2023-06-26 09:48:00

Bolyai matematika csapatverseny nemzetközi döntő

2023. június 24-én rendezték idén a Bolyai matematika csapatverseny nemzetközi döntőjének díjkiosztó gáláját a budapesti Baár-Madas Gimnáziumban (1022 Budapest, Lorántffy Zs. u. 3.).

Az eseményen részt vett Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke is.

Az idei esztendőben Magyarország az UNESCO-val közösen emlékezik Bolyai János levelének 200. évfordulójára a nem-euklidészi geometria felfedezéséről.
 
 

"...semmiből egy új, más világot teremtettem..." – írta Bolyai János 1823. november 3-i levelében, amelyben értesíti édesapját egy új geometriai rendszer kidolgozásáról. Bolyai János (1802-1860) a nem-euklidészi geometria felfedezésével hozzájárult a tér felfogásának megváltozásához, megnyitotta a kaput a huszadik század fizikai elméletei számára, mely jelentős mértékben járult hozzá világképünk átalakulásához és a modern matematika 19-20. századi fejlődéséhez.

A Bolyai-évforduló megünneplésének aktív szereplője az ÖSSZKÉP Alapítvány, amely immáron húsz éve vállal szerepet a Bolyai-örökség népszerűsítésében csapatversenyei által.

Az idén 20 éves Bolyai csapatverseny matematikából, magyar nyelv és irodalomból, valamint természettudományból hívta megmérettetésre a tanulóifjúságot 3. osztálytól egészen az érettségiig.

A matematika versenyágon határon túli csapatok is versenyeznek Erdélyből és a Délvidékről. Ugyancsak a matematikát a szervezők 2014-ben német nyelven kiterjesztették Németországra, majd 2 év múlva Ausztriára is. Azóta több más országból csatlakoztak német tanítási nyelvű iskolák, így idén már kilenc ország (Magyarország, Románia, Szerbia, Németország, Ausztria, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Ecuador) több, mint 75 ezer versenyzője közül került ki az a 160 résztvevő, akik 2023. június 24-én, a budapesti nemzetközi döntőn mérték össze a tudásukat.

 

Fotó: Nagy-Baló András
 

A négyfős csapatoknak 60 perc állt a rendelkezésükre, mely alatt öt feleletválasztós feladatot kellett megoldaniuk. A díjkiosztóra a Baár-Madas Gimnáziumban került sor, ahol az UNESCO-val közösen ünnepelt Bolyai-évfordulóra való tekintettel Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke adta át a díjakat a győzteseknek.

 

Fotó: Nagy-Baló András
 

A díjkiosztó gála hagyományosan a két Bolyai (Farkas és János) szülőhazáját megidéző kalotaszegi tánccal vette kezdetét; az egyes korcsoportok, illetve kategóriák díjazottait pedig magyar népdalok és népi hangszeres előadások köszöntötték.

 

Hírek

UNESCO a Kossuth Rádió Az este című műsorában

27/02/2024

Életünk mely területein és hogyan vannak jelen az UNESCO döntései, határozatai, javaslatai, hogyan befolyásolják mindezt a nemzeti bizottságok? Az este ezen adásának házigazdája Bogyay Katalin diplomata, újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, vendége pedig Dr. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára. A teljes műsor az alábbi linken meghallgatható. 

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

Mérnöki világnap a fenntartható fejlődésért 2024

27/02/2024

A világnapot – 2019-es kihirdetése óta – minden évben március 4-én ünneplik világszerte. Célja a globális tudatosság növelése és a mérnöki tudománynak az emberiség előtt álló kihívások (például az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése és a fenntartható fejlődés előmozdítása) kezelésében betöltött szerepének jobb megértése. Az idei év központi témája: Mérnöki megoldások a fenntartható világért (Engineering solutions for a sustainable world).

Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban II.

16/02/2024

A Magyar Természettudományi Társulat konferenciasorozat indított 2024. januárjában „Bizonyosságok és bizonytalanságok a tudományban” címmel, melynek második rendezvényét 2024. március 19-én 10:00 órától tartják a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey-termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.).

A konferenciasorozat fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. 

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

14/02/2024

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntésről az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete (Hamburg) 2024. február 14-i rendezvényén tájékoztatott. Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében. A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.