2023-03-31 09:16:00

Az UNESCO az MI-ajánlás végrehajtását sürgeti

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadták az első globális megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) etikájáról. A szervezet főigazgatója a napokban felszólította az UNESCO tagállamait az ajánlásban foglaltak késedelem nélküli végrehajtására.

Azt követően, hogy a héten több, mint ezer technológiai szakember nyílt levélben szólította fel az érintetteket a legerősebb mesterséges intelligencia-rendszerek, köztük a Chat GPT fejlesztésének szüneteltetésére, az UNESCO arra kéri tagállamait, hogy haladéktalanul hajtsák végre a mesterséges intelligencia etikájáról szóló UNESCO-ajánlást. Az ajánlás minden olyan szükséges biztosítékot magában foglal, amely lehetővé teszi a kitűzött célok biztonságos megvalósítását.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója hangsúlyozta, hogy: „A világnak szigorúbb etikai szabályokra van szüksége a mesterséges intelligenciára vonatkozóan: ez korunk kihívása. Az UNESCO mesterséges intelligencia etikájáról szóló ajánlása megfelelő normatív keretrendszert teremt mindehhez. Tagállamaink 2021 novemberében valamennyien jóváhagyták ezt az ajánlást. Legfőbb ideje nemzeti szinten végrehajtani a stratégiákat és a szabályozásokat. Tettekre kell váltanunk a szavakat és biztosítanunk kell, hogy elérjük az ajánlás céljait."

 

Az UNESCO aggodalommal figyeli  a vonatkozó újítások által felvetett etikai kérdéseket, úgymint például a diszkrimináció és a sztereotípiák, beleértve a nemek közötti egyenlőtlenség kérdését, de ide tartozik a félretájékoztatás elleni küzdelem, a magánélethez való jog, a személyes adatok védelme, valamint az emberi és környezeti jogok is. Az ipari önszabályozás nyilvánvalóan nem elegendő ezen etikai sérelmek elkerülésére, ezért az ajánlás biztosítja azokat az eszközöket, amelyek garantálják, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései tiszteletben tartsák a jogállamiságot, elkerülve a károkat, valamint biztosítsák, hogy károkozás esetén az elszámoltathatóság és a jogorvoslati mechanizmusok érvényesüljenek és elérhetőek legyenek az érintettek számára.

Az UNESCO által kidolgozott készenlét-értékelési módszertan áll a tagállamoknak szóló útmutatás középpontjában. Ez az eszköz lehetővé teszi az országok számára, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a munkaerő részéről milyen kompetenciák és készségek szükségesek a mesterséges intelligencia szektor szilárd szabályozása érdekében. Azt is előírja, hogy a tagállamok rendszeresen számoljanak be a mesterséges intelligencia terén elért előrehaladásukról és gyakorlataikról, különösen négyévente időszakos jelentéseik benyújtásával.

A világ minden régiójából több, mint 40 ország dolgozik együtt jelenleg az UNESCO-val az MI-re vonatkozó fékek és ellensúlyok nemzeti szintű kidolgozásán. Az UNESCO felhívja az összes országot, hogy csatlakozzanak az általa vezetett mozgalomhoz egy etikus mesterséges intelligencia felépítése érdekében. Az elért eredményekről szóló jelentést az UNESCO mesterséges intelligencia etikájával foglalkozó globális fórumán mutatják be Szlovéniában 2023 decemberében.

 

További információk: https://www.unesco.org/en/articles/artificial-intelligence-unesco-calls-all-governments-implement-global-ethical-framework-without 

 

 

 

Hírek

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

Magyarország 75 éve az UNESCO-ban

28/09/2023

2023. szeptember 26-án az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság rendezvényt tartott annak megünneplésére, hogy Magyarország 75 éve - 1948. szeptember 14-én - csatlakozott az UNESCO-hoz. Firmin Edouard Matoko, az UNESCO Afrika prioritásért és külkapcsolatokért felelős főigazgató-helyettesének videó üzenete és Réthelyi Miklós elnök köszöntője nyitotta a programot, majd két kerekasztal beszélgetés során az UNESCO munkájában, programjaiban részt vevő kiemelkedő kutatók, szakemberek, diplomaták saját személyes tapasztalataik alapján beszéltek a világszervezet működéséről, abban Magyarország szerepéről és sikereiről. A rendezvény Turóczy László nagykövet zárszavával ért véget.  

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.