2023-03-29 09:19:00

Élő örökségeink kreatív pályázat diákoknak

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szereplő magyar örökségelemeket megjelenítő grafika, festmény, nyomat, montázs készítésére írt ki pályázatot a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság 1–12. osztályos gyerekeknek és fiataloknak. 

Nevezési határidő: 2023. április 30. 

2023-ban ünnepeljük az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményének 20 éves fennállását. Az évforduló alkalmából a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság számos kulturális eseménnyel, népszerűsítő, valamint ismeretterjesztő programmal készül nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt, az évforduló keretein belül hirdetik meg az általános- és középiskolásoknak tervezett kreatív pályázatot. 

A felhívás célja, hogy a diákok közelebbről is megismerkedjenek azokkal az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlatokkal, amelyek szerepelnek Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján.

A nemzetközileg is ismert magyar örökségelemekkel kapcsolatos alkotó pályázatot többek között hon- és népismeret, vizuális kultúra tantárgyak tematikájához ajánlják.

A pályamű mellé feltétlenül csatolni kérik az aláírt pályázati nyilatkozatot, ennek hiányában a pályázat érvénytelen lesz!

További információ:

A pályázat elérhető az Oktatási Hivatal honlapján is. 

Pályázatok

UNESCO-Carlos J. Finlay Mikrobiológiai díj

4/09/2023

A kubai kormány által finanszírozott díj célja olyan személy, intézmény, nem-kormányzati szervezet, vagy egyéb szervezet tevékenységének elismerése, aki/amely kutatásaival és eredményeivel jelentős mértékben járult hozzá a mikrobiológia tudományához és annak alkalmazásához. Az UNESCO 10 000 USD összegű pénzjutalmat és oklevelet ad át a díjazottnak.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. október 2. éjfél

Pályázati felhívás a 2023-as Nemzetközi Innovációs Dizájn Díjra

4/09/2023

Az UNESCO társzervezésében meghirdetett Nemzetközi Innovációs Dizájn Díj és a Tudomány a Fenntartható Fejlődési Célokért elnevezésű versenyre (2023 Future Designer International Innovation Design Awards (IIDA) & Science for SDGs Innovation Contest) főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezését várják a világ minden tájáról. A jelentkezőktől innovatív és kreatív munkák beküldésére számítanak a szervezők, amelyekkel a pályázók felhívják a figyelmet a STEM-területek fontos szerepére a fenntartható fejlődési célok elérésében.

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 30.

UNESCO-Hamdan díj 2023.

28/06/2023

Jövőre már nyolcadik alkalommal adják át a tanítás hatékonyságáért létrehozott UNESCO-Hamdan díjat, melynek célja a tanítási gyakorlatok fejlesztése világszerte, különösen a fejlődő országokban, valamint a marginalizálódott és hátrányos helyzetű közösségekben. A díjjal olyan jelölteket kívánnak jutalmazni, akiknek hozzájárulása az oktatás és a tanulás minőségének javításához kiemelkedő. 

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 30. 

Holnap városáért díj, 2023

23/06/2023

Nem mindegy, hol és hogyan élünk!

2023-ban ismét meghirdetésre kerül a Holnap városáért díj, melyre először - a City Hungary Program részeként - 2013-ban lehetett pályázni. A Holnap városáért díj védjegyhasználatára önkéntes a pályázat.

Regisztrációs határidő: 2023. július 14. 24.00 óra

Pályázati anyagok leadási határideje: 2023. július 20.

Meghosszabbított hazai határidő! - UNESCO Kalinga-díj a tudomány népszerűsítéséért

9/06/2023

A díj célja olyan magánszemély, intézmény, nem kormányzati szervezet (NGO) vagy más szervezet elismerése, aki/amely jelentős mértékben hozzájárult a tudomány, vagy a technológia népszerűsítéséhez, segített értelmezni a tudományt és a technológiát a nyilvánosság számára, valamint hozzájárult a tudomány és társadalom közötti szakadék áthidalásához. Ez a tudománynépszerűsítés magában foglalja a médiakommunikáció minden formáját.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. július 3. éjfél