2021-05-16 08:27:00

Bízz a tudományban! - A fény nemzetközi napja

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában.

A nemzetközi nap idei üzenete (Bízz a tudományban!) arra ösztönzi mind a tudósokat, mind a közvéleményt, hogy írják alá és támogassák a tudományba vetett bizalmukat és a közvélemény tudományba vetett bizalmának fontosságát megerősítő nyilatkozatot. 

 

A fény nemzetközi napjának központi honlapján, valamint az UNESCO hivatalos weboldalán további információk olvashatók a fény ünnepéről.

 

Játék az Agroverzum Tudományos Élményközponttal

A fény nemzetközi napjának alkalmából az Agroverzum Tudományos Élményközponttal közösen egy kisfilmmel kedveskedünk az érdeklődőknek, mely megtekinthető az Agroverzum Youtube-csatornáján is!

A videóhoz tartozó kvízkérdések megválaszolói között nyerteseket sorsol ki az Agroverzum! A válaszokat privát üzenetben várja az élményközpont a Facebook-oldalán keresztül. A helyes megfejtők között 3 db belépőjegyet sorsolnak ki a következő, parksétával egybekötött kamarakoncertükre, mely június 5-én lesz. Beküldési határidő: 2021. május 21.

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".