2023-04-03 16:02:00

Tanuló Városok Globális Hálózata felhívás 2023.

Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata egy nemzetközi szakpolitika-központú hálózat, melynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.

Az idei felhívás a városok jelentkezését a hálózati tagságra 2023. május 31-ig várja, de kérjük, hogy pályázati szándékát minél előbb, de legkésőbb 2023. május 8-ig jelezze számunkra. 

A tanuló városoknak, legyenek a fejlődés bármely szakaszában, bizonyosan hasznot hozhat az ötleteik más városokkal való megosztása, minthogy bármely város fejlődése során olyan kérdések merülhetnek fel, amelyre már létezhetnek válaszok, megoldások más városokban. A Tanuló Városok Hálózata az egész életen át tartó tanulás gyakorlatát segíti és támogatja a világ városaiban a tagjai közötti szakpolitikai párbeszéd és az egymástól való tanulás ösztönzésével; kapcsolatok kialakításával; partnerségek előmozdításával; kapacitásfejlesztéssel; olyan eszközök kifejlesztésével, amelyek ösztönzik és elismerik a tanuló városok építésében elért előrehaladást.

A hálózat támogatja mind a tizenhét fenntartható fejlődési cél megvalósítását, különösen a 4-es „Biztosítani a mindenkire kiterjedő és igazságos minőségi oktatást, valamint előmozdítani az egész életen át tartó tanulás lehetőségét mindenki számára” és a 11-es célokat „A városokat és a településeket befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tenni”. 

A 2023-as felhívás

  • Pályázati szándékát minél előbb, de legkésőbb 2023. május 8-ig jelezze számunkra az info@unesco.hu címre küldött levélben.
  • A pályázóknak elektronikusan ki kell tölteniük a jelentkezési lapot. A kitöltött űrlapnak feltétlenül tartalmaznia kell a polgármester aláírását! 
  • A pályázóknak 2023. május 31-ig el kell küldeniük a kitöltött jelentkezési lapot e-mailben az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére az info@unesco.hu e-mail címre, másolatban az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata (UNESCO GNLC) szervezőinek is küldve az emailt a learningcities@unesco.org címre. 
  • Amennyiben a nemzeti bizottság támogatja a jelentkezést, maga is aláírja a jelentkezési formanyomtatványt, és azt benyújtja e-mailen az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata koordinációs csoportjának a learningcities@unesco.org címen, másolatban a városnak is küldve az e-mailt (vagy a város is beküldheti azt, a nemzeti bizottságot másolatban tájékoztatva).

A felhívást kétévenként teszik közzé. Tekintettel arra, hogy 2023-ban a nemzeti bizottság három pályázat beküldését támogathatja, előválogatásra lehet szükség. Felhívjuk figyelmét továbbá, hogy a kérelem elfogadása előtt szükség esetén további dokumentumok és nyilvántartások beküldésére is szükség lehet. 

A hálózati tagságnak díja nincs - bár a koordinációs csapat örömmel fogad önkéntes felajánlásokat. A tagoktól elvárják, hogy a hálózati tagsággal kapcsolatos új információkat (új polgármester, új kapcsolattartó, új tanuló városi terv, a hálózat keretében szervezett rendezvények, stb.) továbbítsák a központnak, valamint kétévente előrehaladási jelentés benyújtása szükséges. 

További információk:

 

Pályázatok

Az UNESCO alfabetizációs díjai 2024.

12/06/2024

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO Sejong király díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre fókuszál, valamint az UNESCO Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok körében az írástudás előmozdításáért végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: "A többnyelvű oktatás előmozdítása: írástudás a kölcsönös megértésért és békéért".

Pályázati határidő Magyarországon: 2024. június 28.

2025 L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj

10/06/2024

A L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj 2025. évi pályázati felhívásának keretében öt kiemelkedő kutatónő részesül elismerésben a fizikai tudományok (beleértve a fizikát, kémiát és a földtani tudományokat is), a matematika és a számítástechnikai tudományok területén.

A díjra történő jelölés határideje: 2024. július 1. 

Emberi jogi rövidfilmverseny diákoknak 2024.

31/05/2024

Béke – Tisztelet – Erőszakmentes kommunikáció

Mit jelentenek ezek számodra, és miért fontosak a jövőd és a közös jövőnk szempontjából? 

Ez a témája az idei, a this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben, 10 és 20 éves kor közötti fiatalok számára  meghirdetett emberi jogi rövidfilmversenyének.

A versenyre 2024. szeptember 20-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2024. október 23-ig elküldeni.