2023-03-31 09:16:00

Az UNESCO az MI-ajánlás végrehajtását sürgeti

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadták az első globális megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) etikájáról. A szervezet főigazgatója a napokban felszólította az UNESCO tagállamait az ajánlásban foglaltak késedelem nélküli végrehajtására.

Azt követően, hogy a héten több, mint ezer technológiai szakember nyílt levélben szólította fel az érintetteket a legerősebb mesterséges intelligencia-rendszerek, köztük a Chat GPT fejlesztésének szüneteltetésére, az UNESCO arra kéri tagállamait, hogy haladéktalanul hajtsák végre a mesterséges intelligencia etikájáról szóló UNESCO-ajánlást. Az ajánlás minden olyan szükséges biztosítékot magában foglal, amely lehetővé teszi a kitűzött célok biztonságos megvalósítását.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója hangsúlyozta, hogy: „A világnak szigorúbb etikai szabályokra van szüksége a mesterséges intelligenciára vonatkozóan: ez korunk kihívása. Az UNESCO mesterséges intelligencia etikájáról szóló ajánlása megfelelő normatív keretrendszert teremt mindehhez. Tagállamaink 2021 novemberében valamennyien jóváhagyták ezt az ajánlást. Legfőbb ideje nemzeti szinten végrehajtani a stratégiákat és a szabályozásokat. Tettekre kell váltanunk a szavakat és biztosítanunk kell, hogy elérjük az ajánlás céljait."

 

Az UNESCO aggodalommal figyeli  a vonatkozó újítások által felvetett etikai kérdéseket, úgymint például a diszkrimináció és a sztereotípiák, beleértve a nemek közötti egyenlőtlenség kérdését, de ide tartozik a félretájékoztatás elleni küzdelem, a magánélethez való jog, a személyes adatok védelme, valamint az emberi és környezeti jogok is. Az ipari önszabályozás nyilvánvalóan nem elegendő ezen etikai sérelmek elkerülésére, ezért az ajánlás biztosítja azokat az eszközöket, amelyek garantálják, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései tiszteletben tartsák a jogállamiságot, elkerülve a károkat, valamint biztosítsák, hogy károkozás esetén az elszámoltathatóság és a jogorvoslati mechanizmusok érvényesüljenek és elérhetőek legyenek az érintettek számára.

Az UNESCO által kidolgozott készenlét-értékelési módszertan áll a tagállamoknak szóló útmutatás középpontjában. Ez az eszköz lehetővé teszi az országok számára, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a munkaerő részéről milyen kompetenciák és készségek szükségesek a mesterséges intelligencia szektor szilárd szabályozása érdekében. Azt is előírja, hogy a tagállamok rendszeresen számoljanak be a mesterséges intelligencia terén elért előrehaladásukról és gyakorlataikról, különösen négyévente időszakos jelentéseik benyújtásával.

A világ minden régiójából több, mint 40 ország dolgozik együtt jelenleg az UNESCO-val az MI-re vonatkozó fékek és ellensúlyok nemzeti szintű kidolgozásán. Az UNESCO felhívja az összes országot, hogy csatlakozzanak az általa vezetett mozgalomhoz egy etikus mesterséges intelligencia felépítése érdekében. Az elért eredményekről szóló jelentést az UNESCO mesterséges intelligencia etikájával foglalkozó globális fórumán mutatják be Szlovéniában 2023 decemberében.

 

További információk: https://www.unesco.org/en/articles/artificial-intelligence-unesco-calls-all-governments-implement-global-ethical-framework-without 

 

 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".