2019-09-18 09:07:00

XVI. Nemzetközi Költészeti Verseny

Kiírták a XVI. Castello Di Duino Nemzetközi Költészeti Versenyt 31 év alatti fiatalok számára, melyet az UNESCO Olasz Nemzeti Bizottsága és az Olasz Külügyi Hivatal is támogat.

Határidők:
I. egyéni részvétel: 2019. november 30.
II. színházi párbeszéd vagy monológ: 2019. december 10.
III. iskolai és közös projektek: 2019. december 31.
Általános szabályok:
- A versenyen 31 éves kor alatti fiatalok vehetnek részt.
- A részvétel ingyenes.
A 2019-es 16. kiírás témája:
“HOMO FABER: FREEDOM AND DESTINY”

 

I. szakasz: kiadatlan versek

- a résztvevőknek egy, eddig kiadatlan valamint eddig soha nem díjazott költeményt kell elküldeniük, ami maximum 35 soros.

- a költeményeket a szerző anyanyelvén várják, de angol, spanyol, olasz vagy francia fordítás biztosítása szükséges.

- nemzetközi zsűri fogja értékelni a verseket a szerzők anyanyelvén.

A munkáknak 2019. november 30. előtt kell beérkezniük!

1. Lehetőleg e-mailen a castelloduinopoesia@gmail.com címre.

Kérjük, az üzenetben teljesen kitöltve küldjék el a jelentkezési lapot és a verset word avagy rft formátumban csatolják. Más formátumot a szervezők nem fogadnak el!

2. Vagy postai úton küldjék el a következő névre és címre: Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste (Italy). Ami a határidőt illeti, figyelembe veszik a postabélyegzőn talált dátumot, ám egy verset sem tudnak elfogadni, amely az után érkezik, hogy a zsűri megkezdte munkáját (közel a határidő lejárta után).

Díjak:

- Első díj 1000 euró, a második 750 euró, a harmadik helyezett: 500 euró jutalomban részesül. Összhangban a verseny alapvető céljával, hogy egyesítse a szolidaritást és a költészetet, a nyertesek választhatnak egy humanitárius ügyet, amelyre a nyereményük egy részét szentelik (első helyezett esetén 200 eurót, második helyezett esetén 150 eurót, harmadik helyezett esetén 100 eurót).

- Az Olasz Köztársaság Elnöke kitüntetésében vagy a Zsűri Különdíjában részesül az a költemény, amely rendkívüli szociális-humanitárius értékkel bír.

- „Sergio Penco” különdíj a legjobb „16 év alatti” versnek.

- Kupák vagy más kisebb nyereménytárgyak a figyelemre méltó versekért.

- A nyertesek verseit és a legjobb kiválasztott verseket egy kötetben angol és olasz nyelven ingyenesen kiadja a “ Publishing House Battello Stampatore Trieste”. A versekről eredeti nyelven felvétel készül, melyet a YouTubeon tesznek közzé.

Az eladási bevételt humanitárius célokra ajánlják fel.

- különdíjak és kisebb díjak a további figyelemre méltó „16 év alatti” verseknek.

 

II. szakasz: színház: monológ vagy két személy közti párbeszéd

- Egy eddig kiadatlan, nem díjazott színházi alkotás (monológ vagy párbeszéd 2 ember között), maximum 5 oldalas (nem több, mint 10000 karakter).

EGY JÓ OLASZ FORDÍTÁS FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES. A MUNKÁK NEM LESZNEK EREDETI NYELVEN ÉRTÉKELVE, CSAKIS OLASZ FORDÍTÁSBAN!

A munkák beérkezésének határideje: 2019. december 10.

1. Lehetőleg e-mailen a castelloduinopoesia@gmail.com címre.

Kérjük, az üzenetben teljesen kitöltve küldjék el a jelentkezési lapot továbbá a munkát word avagy rft formátumban csatolják.

2. Vagy postai úton küldjék el a következő névre és címre: Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste (Italy). Ami a határidőt illeti, figyelembe veszik a postabélyegzőn talált dátumot, ám egy verset sem tudunk elfogadni, ami az után érkezik, hogy a zsűri megkezdte munkáját (közel a határidő lejárta után).

Díjak:

A zsűri három nyertest jelöl ki, akiket kiadvánnyal, kupával vagy tányérral díjaz. A szervező fenntartja magának a jogot, hogy kiválaszthasson más munkákat is, amelyek valamilyen szempontból kitűnnek a többi közül.

A legjobb darabokat előadják egy jelentős belvárosi színházban, a díjátadó ünnepségek részeként.

 

III. szakasz: iskolai és közös projektek: 2019. december 31.

A zsűri azokat a legjobb verseket választja ki, amelyeket iskolák, Irodalmi Egyesületek vagy más szervezetek, például kórházakban, rehabilitációs központokban, börtönökben működő csoportok közösen készített munkákként küldenek be:

- Az első helyezett 500 euró nyereményben részesül, amelyet a kitüntetett diákok és tanárok egy általuk kiválasztott humanitárius célra kell felajánljanak

- más kisebb díjak.

A díjazott vagy kiválasztott csoportok részére, akiket a Triesztben tartandó díjátadóra meghívnak felolvasásokat és előadásokat tartanak a város különböző fontos pontjain egy egész napos esemény keretében. A résztvevők lehetőséget kapnak, hogy felolvassák a verseiket, a tanárok/koordinátorok pedig, hogy elmagyarázzák a projektjeiket.

A hivatalos díjakat a díjátadó ceremónián a tanárok vehetik át, Castello di Duinoban.

A projekteket postai úton 2 példányban kell elküldeni a következő névre és címre: Prof. Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, 34138, Trieste (Italy). ), ÉS lehetőleg e-mailen is, a castelloduinopoesia@gmail.com címre. Ami a határidőt illeti, figyelembe veszik a postabélyegzőn talált dátumot, ám egy verset sem tudnak elfogadni, amely az után érkezik, hogy a zsűri megkezdte munkáját (közel a határidő lejárta után).

 

A nyertesek listáját a honlapon teszik közzé: www.castellodiduinopoesia.org

A nyerteseket telefonon és/vagy e-mailen fogják értesíteni.

A díjátadó ceremónia 2020. március 29-én, a Duino Kastélyban lesz.

 

További információk és jelentkezési lap: https://castellodiduinopoesia.org/en/   

Pályázatok

UNESCO/ Jikji Világemlékezet díj

21/02/2024

Az UNESCO tizedik alkalommal tette közzé az UNESCO/Jikji Világemlékezet díj pályázati felhívását. Az elismerés 30.000 USD összegű, amelyet kétévente ítélnek oda olyan személyeknek, intézményeknek, nem-kormányzati szervezeteknek, valamint egyéb szervezeteknek, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a dokumentumörökség megőrzéséhez és hozzáférhetőségéhez.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. március 27.

UNESCO Tanszék pályázat 2024.

23/01/2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével. 

 

UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díj 2023

12/12/2023

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája: Digitális tanulás az oktatás környezetbarátabbá tételéért (“Digital learning for greening education”).

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. január 5.

UNESCO-Carlos J. Finlay Mikrobiológiai díj

4/09/2023

A kubai kormány által finanszírozott díj célja olyan személy, intézmény, nem-kormányzati szervezet, vagy egyéb szervezet tevékenységének elismerése, aki/amely kutatásaival és eredményeivel jelentős mértékben járult hozzá a mikrobiológia tudományához és annak alkalmazásához. Az UNESCO 10 000 USD összegű pénzjutalmat és oklevelet ad át a díjazottnak.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. október 2. éjfél