2020-04-21 08:43:00

Felhívás - UNESCO Kis Művészek Kiállítás

UNESCO rajzpályázat 6-12 év közötti gyermekeknek Instagramon, a világörökségi helyszínek témájában.

Határidő: május 17. 

A COVID-19 járvány számos új kihívást hozott a jelenleg iskolába nem járó kisgyermekek szülei, gondviselői számára, ez az elzártság ugyanakkor lehetőséget is nyújthat a tanulásra, kreativitásra és felfedezésre. 

A kreativitás ösztönzésére az UNESCO felhívja a 6 és 12 év közötti gyermekeket, hogy rajzoljanak le egy számukra fontos UNESCO világörökségi helyszínt, a mostantól kezdődő és 2020. május 17-ig tartó időszakban. Ez a világörökségi helyszín kapcsolódhat a saját közösségükhöz, lehet akár egy családi vakáció emléke, vagy egy hely, amelyet egy könyvben, filmben vagy TV-műsorban láttak. Ha többet szeretne tudni az egyes világörökségi helyszínekről, érdemes felkeresni az UNESCO honlapját

A nevezésekhez szülői vagy gondviselői beleegyezés szükséges, és az ő Instagram-fiókjukon kell megosztani a részt vevő gyermek nevében. A jogosultsághoz azt a Instagram-fiókot, amelyen keresztül a bejegyzéseket közzéteszik, „nyilvános”-ként kell beállítani annak érdekében, hogy azok az UNESCO számára láthatók legyenek. 

 
 
Részvétel menete: 
1 - A szülő/gondviselő kövesse az UNESCO-t Instagramon;  
2 - „kedvelje” az UNESCO Kis Művészek kiállítási felhívását; 
3 - a világörökségi helyszín által inspirált képet és egy rövid leírást tegyen közzé az Instagramon, beleértve a művész nevét, korát és országát, a #ShareOurHeritage hashtag és a @unesco címkézésével; 
4 - ossza meg az UNESCO Kis Művészek Kiállítás felhívását Instagram-történetként a #ShareOurHeritage és a @unesco hashtaggel.  

Reméljük, hogy a kezdeményezés révén ebben a nehéz időszakban a gyermekek ki tudják fejezni kreativitásukat és többet tudhatnak meg a világ rendkívüli kulturális örökségéről is. 

további információk

Az UNESCO weboldalán kifejezetten a fiatal közönség számára készített online sorozat, a „Patrimonito világörökségi kalandjai” is elérhető angol, francia, spanyol, orosz, arab és kínai nyelveken.

Pályázatok

Az UNESCO alfabetizációs díjai 2024.

12/06/2024

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO Sejong király díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre fókuszál, valamint az UNESCO Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok körében az írástudás előmozdításáért végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: "A többnyelvű oktatás előmozdítása: írástudás a kölcsönös megértésért és békéért".

Pályázati határidő Magyarországon: 2024. június 28.

2025 L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj

10/06/2024

A L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj 2025. évi pályázati felhívásának keretében öt kiemelkedő kutatónő részesül elismerésben a fizikai tudományok (beleértve a fizikát, kémiát és a földtani tudományokat is), a matematika és a számítástechnikai tudományok területén.

A díjra történő jelölés határideje: 2024. július 1. 

Emberi jogi rövidfilmverseny diákoknak 2024.

31/05/2024

Béke – Tisztelet – Erőszakmentes kommunikáció

Mit jelentenek ezek számodra, és miért fontosak a jövőd és a közös jövőnk szempontjából? 

Ez a témája az idei, a this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben, 10 és 20 éves kor közötti fiatalok számára  meghirdetett emberi jogi rövidfilmversenyének.

A versenyre 2024. szeptember 20-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2024. október 23-ig elküldeni.