2023-04-03 16:02:00

Tanuló Városok Globális Hálózata felhívás 2023.

Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata egy nemzetközi szakpolitika-központú hálózat, melynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.

Az idei felhívás a városok jelentkezését a hálózati tagságra 2023. május 31-ig várja, de kérjük, hogy pályázati szándékát minél előbb, de legkésőbb 2023. május 8-ig jelezze számunkra. 

A tanuló városoknak, legyenek a fejlődés bármely szakaszában, bizonyosan hasznot hozhat az ötleteik más városokkal való megosztása, minthogy bármely város fejlődése során olyan kérdések merülhetnek fel, amelyre már létezhetnek válaszok, megoldások más városokban. A Tanuló Városok Hálózata az egész életen át tartó tanulás gyakorlatát segíti és támogatja a világ városaiban a tagjai közötti szakpolitikai párbeszéd és az egymástól való tanulás ösztönzésével; kapcsolatok kialakításával; partnerségek előmozdításával; kapacitásfejlesztéssel; olyan eszközök kifejlesztésével, amelyek ösztönzik és elismerik a tanuló városok építésében elért előrehaladást.

A hálózat támogatja mind a tizenhét fenntartható fejlődési cél megvalósítását, különösen a 4-es „Biztosítani a mindenkire kiterjedő és igazságos minőségi oktatást, valamint előmozdítani az egész életen át tartó tanulás lehetőségét mindenki számára” és a 11-es célokat „A városokat és a településeket befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tenni”. 

A 2023-as felhívás

  • Pályázati szándékát minél előbb, de legkésőbb 2023. május 8-ig jelezze számunkra az info@unesco.hu címre küldött levélben.
  • A pályázóknak elektronikusan ki kell tölteniük a jelentkezési lapot. A kitöltött űrlapnak feltétlenül tartalmaznia kell a polgármester aláírását! 
  • A pályázóknak 2023. május 31-ig el kell küldeniük a kitöltött jelentkezési lapot e-mailben az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére az info@unesco.hu e-mail címre, másolatban az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata (UNESCO GNLC) szervezőinek is küldve az emailt a learningcities@unesco.org címre. 
  • Amennyiben a nemzeti bizottság támogatja a jelentkezést, maga is aláírja a jelentkezési formanyomtatványt, és azt benyújtja e-mailen az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata koordinációs csoportjának a learningcities@unesco.org címen, másolatban a városnak is küldve az e-mailt (vagy a város is beküldheti azt, a nemzeti bizottságot másolatban tájékoztatva).

A felhívást kétévenként teszik közzé. Tekintettel arra, hogy 2023-ban a nemzeti bizottság három pályázat beküldését támogathatja, előválogatásra lehet szükség. Felhívjuk figyelmét továbbá, hogy a kérelem elfogadása előtt szükség esetén további dokumentumok és nyilvántartások beküldésére is szükség lehet. 

A hálózati tagságnak díja nincs - bár a koordinációs csapat örömmel fogad önkéntes felajánlásokat. A tagoktól elvárják, hogy a hálózati tagsággal kapcsolatos új információkat (új polgármester, új kapcsolattartó, új tanuló városi terv, a hálózat keretében szervezett rendezvények, stb.) továbbítsák a központnak, valamint kétévente előrehaladási jelentés benyújtása szükséges. 

További információk:

 

Pályázatok

UNESCO-Carlos J. Finlay Mikrobiológiai díj

4/09/2023

A kubai kormány által finanszírozott díj célja olyan személy, intézmény, nem-kormányzati szervezet, vagy egyéb szervezet tevékenységének elismerése, aki/amely kutatásaival és eredményeivel jelentős mértékben járult hozzá a mikrobiológia tudományához és annak alkalmazásához. Az UNESCO 10 000 USD összegű pénzjutalmat és oklevelet ad át a díjazottnak.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. október 2. éjfél

Pályázati felhívás a 2023-as Nemzetközi Innovációs Dizájn Díjra

4/09/2023

Az UNESCO társzervezésében meghirdetett Nemzetközi Innovációs Dizájn Díj és a Tudomány a Fenntartható Fejlődési Célokért elnevezésű versenyre (2023 Future Designer International Innovation Design Awards (IIDA) & Science for SDGs Innovation Contest) főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezését várják a világ minden tájáról. A jelentkezőktől innovatív és kreatív munkák beküldésére számítanak a szervezők, amelyekkel a pályázók felhívják a figyelmet a STEM-területek fontos szerepére a fenntartható fejlődési célok elérésében.

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 30.

UNESCO-Hamdan díj 2023.

28/06/2023

Jövőre már nyolcadik alkalommal adják át a tanítás hatékonyságáért létrehozott UNESCO-Hamdan díjat, melynek célja a tanítási gyakorlatok fejlesztése világszerte, különösen a fejlődő országokban, valamint a marginalizálódott és hátrányos helyzetű közösségekben. A díjjal olyan jelölteket kívánnak jutalmazni, akiknek hozzájárulása az oktatás és a tanulás minőségének javításához kiemelkedő. 

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 30. 

Holnap városáért díj, 2023

23/06/2023

Nem mindegy, hol és hogyan élünk!

2023-ban ismét meghirdetésre kerül a Holnap városáért díj, melyre először - a City Hungary Program részeként - 2013-ban lehetett pályázni. A Holnap városáért díj védjegyhasználatára önkéntes a pályázat.

Regisztrációs határidő: 2023. július 14. 24.00 óra

Pályázati anyagok leadási határideje: 2023. július 20.

Meghosszabbított hazai határidő! - UNESCO Kalinga-díj a tudomány népszerűsítéséért

9/06/2023

A díj célja olyan magánszemély, intézmény, nem kormányzati szervezet (NGO) vagy más szervezet elismerése, aki/amely jelentős mértékben hozzájárult a tudomány, vagy a technológia népszerűsítéséhez, segített értelmezni a tudományt és a technológiát a nyilvánosság számára, valamint hozzájárult a tudomány és társadalom közötti szakadék áthidalásához. Ez a tudománynépszerűsítés magában foglalja a médiakommunikáció minden formáját.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. július 3. éjfél