2022-07-01 08:28:00

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

A nemzetközi év 2022. július 8-i nyitóeseményét az UNESCO és az Elméleti és Alkalmazott Fizika Nemzetközi Egyesülete (International Union of Pure an Applied Physics) szervezi Párizsban. Az UNESCO Székházában 10:00 órai kezdettel megvalósuló eseményre hibrid formában kerül sor. A rendezvényre itt lehet regisztrálni.

 

 
 
A nyitórendezvény programja kerekasztal-beszélgetésekből tevődik össze, melyekhez többek között kiemelkedő tudósok, Nobel-díjasok, a L'Oreal-UNESCO A nőkért és a Tudományért Nemzetközi díj díjazottjai, tudományos kutatásért, felsőoktatásért és az innovációért felelős miniszterek, valamint valamint afrikai, ázsiai, európai, latin-amerikai és kisszigeteki fejlődő országok államfői és kormányzati képviselői is csatlakoznak. A rövid vitaindító előadások azt a felvetést tárgyalják majd, hogy az alaptudományok mint közjó hogyan szolgálhatják a globális kihívások kezelését a fenntartható fejlődési célok elérése felé vezető úton.
 
További információk:
 

 

 

 

 

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.