A biológiai sokféleség nemzetközi napja
2022-05-17 10:22:00

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

Várunk minden kedves érdeklődőt az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának szervezésében a biológiai sokféleség világnapja alkalmából megvalósuló rendezvényre 2022. május 20-án 10 órától, amelynek a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ ad otthont Tápiószelén. A program keretében az élővilág változatosságának, ezen belül a beporzók megőrzésének fontosságáról hallhatnak a látogatók érdekes információkat, továbbá elindul az „Év tájfajtája” és az „Év haszonállata” program is. 

 

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az ENSZ 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

 

A nemzetközi nap idei jelmondata: „Közös jövő építése minden élet számára”

 

Az UNESCO biodiverzitásra vonatkozó interszektorális stratégiája 3 pillérre épül:

  • az emberek és a természet közötti kapcsolat helyreállítása és az ökoszisztémák megújítása,
  • az ökoszisztémáink harmóniájának megőrzése, valamint
  • a fiatalok erejének megerősítése.

A stratégia gerincét az UNESCO-címmel rendelkező helyszínek adják (1154 világörökségi helyszín, 727 bioszféra-rezervátum és 177 globális geopark), amelyek lefedik a Föld szárazföldjeinek 6 százalékát és egyben olyan kulcsfontosságú területek, ahol az emberek megtanulnak harmóniában élni más élő fajokkal és megosztják tapasztalataikat mindenki javára.

 

Hazai rendezvény a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából

 

Időpont: 2022. május 20. (péntek) 10:00 – 13:00

Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, 2766 Tápiószele, Külsőmező 15. (tópart és környéke)

Várunk minden kedves érdeklődőt az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának szervezésében megvalósuló rendezvényre, amelynek a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ ad otthont Tápiószelén. A program keretében az élővilág változatosságának, ezen belül a beporzók megőrzésének fontosságáról hallhatnak a látogatók érdekes információkat, továbbá elindul az „Év tájfajtája” és az „Év haszonállata” program is. Az előadásokat követően haszonnövény-, haszonállat- és méhészeti bemutatóra is sor kerül, továbbá lehetőség lesz hazánk legjelentősebb génbankjának megtekintésére. A délelőtti rendezvényt különösen ajánljuk középiskolás diákok, pedagógiai tanulmányokat folytató főiskolai és egyetemi hallgatók és a természet- és környezettudományok iránt érdeklődő személyek számára.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni ezen a felületen lehet 2022. május 20-ig: https://forms.gle/i6wMW87JvSx7VqVX7  A helyszín a tápiószelei vasútállomástól kb. 15 perc sétával elérhető.

 

Hírek

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője. 

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

3/06/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.