2022-11-21 15:47:00

Fotókkal a földtudományi sokféleségért

Az idei esztendőben első alkalommal ünnepeltük világszerte október 6-án a földtudományi sokféleség nemzetközi napját az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében. Ez a jeles nap adta a Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk októberi fordulójának témáját.

Ahogyan arról már egy korábbi cikkünkben hírt adtunk a nemzetközi nap megünneplésének részeként a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földtani Tudományos Bizottsággal és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben előadóülést szervezett 2022. október 6-án 10:00 órai kezdettel az MTA Felolvasótermében. Az eseménnyel kapcsolatos további információk itt érhetőek el.

 

A földtudományi sokféleség napját az előadóülés mellett a Varázslatos Magyarországgal közösen meghirdetett fotópályázatunk októberi fordulójával is ünnepeltük.

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett fotópályázatot minden hónapban egy-egy jeles nap témájára írja ki a Varázslatos Magyarország. A 2022-es pályázati év 2022. április 6-tól 2022. december 20-ig tart. A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig). 

 

A fotópályázatra érkezett alkotások közül az alábbi három fotó bizonyult a legszebbnek:

Simay Attila: Hegyek
Helyszín: Bükki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Mátraházi Tibor: Oázis
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Jármy Bertalan: Textúrák
Helyszín: Duna–Ipoly Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 

 

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.