2024-05-01 08:00:00

Vizes élőhelyeink címmel fotópályázatot hirdetünk!

A Varázslatos Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság közös szervezésében, a CEWE támogatásával meghirdetett időszaki kategória célja, hogy a beérkező képek minél szerteágazóbban mutassák be, miért is olyan fontosak a vizes élőhelyeink.

Pályázati időszak: 2024. május 1. (0:01-től) - 2024. július 31. (23:59-ig)

A pályázati kategória lehetőséget nyújt a fotósoknak, hogy képeikkel változatos formában mutathassák meg hazánk vizes élőhelyeit. 
 
 
 

A vizes élőhelyek az emberi tevékenység és a modern kor veszélyei miatt a legveszélyeztetettebb élőhelyek közé tartoznak. A vizes élőhelyek pusztulása negatívan érinti a vízellátást, a kapcsolódó élelmiszer-termelést, a lokális éghajlatra és az időjárási szélsőségekre gyakorolt hatásukat is, csakúgy mint a biológiai sokféleséget. 

A pályázatra feltöltött képekre legtöbb pontszámot kapó fotósok nyerik el a dobogós helyeket, valamint különdíjak is kiosztásra kerülnek. A díjazott képekből, valamint a legszebb fotókból a CEWE saját gyártású vászonképein fotókiállítást készít, mely az év folyamán több helyszínen lesz megtekinthető. 

A pályázatra kifejezetten olyan képeket várunk, amelyek az élőhelyeket mutatják be, nem 1-1 állat- vagy növényfajt, hanem azokat a természetes környezetükben bemutatva. 

Milyen témákat várunk? 
  • vizes élőhelyek: tavak, mocsarak, szikes tavak, lápok, holtágak, folyószakaszok, nedves rétek, valamint ember alkotta halastavak, víztárolók
  • a vizes élőhelyek élővilága
  • veszélyben a vizes élőhelyek
  • életünk forrásai a vizes élőhelyek

 

Egyéb információk

A szakmai zsűri pontszámai alapján a legtöbb pontszámot kapott első három természetfotó alkotója nyeri a Varázslatos Magyarország – UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság – CEWE közös díját, amely a három szervezet tárgyi ajándékait és nagy értékű vásárlási utalványait tartalmazza. A szervezetek további különdíjakat is kiosztanak majd a legszebb fotók alkotói között. 

A kategóriába nevezhetőek a Varázslatos Magyarország korábbi fotópályázataira már beküldött képek, de pályázat ideje alatt a kategóriába beküldött új képek azonban nem nevezhetőek a VM többi aktuális kategóriájába. 

A pályázatra Magyarország közigazgatási határain belül készült képek nevezhetőek.

Részletes pályázati felhívás:

https://varazslatosmagyarorszag.hu/palyazat/854 

Pályázatok

Az UNESCO alfabetizációs díjai 2024.

12/06/2024

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO Sejong király díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre fókuszál, valamint az UNESCO Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok körében az írástudás előmozdításáért végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: "A többnyelvű oktatás előmozdítása: írástudás a kölcsönös megértésért és békéért".

Pályázati határidő Magyarországon: 2024. június 28.

2025 L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj

10/06/2024

A L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj 2025. évi pályázati felhívásának keretében öt kiemelkedő kutatónő részesül elismerésben a fizikai tudományok (beleértve a fizikát, kémiát és a földtani tudományokat is), a matematika és a számítástechnikai tudományok területén.

A díjra történő jelölés határideje: 2024. július 1. 

Emberi jogi rövidfilmverseny diákoknak 2024.

31/05/2024

Béke – Tisztelet – Erőszakmentes kommunikáció

Mit jelentenek ezek számodra, és miért fontosak a jövőd és a közös jövőnk szempontjából? 

Ez a témája az idei, a this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben, 10 és 20 éves kor közötti fiatalok számára  meghirdetett emberi jogi rövidfilmversenyének.

A versenyre 2024. szeptember 20-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2024. október 23-ig elküldeni.