2023-04-27 13:19:00

Emberi jogi rövidfilmverseny diákoknak 2023.

Sok jogunk ma már magától értetődőnek tűnik számunkra, ugyanakkor új kihívásokkal, egyenlőtlenségekkel és háborúval kell szembenéznünk. Az elmúlt években a konfliktusok sokasága megmutatta, hogy határokon, ágazatokon és nemzedékeken átnyúló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy szembenézzünk a kihívásokkal.

Így az idei verseny témája: 75 évesek az emberi jogok.

A versenyre 2023. szeptember 12-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2023. november 10-ig elküldeni. 

 

A this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben hirdette meg a 2023-as emberi jogi rövidfilmversenyt.

75 évesek az emberi jogok
  • Mit jelentenek az emberi jogok számodra, valamint a jövőd és a közös jövőnk szempontjából?
  • Hogyan állsz ki az emberi jogokért?
  • Hogyan támogathatjuk azokat az embereket, akiknek el kellett menekülniük otthonaikból és, akiknek megsértették emberi jogait?
  • A Nyilatkozat melyik cikke volt hatással az életedre?
  • Miért annyira fontos az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata?
  • Melyik cikkről tudnál mesélni/készíteni egy rövidfilmet?

A 2023-as Emberi Jogi Rövidfilmversenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák nevezhet egyedül vagy iskolai osztályával közösen olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának szövege ITT érhető el.

A filmeket a diákok önállóan vagy osztályként is benevezhetik. A rövidfilmek hossza legfeljebb 3 perc lehet. A filmek bármilyen az iskola által biztosított és / vagy a diákok számára rendelkezésre álló eszközzel elkészíthetők és szerkeszthetők. A professzionális videokameráktól kezdve a mobiltelefonok kameráin át bármilyen digitális eszköz használható és a film bármilyen műfajban készülhet.

A versenyre nevezni 2023. szeptember 12-ig a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címen keresztül lehet.

A regisztrációnak tartalmaznia kell:

  • Az iskola nevét és címét
  • Az iskolai kapcsolattartó személy (tanár) nevét és elérhetőségét
  • A film elkészítésében részt vevő diákok korát és számát
  • A diákok és a kiskorúak törvényes képviselői, a gyermekük által készített film benevezésével beleegyeznek abba, hogy a díjátadó ünnepségen készített fénykép és videofelvétel (a nyertesekről készült fényképek, interjúk a résztvevőkkel) megjelenhessen a médiában és a verseny szervezésében közreműködő szervezetek (UNIS, UNHCR, Bécs városa, THIS HUMAN WORLD) honlapjain, valamint közösségi médiafelületein.
  • Kérjük, hogy a kommunikáció angol vagy német nyelven történjen.

A filmeket 2023. november 10-ig kell megküldeni a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címre.

A részletes versenyfelhívás elérhető:

 

Pályázatok

UNESCO/ Jikji Világemlékezet díj

21/02/2024

Az UNESCO tizedik alkalommal tette közzé az UNESCO/Jikji Világemlékezet díj pályázati felhívását. Az elismerés 30.000 USD összegű, amelyet kétévente ítélnek oda olyan személyeknek, intézményeknek, nem-kormányzati szervezeteknek, valamint egyéb szervezeteknek, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a dokumentumörökség megőrzéséhez és hozzáférhetőségéhez.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. március 27.

UNESCO Tanszék pályázat 2024.

23/01/2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével. 

 

UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díj 2023

12/12/2023

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája: Digitális tanulás az oktatás környezetbarátabbá tételéért (“Digital learning for greening education”).

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. január 5.

UNESCO-Carlos J. Finlay Mikrobiológiai díj

4/09/2023

A kubai kormány által finanszírozott díj célja olyan személy, intézmény, nem-kormányzati szervezet, vagy egyéb szervezet tevékenységének elismerése, aki/amely kutatásaival és eredményeivel jelentős mértékben járult hozzá a mikrobiológia tudományához és annak alkalmazásához. Az UNESCO 10 000 USD összegű pénzjutalmat és oklevelet ad át a díjazottnak.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. október 2. éjfél