2019-10-04 17:07:00

A MAB Fiatal Tudósok Díj (2020) pályázati kiírása

A MAB Fiatal Tudósok Díja 2020 (2020 MAB Young Scientists Awards) pályázati kiírása a 2017-ben elfogadott új kritériumrendszeren alapul. A pályázat benyújtásának határideje a párizsi UNESCO-központ felé 2019. december 13. A jelentkezés feltétele a hazai MAB Nemzeti Bizottság támogatása. 

 

A díjjal olyan 35 évnél fiatalabb kutatókat díjaznak, akik interdiszciplináris kutatásaikat az Ember és Bioszféra Programmal összhangban végzik. Elsőbbséget élveznek azok a pályázatok, amelyek bioszféra rezervátumban megvalósuló projektre vonatkoznak.

 

Ezt a díjat elsősorban a fejlődő országok pályázói nyerik, kivételes esetben (például fejlődő országbeli partnerrel együttműködve) részesülhet egyéb ország pályázója. A díjjal maximálisan 5.000 dolláros pénzjutalom jár.

A sikeres pályázat érdekében javasolt, hogy a jelentkezni kívánó kutató kiemelt hangsúlyt fordítson pályázati anyagában arra, hogy kutatásával hogyan járul hozzá a Limai Akcióterv, valamint a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához. Fontos szempont, hogy a díjjal jutalmazott kutatást két éven belül be kell fejezni.

 

A jelentkezés feltétele a hazai MAB Nemzeti Bizottság támogatása, mely bizottság évente legfeljebb két jelentkezőt támogathat. Pályázni a kitöltött formanyomtatvány és a MAB Nemzeti Bizottság támogatásnak benyújtásával lehet.

 

A jelentkezés feltételeiről további információk itt érhetőek el.

Pályázatok

27. Nemzetközi Nyári Egyetem Kőszegen

10/05/2022

A 27. Nemzetközi Nyári Egyetemet az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével szervezi meg online formában a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) és a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) 2022. június 27. - 2022. július 1. között, együttműködve a Pannon Egyetemmel és az UNESCO Kulturális Örökség és Fenntarthatóság Kőszegi Tanszékével.

Az idei nyári egyetem tematikája: Trónok harca Kelet és Nyugat között - Az új kulturális, politikai és gazdasági realitások megértése.

Jelentkezési határidő: 2022. június 12.

A Nőkért és a Tudományért Magyar Ösztöndíj

10/05/2022

A L’Oréal Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság idén huszadik alkalommal hirdeti meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért (L’Oréal-UNESCO For Women in Science) program szellemében.

A pályázat neve: L’ORÉAL–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj

A pályázatok beérkezési határideje: 2022. május 22.

Az UNESCO alfabetizációs díjai 2022.

26/04/2022

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO Sejong király díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, valamint az UNESCO Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok körében az írástudás előmozdításáért végzett tevékenységet díjazza.

Az idei felhívás kiemelt témája: „Az írni-olvasni tanulás tereinek átalakítása”.

Pályázati határidő Magyarországon: 2022. május 20.

L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért Program

21/04/2022

Az UNESCO közzétette a L'Oréal-UNESCO a nőkért és a tudományért program keretében meghirdetett nemzetközi díj 2023. évi pályázati felhívását. A felhívás keretében öt kimagasló teljesítményt nyújtó kutatónőt díjaznak a következő területek egyikén végzett munkájáért: fizikai tudományok, matematika, számítástechnikai tudományok. A díjazottak egyénenként 100.000 euró összegű díjazásban részesülnek.

Az UNESCO 2022. május 31-ig várja a jelölési javaslatokat az erre a célra létrehozott online platformon keresztül (www.forwomeninscience.com). 

Az UNESCO-Madanjeet Singh Díj 2022. évi felhívása

20/04/2022

A 100.000 USD pénzügyi elismeréssel járó díjban olyan egyének, szervezetek és intézmények részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a kultúra, a művészetek és a kommunikáció területén. A jelölhetők körébe tartoznak továbbá az intolerancia áldozatává vált értelmiségiek családjai is.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2022. május 13.