokféleséget
2022-06-14 14:57:00

Fotópályázattal ünnepeltük a biológiai sokféleséget

A Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. fotópályázatot hirdetett meg Jeles napok – UNESCO címmel a 2022. április 6. - december 20. közötti időszakra az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. Májusban a biológiai sokféleség nemzetközi napjához (május 22.) kapcsolódó fotókat vártuk.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az ENSZ 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává nyilvánította. 

A nemzetközi nap idei jelmondata: „Közös jövő építése minden élet számára”

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója idei világnapi üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy:

„Alig három évünk maradt, hogy megőrizzük világunk vendégszeretetét és a benne élő fajok sokszínűségét. A természettel és más élőlényekkel való kapcsolatunkban gyökeres változásra van szükség – egy valóban közös világ kialakításához és felépítéséhez."

 

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk májusi fordulójának tematikájával a világnap céljainak fontosságára kívántuk felhívni a figyelmet.

A legszebb fotónak Dósa László Megszámoljuk? című alkotása bizonyult, mely a cikk címlapján látható. Valamennyi pályázónak gratulálunk!

 

További információk: 

https://unesco.hu/hirek/a-biologiai-sokfeleseg-nemzetkozi-napja-107423

https://www.unesco.org/en/days/biological-diversity-day 

Hírek

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője. 

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

3/06/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.