2019-10-04 17:07:00

A MAB Fiatal Tudósok Díj (2020) pályázati kiírása

A MAB Fiatal Tudósok Díja 2020 (2020 MAB Young Scientists Awards) pályázati kiírása a 2017-ben elfogadott új kritériumrendszeren alapul. A pályázat benyújtásának határideje a párizsi UNESCO-központ felé 2019. december 13. A jelentkezés feltétele a hazai MAB Nemzeti Bizottság támogatása. 

 

A díjjal olyan 35 évnél fiatalabb kutatókat díjaznak, akik interdiszciplináris kutatásaikat az Ember és Bioszféra Programmal összhangban végzik. Elsőbbséget élveznek azok a pályázatok, amelyek bioszféra rezervátumban megvalósuló projektre vonatkoznak.

 

Ezt a díjat elsősorban a fejlődő országok pályázói nyerik, kivételes esetben (például fejlődő országbeli partnerrel együttműködve) részesülhet egyéb ország pályázója. A díjjal maximálisan 5.000 dolláros pénzjutalom jár.

A sikeres pályázat érdekében javasolt, hogy a jelentkezni kívánó kutató kiemelt hangsúlyt fordítson pályázati anyagában arra, hogy kutatásával hogyan járul hozzá a Limai Akcióterv, valamint a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához. Fontos szempont, hogy a díjjal jutalmazott kutatást két éven belül be kell fejezni.

 

A jelentkezés feltétele a hazai MAB Nemzeti Bizottság támogatása, mely bizottság évente legfeljebb két jelentkezőt támogathat. Pályázni a kitöltött formanyomtatvány és a MAB Nemzeti Bizottság támogatásnak benyújtásával lehet.

 

A jelentkezés feltételeiről további információk itt érhetőek el.

Pályázatok

A nők művészete a tudományban felhívás

14/07/2021

"Kreatív reziliencia - A nők művészete a tudományban" címmel kiállítást szervez az UNESCO, melynek célja bemutatni a tudományos élet női szereplőinek a Covid-19 világjárványra, a pandémia ellen folytatott küzdelemre reflektáló művészi alkotásait. A műalkotásokat "átalakulás" témakörben várják, hogy azok mind a kapcsolódó fájdalmat, mind a reményt bemutassák, és újfajta értelmezést nyújthassanak a világjárványból lassan kilábaló társadalmakról. 

Pályázati határidő: 2021. augusztus 9. 

UNESCO-Bangladesh díj a kreatív gazdaságért

10/06/2021

A 2020-ban létrehozott UNESCO-Bangladesh Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Nemzetközi Díj a Kreatív Gazdaságért célja olyan kivételes kezdeményezések díjazása, melyek innovatív projektek, programok révén a fiatalok vállalkozói szellemét erősítik és vállalkozóvá válását segítik elő, már 16 éves kortól kezdve. 

Pályázati határidő Magyarországról: 2021. június 21.

Az UNESCO alfabetizációs díjai, 2021.

5/05/2021

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO-King Sejong díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, valamint az UNESCO-Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok – ezen belül kiemelten is a nők és lányok – körében, az írástudatlanság elleni küzdelem terén végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: „befogadó digitális írástudás és távoktatás”.

Pályázati határidő Magyarországon: 2021. május 24.

UNESCO-Hamdan díj 2021.

28/04/2021

Jövőre már hetedik alkalommal adják át a tanítás hatékonyságáért létrehozott UNESCO-Hamdan díjat, melynek célja a tanítási gyakorlatok fejlesztése világszerte, különösen a fejlődő országokban, valamint a marginalizálódott és hátrányos helyzetű közösségekben. Olyan jelölteket kíván jutalmazni, akiknek hozzájárulása az oktatás és a tanulás minőségének javításához kiemelkedő. 

Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 1.