2021-05-16 08:27:00

Bízz a tudományban! - A fény nemzetközi napja

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában.

A nemzetközi nap idei üzenete (Bízz a tudományban!) arra ösztönzi mind a tudósokat, mind a közvéleményt, hogy írják alá és támogassák a tudományba vetett bizalmukat és a közvélemény tudományba vetett bizalmának fontosságát megerősítő nyilatkozatot. 

 

A fény nemzetközi napjának központi honlapján, valamint az UNESCO hivatalos weboldalán további információk olvashatók a fény ünnepéről.

 

Játék az Agroverzum Tudományos Élményközponttal

A fény nemzetközi napjának alkalmából az Agroverzum Tudományos Élményközponttal közösen egy kisfilmmel kedveskedünk az érdeklődőknek, mely megtekinthető az Agroverzum Youtube-csatornáján is!

A videóhoz tartozó kvízkérdések megválaszolói között nyerteseket sorsol ki az Agroverzum! A válaszokat privát üzenetben várja az élményközpont a Facebook-oldalán keresztül. A helyes megfejtők között 3 db belépőjegyet sorsolnak ki a következő, parksétával egybekötött kamarakoncertükre, mely június 5-én lesz. Beküldési határidő: 2021. május 21.

Hírek

Jubileumi MAB-konferencia az MTA épületében

12/10/2021

A Magyar Tudományos Akadémia, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság és a MAB (MAB - Man and Biosphere, Ember és Bioszféra) Magyar Nemzeti Bizottság 2021. október 19-én tudományos konferenciát szervez az MTA Felolvasótermében az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának fél évszázados fennállása alkalmából.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2021.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2021.

7/10/2021

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. Magyarországon idén október 4-8. között kerül megrendezésre, kiemelt témája a minőségi oktatás és a klímavédelem. A nyitó tanórát Áder János köztársasági elnök tartotta.

Changemakers Youth Forum

Changemakers Youth Forum

6/10/2021

The Changemakers Youth Forum takes place on Saturday the 16th of October. It promises inspiring keynotes, engaging workshops, a career fair and exhibition area, lots of networking opportunities, and so much more!

Karikó Katalin L'Oréal-UNESCO díjat kapott

30/09/2021

Az 1998-ban létrehozott L'Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért Program célja, hogy támogassa a női tudósok szakmai életútját és elhárítsa az útjukban álló akadályokat annak érdekében, hogy ők is szerepet játszhassanak korunk legnagyobb kihívásainak megoldásában. A L'Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért pályázati felhívása keretében öt kimagasló teljesítményt nyújtó kutatónő részesül elismerésben a világ öt régiójából az élet- és környezettudományok terén végzett munkájáért. A díjazottak egyénenként 100.000 euró összegű díjazásban részesülnek.