2022-11-21 15:47:00

Fotókkal a földtudományi sokféleségért

Az idei esztendőben első alkalommal ünnepeltük világszerte október 6-án a földtudományi sokféleség nemzetközi napját az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében. Ez a jeles nap adta a Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk októberi fordulójának témáját.

Ahogyan arról már egy korábbi cikkünkben hírt adtunk a nemzetközi nap megünneplésének részeként a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földtani Tudományos Bizottsággal és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben előadóülést szervezett 2022. október 6-án 10:00 órai kezdettel az MTA Felolvasótermében. Az eseménnyel kapcsolatos további információk itt érhetőek el.

 

A földtudományi sokféleség napját az előadóülés mellett a Varázslatos Magyarországgal közösen meghirdetett fotópályázatunk októberi fordulójával is ünnepeltük.

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett fotópályázatot minden hónapban egy-egy jeles nap témájára írja ki a Varázslatos Magyarország. A 2022-es pályázati év 2022. április 6-tól 2022. december 20-ig tart. A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig). 

 

A fotópályázatra érkezett alkotások közül az alábbi három fotó bizonyult a legszebbnek:

Simay Attila: Hegyek
Helyszín: Bükki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Mátraházi Tibor: Oázis
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Jármy Bertalan: Textúrák
Helyszín: Duna–Ipoly Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 

 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.