2021-03-11 13:48:00

UNESCO Kalinga-díj a tudomány népszerűsítéséért

A díjjal olyan személyek teljesítményét ismerik el, akik jelentős mértékben járultak hozzá a tudomány, vagy a technológia népszerűsítéséhez íróként, szerkesztőként, előadóként, rádiós/televíziós/online programigazgatóként, vagy filmproducerként. Tagállamonként egy felterjesztés benyújtására van lehetőség. A hazai előválogatás jelentkezési határideje: 2021. április 16.

 

Magyarországról a díjra pályázni az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága részére küldött pályázati anyag benyújtásával lehet.

 

Jelentkezés: az alábbiakban felsorolt dokumentumok legkésőbb 2021. április 16-ig történő megküldésével az info@unesco.hu e-mail címre. 

A pályázati dokumentáció benyújtásához kötelezően csatolandó dokumentumok angol nyelven:

  • a jelölt személy adatai (név, titulus, állampolgárság, elérhetőségek)
  • a jelölt tudományos/szakmai hátterének bemutatása (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • a tudomány népszerűsítésével kapcsolatos tevékenység, vagy annak eredményeinek bemutatása, beleértve a publikációkat és egyéb anyagokat (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • annak ismertetése, hogy a bemutatott tevékenység milyen módon járult hozzá a tudomány népszerűsítéséhez (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • a csatolt mellékletek listája - publikációk, könyvek, digitális segédanyagok, cikkek, stb. (több pdf fájl megküldése is lehetséges)
  • fordítások listája (több pdf fájl megküldése is lehetséges).

Kérjük, hogy javaslataink megküldése során szíveskedjenek figyelembe venni a díjra vonatkozó szabályokat tartalmazó dokumentumban foglaltakat.

Magyarország jelölési javaslatának benyújtása az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságon keresztül történik az erre a célra létrehozott online platformon keresztül. A felterjesztés benyújtásának párizsi határideje: 2021. május 17.

A díjjal kapcsolatos további információk  (díjazás, jelöltre vonatkozó feltételek) az UNESCO hivatalos weboldalán olvashatóak.

Pályázatok

UNESCO/ Jikji Világemlékezet díj

21/02/2024

Az UNESCO tizedik alkalommal tette közzé az UNESCO/Jikji Világemlékezet díj pályázati felhívását. Az elismerés 30.000 USD összegű, amelyet kétévente ítélnek oda olyan személyeknek, intézményeknek, nem-kormányzati szervezeteknek, valamint egyéb szervezeteknek, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a dokumentumörökség megőrzéséhez és hozzáférhetőségéhez.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. március 27.

UNESCO Tanszék pályázat 2024.

23/01/2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével.