2023-03-29 09:19:00

Élő örökségeink kreatív pályázat diákoknak

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szereplő magyar örökségelemeket megjelenítő grafika, festmény, nyomat, montázs készítésére írt ki pályázatot a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság 1–12. osztályos gyerekeknek és fiataloknak. 

Nevezési határidő: 2023. április 30. 

2023-ban ünnepeljük az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményének 20 éves fennállását. Az évforduló alkalmából a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság számos kulturális eseménnyel, népszerűsítő, valamint ismeretterjesztő programmal készül nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt, az évforduló keretein belül hirdetik meg az általános- és középiskolásoknak tervezett kreatív pályázatot. 

A felhívás célja, hogy a diákok közelebbről is megismerkedjenek azokkal az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlatokkal, amelyek szerepelnek Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján.

A nemzetközileg is ismert magyar örökségelemekkel kapcsolatos alkotó pályázatot többek között hon- és népismeret, vizuális kultúra tantárgyak tematikájához ajánlják.

A pályamű mellé feltétlenül csatolni kérik az aláírt pályázati nyilatkozatot, ennek hiányában a pályázat érvénytelen lesz!

További információ:

A pályázat elérhető az Oktatási Hivatal honlapján is. 

Pályázatok

Az UNESCO alfabetizációs díjai 2024.

12/06/2024

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO Sejong király díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre fókuszál, valamint az UNESCO Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok körében az írástudás előmozdításáért végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: "A többnyelvű oktatás előmozdítása: írástudás a kölcsönös megértésért és békéért".

Pályázati határidő Magyarországon: 2024. június 28.

2025 L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj

10/06/2024

A L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Nemzetközi Díj 2025. évi pályázati felhívásának keretében öt kiemelkedő kutatónő részesül elismerésben a fizikai tudományok (beleértve a fizikát, kémiát és a földtani tudományokat is), a matematika és a számítástechnikai tudományok területén.

A díjra történő jelölés határideje: 2024. július 1. 

Emberi jogi rövidfilmverseny diákoknak 2024.

31/05/2024

Béke – Tisztelet – Erőszakmentes kommunikáció

Mit jelentenek ezek számodra, és miért fontosak a jövőd és a közös jövőnk szempontjából? 

Ez a témája az idei, a this human world (thw) nemzetközi emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető irodájának támogatásával, valamint a cseh, a lengyel, a magyar, az osztrák, a szlovák, a szlovén és a török iskolákkal együttműködésben, 10 és 20 éves kor közötti fiatalok számára  meghirdetett emberi jogi rövidfilmversenyének.

A versenyre 2024. szeptember 20-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2024. október 23-ig elküldeni.