2022-11-21 15:47:00

Fotókkal a földtudományi sokféleségért

Az idei esztendőben első alkalommal ünnepeltük világszerte október 6-án a földtudományi sokféleség nemzetközi napját az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében. Ez a jeles nap adta a Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk októberi fordulójának témáját.

Ahogyan arról már egy korábbi cikkünkben hírt adtunk a nemzetközi nap megünneplésének részeként a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földtani Tudományos Bizottsággal és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben előadóülést szervezett 2022. október 6-án 10:00 órai kezdettel az MTA Felolvasótermében. Az eseménnyel kapcsolatos további információk itt érhetőek el.

 

A földtudományi sokféleség napját az előadóülés mellett a Varázslatos Magyarországgal közösen meghirdetett fotópályázatunk októberi fordulójával is ünnepeltük.

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett fotópályázatot minden hónapban egy-egy jeles nap témájára írja ki a Varázslatos Magyarország. A 2022-es pályázati év 2022. április 6-tól 2022. december 20-ig tart. A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig). 

 

A fotópályázatra érkezett alkotások közül az alábbi három fotó bizonyult a legszebbnek:

Simay Attila: Hegyek
Helyszín: Bükki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Mátraházi Tibor: Oázis
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Jármy Bertalan: Textúrák
Helyszín: Duna–Ipoly Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 

 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.