A biológiai sokféleség nemzetközi napja
2022-05-17 10:22:00

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

Várunk minden kedves érdeklődőt az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának szervezésében a biológiai sokféleség világnapja alkalmából megvalósuló rendezvényre 2022. május 20-án 10 órától, amelynek a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ ad otthont Tápiószelén. A program keretében az élővilág változatosságának, ezen belül a beporzók megőrzésének fontosságáról hallhatnak a látogatók érdekes információkat, továbbá elindul az „Év tájfajtája” és az „Év haszonállata” program is. 

 

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések jobb megértése és az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az ENSZ 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává (International Day for Biological Diversity) nyilvánította. 

 

A nemzetközi nap idei jelmondata: „Közös jövő építése minden élet számára”

 

Az UNESCO biodiverzitásra vonatkozó interszektorális stratégiája 3 pillérre épül:

  • az emberek és a természet közötti kapcsolat helyreállítása és az ökoszisztémák megújítása,
  • az ökoszisztémáink harmóniájának megőrzése, valamint
  • a fiatalok erejének megerősítése.

A stratégia gerincét az UNESCO-címmel rendelkező helyszínek adják (1154 világörökségi helyszín, 727 bioszféra-rezervátum és 177 globális geopark), amelyek lefedik a Föld szárazföldjeinek 6 százalékát és egyben olyan kulcsfontosságú területek, ahol az emberek megtanulnak harmóniában élni más élő fajokkal és megosztják tapasztalataikat mindenki javára.

 

Hazai rendezvény a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából

 

Időpont: 2022. május 20. (péntek) 10:00 – 13:00

Helyszín: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, 2766 Tápiószele, Külsőmező 15. (tópart és környéke)

Várunk minden kedves érdeklődőt az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának szervezésében megvalósuló rendezvényre, amelynek a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ ad otthont Tápiószelén. A program keretében az élővilág változatosságának, ezen belül a beporzók megőrzésének fontosságáról hallhatnak a látogatók érdekes információkat, továbbá elindul az „Év tájfajtája” és az „Év haszonállata” program is. Az előadásokat követően haszonnövény-, haszonállat- és méhészeti bemutatóra is sor kerül, továbbá lehetőség lesz hazánk legjelentősebb génbankjának megtekintésére. A délelőtti rendezvényt különösen ajánljuk középiskolás diákok, pedagógiai tanulmányokat folytató főiskolai és egyetemi hallgatók és a természet- és környezettudományok iránt érdeklődő személyek számára.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni ezen a felületen lehet 2022. május 20-ig: https://forms.gle/i6wMW87JvSx7VqVX7  A helyszín a tápiószelei vasútállomástól kb. 15 perc sétával elérhető.

 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.