2023-06-26 09:48:00

Bolyai matematika csapatverseny nemzetközi döntő

2023. június 24-én rendezték idén a Bolyai matematika csapatverseny nemzetközi döntőjének díjkiosztó gáláját a budapesti Baár-Madas Gimnáziumban (1022 Budapest, Lorántffy Zs. u. 3.).

Az eseményen részt vett Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke is.

Az idei esztendőben Magyarország az UNESCO-val közösen emlékezik Bolyai János levelének 200. évfordulójára a nem-euklidészi geometria felfedezéséről.
 
 

"...semmiből egy új, más világot teremtettem..." – írta Bolyai János 1823. november 3-i levelében, amelyben értesíti édesapját egy új geometriai rendszer kidolgozásáról. Bolyai János (1802-1860) a nem-euklidészi geometria felfedezésével hozzájárult a tér felfogásának megváltozásához, megnyitotta a kaput a huszadik század fizikai elméletei számára, mely jelentős mértékben járult hozzá világképünk átalakulásához és a modern matematika 19-20. századi fejlődéséhez.

A Bolyai-évforduló megünneplésének aktív szereplője az ÖSSZKÉP Alapítvány, amely immáron húsz éve vállal szerepet a Bolyai-örökség népszerűsítésében csapatversenyei által.

Az idén 20 éves Bolyai csapatverseny matematikából, magyar nyelv és irodalomból, valamint természettudományból hívta megmérettetésre a tanulóifjúságot 3. osztálytól egészen az érettségiig.

A matematika versenyágon határon túli csapatok is versenyeznek Erdélyből és a Délvidékről. Ugyancsak a matematikát a szervezők 2014-ben német nyelven kiterjesztették Németországra, majd 2 év múlva Ausztriára is. Azóta több más országból csatlakoztak német tanítási nyelvű iskolák, így idén már kilenc ország (Magyarország, Románia, Szerbia, Németország, Ausztria, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Ecuador) több, mint 75 ezer versenyzője közül került ki az a 160 résztvevő, akik 2023. június 24-én, a budapesti nemzetközi döntőn mérték össze a tudásukat.

 

Fotó: Nagy-Baló András
 

A négyfős csapatoknak 60 perc állt a rendelkezésükre, mely alatt öt feleletválasztós feladatot kellett megoldaniuk. A díjkiosztóra a Baár-Madas Gimnáziumban került sor, ahol az UNESCO-val közösen ünnepelt Bolyai-évfordulóra való tekintettel Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke adta át a díjakat a győzteseknek.

 

Fotó: Nagy-Baló András
 

A díjkiosztó gála hagyományosan a két Bolyai (Farkas és János) szülőhazáját megidéző kalotaszegi tánccal vette kezdetét; az egyes korcsoportok, illetve kategóriák díjazottait pedig magyar népdalok és népi hangszeres előadások köszöntötték.

 

Hírek

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

28/09/2023

2023. szeptember 26-án az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság rendezvényt tartott annak megünneplésére, hogy Magyarország 75 éve - 1948. szeptember 14-én - csatlakozott az UNESCO-hoz. Firmin Edouard Matoko, az UNESCO Afrika prioritásért és külkapcsolatokért felelős főigazgató-helyettesének videó üzenete és Réthelyi Miklós elnök köszöntője nyitotta a programot, majd két kerekasztal beszélgetés során az UNESCO munkájában, programjaiban részt vevő kiemelkedő kutatók, szakemberek, diplomaták saját személyes tapasztalataik alapján beszéltek a világszervezet működéséről, abban Magyarország szerepéről és sikereiről. A rendezvény Turóczy László nagykövet zárszavával ért véget.  

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.