2023-06-26 09:48:00

Bolyai matematika csapatverseny nemzetközi döntő

2023. június 24-én rendezték idén a Bolyai matematika csapatverseny nemzetközi döntőjének díjkiosztó gáláját a budapesti Baár-Madas Gimnáziumban (1022 Budapest, Lorántffy Zs. u. 3.).

Az eseményen részt vett Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke is.

Az idei esztendőben Magyarország az UNESCO-val közösen emlékezik Bolyai János levelének 200. évfordulójára a nem-euklidészi geometria felfedezéséről.
 
 

"...semmiből egy új, más világot teremtettem..." – írta Bolyai János 1823. november 3-i levelében, amelyben értesíti édesapját egy új geometriai rendszer kidolgozásáról. Bolyai János (1802-1860) a nem-euklidészi geometria felfedezésével hozzájárult a tér felfogásának megváltozásához, megnyitotta a kaput a huszadik század fizikai elméletei számára, mely jelentős mértékben járult hozzá világképünk átalakulásához és a modern matematika 19-20. századi fejlődéséhez.

A Bolyai-évforduló megünneplésének aktív szereplője az ÖSSZKÉP Alapítvány, amely immáron húsz éve vállal szerepet a Bolyai-örökség népszerűsítésében csapatversenyei által.

Az idén 20 éves Bolyai csapatverseny matematikából, magyar nyelv és irodalomból, valamint természettudományból hívta megmérettetésre a tanulóifjúságot 3. osztálytól egészen az érettségiig.

A matematika versenyágon határon túli csapatok is versenyeznek Erdélyből és a Délvidékről. Ugyancsak a matematikát a szervezők 2014-ben német nyelven kiterjesztették Németországra, majd 2 év múlva Ausztriára is. Azóta több más országból csatlakoztak német tanítási nyelvű iskolák, így idén már kilenc ország (Magyarország, Románia, Szerbia, Németország, Ausztria, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Ecuador) több, mint 75 ezer versenyzője közül került ki az a 160 résztvevő, akik 2023. június 24-én, a budapesti nemzetközi döntőn mérték össze a tudásukat.

 

Fotó: Nagy-Baló András
 

A négyfős csapatoknak 60 perc állt a rendelkezésükre, mely alatt öt feleletválasztós feladatot kellett megoldaniuk. A díjkiosztóra a Baár-Madas Gimnáziumban került sor, ahol az UNESCO-val közösen ünnepelt Bolyai-évfordulóra való tekintettel Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke adta át a díjakat a győzteseknek.

 

Fotó: Nagy-Baló András
 

A díjkiosztó gála hagyományosan a két Bolyai (Farkas és János) szülőhazáját megidéző kalotaszegi tánccal vette kezdetét; az egyes korcsoportok, illetve kategóriák díjazottait pedig magyar népdalok és népi hangszeres előadások köszöntötték.

 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.