2021-11-29 11:41:00

Ajánlás a mesterséges intelligencia etikájáról

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadták az első globális megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) etikájáról. A most elfogadott történelmi jelentőségű szöveg meghatározza azokat a közös értékeket és elveket, amelyek az MI egészséges fejlődésének biztosításához szükséges jogi infrastruktúra kiépítését vezérlik.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója az ajánlás bemutatásakor elmondta, hogy:

 

„A világnak szüksége van az MI-re vonatkozó szabályokra annak érdekében, hogy az az emberiség javát szolgálja. Az MI-ről szóló ajánlás egy fontos válasz. Létrehozza az első globális keretrendszert, miközben az államokra ruházza annak felelősségét, hogy azt a saját szintjükön alkalmazzák. Az UNESCO támogatni fogja tagállamait az ajánlásban foglaltak végrehajtásában és arra kéri őket, hogy rendszeresen számoljanak be előrehaladásukról és az általuk alkalmazott gyakorlatokról."

 

Az ajánlás tartalma

Az ajánlás célja, hogy felismerje az MI által a társadalom számára nyújtott előnyöket, egyúttal csökkentse a vele járó kockázatokat. Ezzel egyidejűleg gondoskodik arról is, hogy a digitális átalakulások támogassák az emberi jogokat és hozzájáruljanak a Fenntartható Fejlődési Célok eléréséhez, foglalkozva az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a magánélet kérdéseivel adatkezelésről, oktatásról, kultúráról, munkaerőről, egészségügyről és gazdaságról szóló cselekvés-orientált szakpolitikai fejezetek révén.

 

„Az emberek millióit érintő döntéseknek igazságosnak, átláthatónak kell lenniük és lehetőségünk kell legyen arra, hogy vitatkozzunk róluk. Ezeknek az új technológiáknak a mai világunk legnagyobb kihívásainak – úgymint a növekvő egyenlőtlenségek, illetve a környezeti válságok – megválaszolásában kell segíteniük és nem pedig az elmélyítésében." - mondta Gabriela Ramos, az UNESCO társadalom- és humántudományokért felelős főigazgató-helyettese.

 

További információk:

Forrás: https://en.unesco.org/news/unesco-member-states-adopt-first-ever-global-agreement-ethics-artificial-intelligence 

Hírek

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője. 

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

3/06/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.