2022-11-21 15:47:00

Fotókkal a földtudományi sokféleségért

Az idei esztendőben első alkalommal ünnepeltük világszerte október 6-án a földtudományi sokféleség nemzetközi napját az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében. Ez a jeles nap adta a Varázslatos Magyarországgal közös fotópályázatunk októberi fordulójának témáját.

Ahogyan arról már egy korábbi cikkünkben hírt adtunk a nemzetközi nap megünneplésének részeként a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földtani Tudományos Bizottsággal és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben előadóülést szervezett 2022. október 6-án 10:00 órai kezdettel az MTA Felolvasótermében. Az eseménnyel kapcsolatos további információk itt érhetőek el.

 

A földtudományi sokféleség napját az előadóülés mellett a Varázslatos Magyarországgal közösen meghirdetett fotópályázatunk októberi fordulójával is ünnepeltük.

 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett fotópályázatot minden hónapban egy-egy jeles nap témájára írja ki a Varázslatos Magyarország. A 2022-es pályázati év 2022. április 6-tól 2022. december 20-ig tart. A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig). 

 

A fotópályázatra érkezett alkotások közül az alábbi három fotó bizonyult a legszebbnek:

Simay Attila: Hegyek
Helyszín: Bükki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Mátraházi Tibor: Oázis
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 
Jármy Bertalan: Textúrák
Helyszín: Duna–Ipoly Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország)
 

 

Hírek

Pályázati felhívás a 2024-es Nemzetközi Innovációs Dizájn Díjra

Pályázati felhívás a 2024-es Nemzetközi Innovációs Dizájn Díjra

26/09/2024

Az UNESCO társzervezésében meghirdetett Nemzetközi Innovációs Dizájn Díj és a Tudomány a Fenntartható Fejlődési Célokért elnevezésű versenyre (2024 Future Designer International Innovation Design Awards (IIDA) & Science for SDGs Innovation Contest) 16 és 35 év közötti diákok, hallgatók, pályakezdő tudósok és mérnökök jelentkezését várják a világ minden tájáról. A jelentkező csapatok legfeljebb hattagúak lehetnek. A felhívás nyerteseit 2024. október végén hirdetik ki. A verseny a  Tudományok Nemzetközi Évtizede a Fenntartható Fejlődésért (2024-2033) (IDSSD) keretében zajlik és az UNESCO-UNITRAIN Ifjúsági kompetenciafejlesztési projekten (UNESCO-UNITRAIN Youth Competence Development Project) belül valósul meg.

Jelentkezési határidő: 2024. október 13.

L’ORÉAL-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Magyar Ösztöndíj 2024. évi díjátadója

L’ORÉAL-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Magyar Ösztöndíj 2024. évi díjátadója

20/09/2024

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság idén huszonkettedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében. A díjátadó ünnepség 2024. szeptember 30-án 17:00 órától lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Közeleg a 2005-ös UNESCO-egyezmény 20. évfordulója - videó

3/09/2024

A kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló 2005-ös UNESCO-egyezmény 2025-ben 20. éves lesz, a Koalíció a Kulturális Kifejezések Sokszínűségéért (CDCE) promóciós videót készített, amely a kulturális ágazatban dolgozó egyének és szervezetek mozgósításának kulcsfontosságú szerepét hangsúlyozza az élénk helyi kulturális identitások védelme és előmozdítása érdekében, különösen a digitális környezetben.

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.