2024-05-01 08:00:00

Vizes élőhelyeink címmel fotópályázatot hirdetünk!

A Varázslatos Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság közös szervezésében, a CEWE támogatásával meghirdetett időszaki kategória célja, hogy a beérkező képek minél szerteágazóbban mutassák be, miért is olyan fontosak a vizes élőhelyeink.

Pályázati időszak: 2024. május 1. (0:01-től) - 2024. július 31. (23:59-ig)

A pályázati kategória lehetőséget nyújt a fotósoknak, hogy képeikkel változatos formában mutathassák meg hazánk vizes élőhelyeit. 
 
 
 

A vizes élőhelyek az emberi tevékenység és a modern kor veszélyei miatt a legveszélyeztetettebb élőhelyek közé tartoznak. A vizes élőhelyek pusztulása negatívan érinti a vízellátást, a kapcsolódó élelmiszer-termelést, a lokális éghajlatra és az időjárási szélsőségekre gyakorolt hatásukat is, csakúgy mint a biológiai sokféleséget. 

A pályázatra feltöltött képekre legtöbb pontszámot kapó fotósok nyerik el a dobogós helyeket, valamint különdíjak is kiosztásra kerülnek. A díjazott képekből, valamint a legszebb fotókból a CEWE saját gyártású vászonképein fotókiállítást készít, mely az év folyamán több helyszínen lesz megtekinthető. 

A pályázatra kifejezetten olyan képeket várunk, amelyek az élőhelyeket mutatják be, nem 1-1 állat- vagy növényfajt, hanem azokat a természetes környezetükben bemutatva. 

Milyen témákat várunk? 
  • vizes élőhelyek: tavak, mocsarak, szikes tavak, lápok, holtágak, folyószakaszok, nedves rétek, valamint ember alkotta halastavak, víztárolók
  • a vizes élőhelyek élővilága
  • veszélyben a vizes élőhelyek
  • életünk forrásai a vizes élőhelyek

 

Egyéb információk

A szakmai zsűri pontszámai alapján a legtöbb pontszámot kapott első három természetfotó alkotója nyeri a Varázslatos Magyarország – UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság – CEWE közös díját, amely a három szervezet tárgyi ajándékait és nagy értékű vásárlási utalványait tartalmazza. A szervezetek további különdíjakat is kiosztanak majd a legszebb fotók alkotói között. 

A kategóriába nevezhetőek a Varázslatos Magyarország korábbi fotópályázataira már beküldött képek, de pályázat ideje alatt a kategóriába beküldött új képek azonban nem nevezhetőek a VM többi aktuális kategóriájába. 

A pályázatra Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek.

Részletes pályázati felhívás:

https://varazslatosmagyarorszag.hu/palyazat/854 

Pályázatok

UNESCO/ Jikji Világemlékezet díj

21/02/2024

Az UNESCO tizedik alkalommal tette közzé az UNESCO/Jikji Világemlékezet díj pályázati felhívását. Az elismerés 30.000 USD összegű, amelyet kétévente ítélnek oda olyan személyeknek, intézményeknek, nem-kormányzati szervezeteknek, valamint egyéb szervezeteknek, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a dokumentumörökség megőrzéséhez és hozzáférhetőségéhez.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. március 27.

UNESCO Tanszék pályázat 2024.

23/01/2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével. 

 

UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díj 2023

12/12/2023

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája: Digitális tanulás az oktatás környezetbarátabbá tételéért (“Digital learning for greening education”).

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. január 5.