2021-03-11 13:48:00

UNESCO Kalinga-díj a tudomány népszerűsítéséért

A díjjal olyan személyek teljesítményét ismerik el, akik jelentős mértékben járultak hozzá a tudomány, vagy a technológia népszerűsítéséhez íróként, szerkesztőként, előadóként, rádiós/televíziós/online programigazgatóként, vagy filmproducerként. Tagállamonként egy felterjesztés benyújtására van lehetőség. A hazai előválogatás jelentkezési határideje: 2021. április 16.

 

Magyarországról a díjra pályázni az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága részére küldött pályázati anyag benyújtásával lehet.

 

Jelentkezés: az alábbiakban felsorolt dokumentumok legkésőbb 2021. április 16-ig történő megküldésével az info@unesco.hu e-mail címre. 

A pályázati dokumentáció benyújtásához kötelezően csatolandó dokumentumok angol nyelven:

  • a jelölt személy adatai (név, titulus, állampolgárság, elérhetőségek)
  • a jelölt tudományos/szakmai hátterének bemutatása (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • a tudomány népszerűsítésével kapcsolatos tevékenység, vagy annak eredményeinek bemutatása, beleértve a publikációkat és egyéb anyagokat (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • annak ismertetése, hogy a bemutatott tevékenység milyen módon járult hozzá a tudomány népszerűsítéséhez (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • a csatolt mellékletek listája - publikációk, könyvek, digitális segédanyagok, cikkek, stb. (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • fordítások listája (több pdf fájl megküldése is lehetséges).

Kérjük, hogy javaslataink megküldése során szíveskedjenek figyelembe venni a díjra vonatkozó szabályokat tartalmazó dokumentumban foglaltakat.

Magyarország jelölési javaslatának benyújtása az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságon keresztül történik az erre a célra létrehozott online platformon keresztül. A felterjesztés benyújtásának párizsi határideje: 2021. május 17.

A díjjal kapcsolatos további információk  (díjazás, jelöltre vonatkozó feltételek) az UNESCO hivatalos weboldalán olvashatóak.

Pályázatok

A nők művészete a tudományban felhívás

14/07/2021

"Kreatív reziliencia - A nők művészete a tudományban" címmel kiállítást szervez az UNESCO, melynek célja bemutatni a tudományos élet női szereplőinek a Covid-19 világjárványra, a pandémia ellen folytatott küzdelemre reflektáló művészi alkotásait. A műalkotásokat "átalakulás" témakörben várják, hogy azok mind a kapcsolódó fájdalmat, mind a reményt bemutassák, és újfajta értelmezést nyújthassanak a világjárványból lassan kilábaló társadalmakról. 

Pályázati határidő: 2021. augusztus 9. 

UNESCO-Bangladesh díj a kreatív gazdaságért

10/06/2021

A 2020-ban létrehozott UNESCO-Bangladesh Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Nemzetközi Díj a Kreatív Gazdaságért célja olyan kivételes kezdeményezések díjazása, melyek innovatív projektek, programok révén a fiatalok vállalkozói szellemét erősítik és vállalkozóvá válását segítik elő, már 16 éves kortól kezdve. 

Pályázati határidő Magyarországról: 2021. június 21.

Az UNESCO alfabetizációs díjai, 2021.

5/05/2021

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO-King Sejong díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, valamint az UNESCO-Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok – ezen belül kiemelten is a nők és lányok – körében, az írástudatlanság elleni küzdelem terén végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: „befogadó digitális írástudás és távoktatás”.

Pályázati határidő Magyarországon: 2021. május 24.

UNESCO-Hamdan díj 2021.

28/04/2021

Jövőre már hetedik alkalommal adják át a tanítás hatékonyságáért létrehozott UNESCO-Hamdan díjat, melynek célja a tanítási gyakorlatok fejlesztése világszerte, különösen a fejlődő országokban, valamint a marginalizálódott és hátrányos helyzetű közösségekben. Olyan jelölteket kíván jutalmazni, akiknek hozzájárulása az oktatás és a tanulás minőségének javításához kiemelkedő. 

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 1.