2023-01-09 15:31:00

UNESCO-Japán díj a fenntarthatóságra nevelésért

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé a fenntartható fejlődésre nevelésért létrehozott UNESCO-Japán díjra való jelölés lehetőségéről. 

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2023. március 20. 

A japán kormány által finanszírozott díj egyének, szervezetek és intézmények fenntartható fejlődésre neveléssel kapcsolatos projektjének vagy programjának kimagasló hozzájárulását kívánja honorálni és bemutatni. 

A program keretében 2023-ban 3 díjat adnak át, díjazottanként 50 000 USD jutalommal. Ezen túlmenően a nyerteseket felkérik, hogy csatlakozzanak a Fenntartható Fejlődésre Nevelés Globális Cselekvési Program Partneri Hálózataiba az UNESCO-val való hosszú távú együttműködés érdekében. 

A díjat az UNESCO Végrehajtó Tanácsa 195. ülésének 2014. októberi döntése alapján hozták létre, és 2015 novemberében adták át első alkalommal a kiválasztott 3 díjazott részére. Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának 2019 novemberi döntése szerint a díj megújult, az ezt követő hatéves ciklusban a díjat kétévente ítélik oda (2021-ben, 2023-ban és 2025-ben). 
 

A jelölés menete

Jelölni a tagállamok tudnak, az Állandó Képviseletükön keresztül, úgy, hogy az online felületre feltöltött pályázatok benyújtását az Állandó Képviselet jóváhagyja. Magyarországon a pályázatot az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága hirdeti meg, majd javaslatának megjelölésével Bizottságunk felterjeszti azokat a kulturális és innovációs miniszter jóváhagyására. Tagállamonként legfeljebb három felterjesztés benyújtására van lehetőség, melynek végső határideje 2023. április 21. 

A pályázás tehát két lépcsőben történik:

  • Először a pályázó személy, intézmény vagy nem kormányzati szervezet feltölti pályázatát az e célból létrehozott online felületre,
  • majd a beérkezett pályázatok közül az UNESCO azokat fogadja be, melyeket az adott tagállam támogat.

Hozzáférést a platformhoz az esdprize@unesco.org e-mail címen lehet kérni. 

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2023. március 20. 

Pályázati szándék esetén a jelöléshez kapcsolódó angol nyelven kitöltött online formanyomtatványt, a jelölést támogató esetlegesen csatolandó dokumentumokkal legkésőbb 2023. március 20-ig az UNESCO e célból létrehozott online felületére feltölteni, és erről a pályázati anyag előzetes megküldésével az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságát az info@unesco.hu e-mail címen tájékoztatni szükséges.

További információk a https://en.unesco.org/prize-esd oldalon érhetők el. 

 

 

 

Pályázatok

UNESCO/ Jikji Világemlékezet díj

21/02/2024

Az UNESCO tizedik alkalommal tette közzé az UNESCO/Jikji Világemlékezet díj pályázati felhívását. Az elismerés 30.000 USD összegű, amelyet kétévente ítélnek oda olyan személyeknek, intézményeknek, nem-kormányzati szervezeteknek, valamint egyéb szervezeteknek, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a dokumentumörökség megőrzéséhez és hozzáférhetőségéhez.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. március 27.

UNESCO Tanszék pályázat 2024.

23/01/2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével. 

 

UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díj 2023

12/12/2023

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája: Digitális tanulás az oktatás környezetbarátabbá tételéért (“Digital learning for greening education”).

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. január 5.

UNESCO-Carlos J. Finlay Mikrobiológiai díj

4/09/2023

A kubai kormány által finanszírozott díj célja olyan személy, intézmény, nem-kormányzati szervezet, vagy egyéb szervezet tevékenységének elismerése, aki/amely kutatásaival és eredményeivel jelentős mértékben járult hozzá a mikrobiológia tudományához és annak alkalmazásához. Az UNESCO 10 000 USD összegű pénzjutalmat és oklevelet ad át a díjazottnak.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. október 2. éjfél