2023-03-31 09:16:00

Az UNESCO az MI-ajánlás végrehajtását sürgeti

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadták az első globális megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) etikájáról. A szervezet főigazgatója a napokban felszólította az UNESCO tagállamait az ajánlásban foglaltak késedelem nélküli végrehajtására.

Azt követően, hogy a héten több, mint ezer technológiai szakember nyílt levélben szólította fel az érintetteket a legerősebb mesterséges intelligencia-rendszerek, köztük a Chat GPT fejlesztésének szüneteltetésére, az UNESCO arra kéri tagállamait, hogy haladéktalanul hajtsák végre a mesterséges intelligencia etikájáról szóló UNESCO-ajánlást. Az ajánlás minden olyan szükséges biztosítékot magában foglal, amely lehetővé teszi a kitűzött célok biztonságos megvalósítását.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója hangsúlyozta, hogy: „A világnak szigorúbb etikai szabályokra van szüksége a mesterséges intelligenciára vonatkozóan: ez korunk kihívása. Az UNESCO mesterséges intelligencia etikájáról szóló ajánlása megfelelő normatív keretrendszert teremt mindehhez. Tagállamaink 2021 novemberében valamennyien jóváhagyták ezt az ajánlást. Legfőbb ideje nemzeti szinten végrehajtani a stratégiákat és a szabályozásokat. Tettekre kell váltanunk a szavakat és biztosítanunk kell, hogy elérjük az ajánlás céljait."

 

Az UNESCO aggodalommal figyeli  a vonatkozó újítások által felvetett etikai kérdéseket, úgymint például a diszkrimináció és a sztereotípiák, beleértve a nemek közötti egyenlőtlenség kérdését, de ide tartozik a félretájékoztatás elleni küzdelem, a magánélethez való jog, a személyes adatok védelme, valamint az emberi és környezeti jogok is. Az ipari önszabályozás nyilvánvalóan nem elegendő ezen etikai sérelmek elkerülésére, ezért az ajánlás biztosítja azokat az eszközöket, amelyek garantálják, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései tiszteletben tartsák a jogállamiságot, elkerülve a károkat, valamint biztosítsák, hogy károkozás esetén az elszámoltathatóság és a jogorvoslati mechanizmusok érvényesüljenek és elérhetőek legyenek az érintettek számára.

Az UNESCO által kidolgozott készenlét-értékelési módszertan áll a tagállamoknak szóló útmutatás középpontjában. Ez az eszköz lehetővé teszi az országok számára, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a munkaerő részéről milyen kompetenciák és készségek szükségesek a mesterséges intelligencia szektor szilárd szabályozása érdekében. Azt is előírja, hogy a tagállamok rendszeresen számoljanak be a mesterséges intelligencia terén elért előrehaladásukról és gyakorlataikról, különösen négyévente időszakos jelentéseik benyújtásával.

A világ minden régiójából több, mint 40 ország dolgozik együtt jelenleg az UNESCO-val az MI-re vonatkozó fékek és ellensúlyok nemzeti szintű kidolgozásán. Az UNESCO felhívja az összes országot, hogy csatlakozzanak az általa vezetett mozgalomhoz egy etikus mesterséges intelligencia felépítése érdekében. Az elért eredményekről szóló jelentést az UNESCO mesterséges intelligencia etikájával foglalkozó globális fórumán mutatják be Szlovéniában 2023 decemberében.

 

További információk: https://www.unesco.org/en/articles/artificial-intelligence-unesco-calls-all-governments-implement-global-ethical-framework-without 

 

 

 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.