2023-04-03 16:02:00

Tanuló Városok Globális Hálózata felhívás 2023.

Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata egy nemzetközi szakpolitika-központú hálózat, melynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén.

Az idei felhívás a városok jelentkezését a hálózati tagságra 2023. május 31-ig várja, de kérjük, hogy pályázati szándékát minél előbb, de legkésőbb 2023. május 8-ig jelezze számunkra. 

A tanuló városoknak, legyenek a fejlődés bármely szakaszában, bizonyosan hasznot hozhat az ötleteik más városokkal való megosztása, minthogy bármely város fejlődése során olyan kérdések merülhetnek fel, amelyre már létezhetnek válaszok, megoldások más városokban. A Tanuló Városok Hálózata az egész életen át tartó tanulás gyakorlatát segíti és támogatja a világ városaiban a tagjai közötti szakpolitikai párbeszéd és az egymástól való tanulás ösztönzésével; kapcsolatok kialakításával; partnerségek előmozdításával; kapacitásfejlesztéssel; olyan eszközök kifejlesztésével, amelyek ösztönzik és elismerik a tanuló városok építésében elért előrehaladást.

A hálózat támogatja mind a tizenhét fenntartható fejlődési cél megvalósítását, különösen a 4-es „Biztosítani a mindenkire kiterjedő és igazságos minőségi oktatást, valamint előmozdítani az egész életen át tartó tanulás lehetőségét mindenki számára” és a 11-es célokat „A városokat és a településeket befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tenni”. 

A 2023-as felhívás

  • Pályázati szándékát minél előbb, de legkésőbb 2023. május 8-ig jelezze számunkra az info@unesco.hu címre küldött levélben.
  • A pályázóknak elektronikusan ki kell tölteniük a jelentkezési lapot. A kitöltött űrlapnak feltétlenül tartalmaznia kell a polgármester aláírását! 
  • A pályázóknak 2023. május 31-ig el kell küldeniük a kitöltött jelentkezési lapot e-mailben az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére az info@unesco.hu e-mail címre, másolatban az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata (UNESCO GNLC) szervezőinek is küldve az emailt a learningcities@unesco.org címre. 
  • Amennyiben a nemzeti bizottság támogatja a jelentkezést, maga is aláírja a jelentkezési formanyomtatványt, és azt benyújtja e-mailen az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata koordinációs csoportjának a learningcities@unesco.org címen, másolatban a városnak is küldve az e-mailt (vagy a város is beküldheti azt, a nemzeti bizottságot másolatban tájékoztatva).

A felhívást kétévenként teszik közzé. Tekintettel arra, hogy 2023-ban a nemzeti bizottság három pályázat beküldését támogathatja, előválogatásra lehet szükség. Felhívjuk figyelmét továbbá, hogy a kérelem elfogadása előtt szükség esetén további dokumentumok és nyilvántartások beküldésére is szükség lehet. 

A hálózati tagságnak díja nincs - bár a koordinációs csapat örömmel fogad önkéntes felajánlásokat. A tagoktól elvárják, hogy a hálózati tagsággal kapcsolatos új információkat (új polgármester, új kapcsolattartó, új tanuló városi terv, a hálózat keretében szervezett rendezvények, stb.) továbbítsák a központnak, valamint kétévente előrehaladási jelentés benyújtása szükséges. 

További információk:

 

Pályázatok

UNESCO/ Jikji Világemlékezet díj

21/02/2024

Az UNESCO tizedik alkalommal tette közzé az UNESCO/Jikji Világemlékezet díj pályázati felhívását. Az elismerés 30.000 USD összegű, amelyet kétévente ítélnek oda olyan személyeknek, intézményeknek, nem-kormányzati szervezeteknek, valamint egyéb szervezeteknek, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a dokumentumörökség megőrzéséhez és hozzáférhetőségéhez.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. március 27.

UNESCO Tanszék pályázat 2024.

23/01/2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével. 

 

UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díj 2023

12/12/2023

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája: Digitális tanulás az oktatás környezetbarátabbá tételéért (“Digital learning for greening education”).

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. január 5.

UNESCO-Carlos J. Finlay Mikrobiológiai díj

4/09/2023

A kubai kormány által finanszírozott díj célja olyan személy, intézmény, nem-kormányzati szervezet, vagy egyéb szervezet tevékenységének elismerése, aki/amely kutatásaival és eredményeivel jelentős mértékben járult hozzá a mikrobiológia tudományához és annak alkalmazásához. Az UNESCO 10 000 USD összegű pénzjutalmat és oklevelet ad át a díjazottnak.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. október 2. éjfél