Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj
2022-01-25 10:02:00

Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj

Az UNESCO közzétette az UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj 2022. évi pályázati felhívását. A díj célja az alaptudományok (kémia, fizika, matematika és biológia) területén a fejlődésre, az ismeretterjesztésre és a nemzetközi együttműködésre vonatkozóan elért azon főbb eredmények elismerése és jutalmazása, amelyek jelentős átalakító hatással bírnak regionális, vagy globális szinten. Az UNESCO prioritásaival összhangban a felhívás kifejezetten ösztönzi női tudósok jelölését. A tagállamként benyújtandó felterjesztési javaslatokat 2022. február 11-ig várjuk.

A díjat évente hirdetik meg, minden esztendőben két nyertessel. Mindkét díjazott 250.000 USD összegű pénzjutalmat, egy oklevelet és egy aranyérmet vehet át elismerésként. A jelöltekre vonatkozóan életkori megkötés nincs, ehhez hasonlóan az országonként benyújtható felterjesztések számára vonatkozóan sincs korlátozás.

A részletes pályázati feltételrendszer a díj statútumából, a díjra vonatkozó szabályokat és előírásokat rögzítő dokumentumból (Rules and Regulations), valamint a díj hivatalos honlapján (https://en.unesco.org/stem/basic-sciences-prize) elérhető információkból ismerhető meg.

Jelölési javaslat benyújtására jogosultak köre: a tagállamok az adott ország UNESCO nemzeti bizottságával együttműködésben,  az UNESCO-val hivatalos partnerségben lévő, a díj szempontjából releváns területeken aktív nem-kormányzati szervezetek, UNESCO Tanszékek, UNESCO 2-es kategóriájú intézetek, nemzetközi tudományos szervezetek és egyetemek.

A fentiek alapján a tagállamok a nemzeti bizottsággal együttműködésben nyújthatnak be jelölési javaslatot, míg a felterjesztésre jogosult szervezetek, intézmények, egyetemek közvetlenül tölthetik fel jelöléseiket, melyhez egy felhasználói segédlet nyújt segítséget. Az UNESCO felé történő benyújtás végső határideje: 2022. március 15.

Magyarország mint tagállam nevében benyújtandó felterjesztési javaslatok feltöltését az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság végzi. A felterjesztési javaslatokat az UMNB 2022. február 11-ig fogadja az info@unesco.hu email címen az UMNB által készített word formátumú jelölési nyomtatvány 2. és 3. pontjainak kitöltésével és megküldésével, valamint a díj szabályzata szerint kötelezően feltöltendő dokumentumok rendelkezésre bocsátásával.

Forrás és további információk: https://en.unesco.org/stem/basic-sciences-prize 

 

Pályázatok

Az UNESCO alfabetizációs díjai 2024.

12/06/2024

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO Sejong király díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre fókuszál, valamint az UNESCO Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok körében az írástudás előmozdításáért végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: "A többnyelvű oktatás előmozdítása: írástudás a kölcsönös megértésért és békéért".

Pályázati határidő Magyarországon: 2024. június 28.

2025 L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj

10/06/2024

A L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj 2025. évi pályázati felhívásának keretében öt kiemelkedő kutatónő részesül elismerésben a fizikai tudományok (beleértve a fizikát, kémiát és a földtani tudományokat is), a matematika és a számítástechnikai tudományok területén.

A díjra történő jelölés határideje: 2024. július 1. 

Emberi jogi rövidfilmverseny diákoknak 2024.

31/05/2024

Béke – Tisztelet – Erőszakmentes kommunikáció

Mit jelentenek ezek számodra, és miért fontosak a jövőd és a közös jövőnk szempontjából? 

Ez a témája az idei, a this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben, 10 és 20 éves kor közötti fiatalok számára  meghirdetett emberi jogi rövidfilmversenyének.

A versenyre 2024. szeptember 20-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2024. október 23-ig elküldeni.