Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj
2020-12-12 10:02:00

Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj

Az UNESCO közzétette az UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj első pályázati felhívását. A díj célja az alaptudományok (kémia, fizika, matematika és biológia) területén a fejlődésre, az ismeretterjesztésre és nemzetközi együttműködésre vonatkozóan elért azon főbb eredmények elismerése és jutalmazása, amelyek jelentős átalakító hatással bírnak regionális, vagy globális szinten. Az UNESCO prioritásaival összhangban a felhívás kifejezetten ösztönzi női tudósok jelölését.

A tagállamként benyújtandó felterjesztési javaslatok feltöltését az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (továbbiakban: UMNB) végzi.

Az UMNB 2021. február 5-ig várja az info@unesco.hu e-mail címen a jelölési javaslatok pályázati dokumentációját.

A felhívást évente hirdetik meg, minden esztendőben két nyertessel. Mindkét díjazott 250.000 USD összegű pénzjutalmat, egy oklevelet és egy aranyérmet vehet át elismerésként. A jelöltekre vonatkozóan életkori megkötés nincs, ehhez hasonlóan az országonként benyújtható felterjesztések számára vonatkozóan sincs korlátozás.

A részletes pályázati feltételrendszer a díj statútumából, a díjra vonatkozó szabályokat és előírásokat rögzítő dokumentumból (Rules and Regulations), valamint a díj hivatalos honlapján (https://en.unesco.org/stem/basic-sciences-prize) elérhető információkból ismerhető meg.
 
Jelölési javaslatok benyújtására a következők jogosultak: a szervezet tagállamai az adott ország UNESCO nemzeti bizottságával együttműködésben, az UNESCO-val hivatalos partnerségben lévő, a díj szempontjából releváns területeken aktív nem-kormányzati szervezetek, UNESCO Tanszékek, UNESCO 2-es kategóriájú intézetek, nemzetközi tudományos szervezetek és egyetemek.
 

A fentiek alapján a tagállamok a nemzeti bizottsággal együttműködésben nyújthatnak be jelölési javaslatot, míg a felterjesztésre jogosult szervezetek, intézmények, egyetemek közvetlenül tölthetik fel jelöléseiket, melyhez egy felhasználói segédlet nyújt segítséget. Az UNESCO felé történő benyújtás végső határideje: 2021. március 15.

 
A tagállamként benyújtandó felterjesztési javaslatok feltöltését az UMNB végzi. A felterjesztési javaslatokat az UMNB 2021. február 5-ig fogadja az info@unesco.hu email címen az UMNB által készített word formátumú jelölési nyomtatvány 2. és 3. pontjainak kitöltésével és megküldésével, valamint a díj szabályzata szerint kötelezően feltöltendő dokumentumok rendelkezésre bocsátásával.
 
Forrás és további információk: https://en.unesco.org/stem/basic-sciences-prize 
 

Pályázatok

A nők művészete a tudományban felhívás

14/07/2021

"Kreatív reziliencia - A nők művészete a tudományban" címmel kiállítást szervez az UNESCO, melynek célja bemutatni a tudományos élet női szereplőinek a Covid-19 világjárványra, a pandémia ellen folytatott küzdelemre reflektáló művészi alkotásait. A műalkotásokat "átalakulás" témakörben várják, hogy azok mind a kapcsolódó fájdalmat, mind a reményt bemutassák, és újfajta értelmezést nyújthassanak a világjárványból lassan kilábaló társadalmakról. 

Pályázati határidő: 2021. augusztus 9. 

UNESCO-Bangladesh díj a kreatív gazdaságért

10/06/2021

A 2020-ban létrehozott UNESCO-Bangladesh Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Nemzetközi Díj a Kreatív Gazdaságért célja olyan kivételes kezdeményezések díjazása, melyek innovatív projektek, programok révén a fiatalok vállalkozói szellemét erősítik és vállalkozóvá válását segítik elő, már 16 éves kortól kezdve. 

Pályázati határidő Magyarországról: 2021. június 21.

Az UNESCO alfabetizációs díjai, 2021.

5/05/2021

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO-King Sejong díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, valamint az UNESCO-Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok – ezen belül kiemelten is a nők és lányok – körében, az írástudatlanság elleni küzdelem terén végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: „befogadó digitális írástudás és távoktatás”.

Pályázati határidő Magyarországon: 2021. május 24.

UNESCO-Hamdan díj 2021.

28/04/2021

Jövőre már hetedik alkalommal adják át a tanítás hatékonyságáért létrehozott UNESCO-Hamdan díjat, melynek célja a tanítási gyakorlatok fejlesztése világszerte, különösen a fejlődő országokban, valamint a marginalizálódott és hátrányos helyzetű közösségekben. Olyan jelölteket kíván jutalmazni, akiknek hozzájárulása az oktatás és a tanulás minőségének javításához kiemelkedő. 

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 1.