2023-06-23 09:22:00

Holnap városáért díj, 2023

Nem mindegy, hol és hogyan élünk!

2023-ban ismét meghirdetésre kerül a Holnap városáért díj, melyre először - a City Hungary Program részeként - 2013-ban lehetett pályázni. A Holnap városáért díj védjegyhasználatára önkéntes a pályázat.

Regisztrációs határidő: 2023. július 14. 24.00 óra

Pályázati anyagok leadási határideje: 2023. július 20.

A COVID-világjárvány miatti korlátozások számos város élhetőségét alapjaiban megváltoztatták. Ilyen például a szociális érintkezések minimálisra csökkentése, hisz bezártak az éttermek, kávézók, személyes találkozóhelyek … A helyi gazdaságok is szembesültek a következményekkel: a home office általánossá tétele, egyes infrastrukturális, innovatív eszközök intenzívebb használata… A szállítási, közlekedési értéklánc megszakadása … Mind-mind hatással volt és van a városok fenntartható modelljére. Az, hogy mi változott meg esetlegesen, a hogyanokra fogunk választ kapni a pályázóktól.

” Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik, a maga egyénisége.

Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé a települések.

Ehhez ösztönző erő lehet, ha büszkék lehetünk saját értékeinkre, munkáinkra. Erősségeinkre építkezve tudunk tovább fejlődni. Ezért indult útjára a nemzeti városdíj, a Holnap városáért díj 2013-ban. “ - idézte fel a City Hungary alapító-ügyvezetője.

Amikor a 2006-ban elindított CSR Hungary (vállalati felelősség és fenntarthatóság) mellett helyet kapott 2013-ban a társmárka City Hungary, akkor abból indultunk ki, hogy a CSR Hungary fókuszában a cégek/vállalkozások állnak. Viszont minden cégnek, vállalkozásnak harmonikus kapcsolatot kell kialakítani a helyi közösséggel. A településsel, a várossal, ahol tulajdonosai, munkavállalói élnek és dolgoznak. Természetesen a működéshez szükséges fenntartható rendszerek (infrastruktúra, önkormányzat vezetés, közművek, kultúra stb.) színvonala, minősége sem elhanyagolható tényező. Így logikusan következett az, hogy a City Hungary – a cégek fenntartható működését is segítve-a fenntartható városmodellt állította középpontba. Nem kizárólag zöld aspektusból megközelítve. Hisz a város, a település az emberi aspektusokat (kultúra, oktatás, egészség) is figyelembe kell, hogy vegye.

A Holnap városáért díj mellé állt az alapítástól kezdve fővédnökként Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, korábbi nemzeti erőforrás miniszter.

 

Főpartnerek, kiírók a kezdetektől:

UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság, Pest Vármegyei Önkormányzat, Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, Német -Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Magyar Logisztikai Egyesület, Magyar Innovációs Szövetség.

 

Pályázható kategóriák:

1/ Az intelligens, okos városért

2/ A tiszta városért – a felelős hulladékgazdálkodásért

3/ Természeti erőforrás-hatékonyság (föld, víz, levegő védelme, energia..)

4/ Üzlet a városért

5/ Fenntartható közösségek – a kultúra, művészet és a szellemi örökség megőrzéséért

6/ Mozgásban a város – a fenntartható szállításért és közlekedésért

7/ Egészséges városért

8/ Fenntartható városért (rendszer szintű fenntartható városmodell)

 

További információk:

https://www.cityhungary.eu/holnapvarosaertdij/nevezes/ 

 

Pályázatok

UNESCO/ Jikji Világemlékezet díj

21/02/2024

Az UNESCO tizedik alkalommal tette közzé az UNESCO/Jikji Világemlékezet díj pályázati felhívását. Az elismerés 30.000 USD összegű, amelyet kétévente ítélnek oda olyan személyeknek, intézményeknek, nem-kormányzati szervezeteknek, valamint egyéb szervezeteknek, amelyek kiemelkedő mértékben járultak hozzá a dokumentumörökség megőrzéséhez és hozzáférhetőségéhez.

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. március 27.

UNESCO Tanszék pályázat 2024.

23/01/2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével. 

 

UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díj 2023

12/12/2023

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája: Digitális tanulás az oktatás környezetbarátabbá tételéért (“Digital learning for greening education”).

Pályázati határidő a Magyarországról benyújtható pályázatokra: 2024. január 5.

UNESCO-Carlos J. Finlay Mikrobiológiai díj

4/09/2023

A kubai kormány által finanszírozott díj célja olyan személy, intézmény, nem-kormányzati szervezet, vagy egyéb szervezet tevékenységének elismerése, aki/amely kutatásaival és eredményeivel jelentős mértékben járult hozzá a mikrobiológia tudományához és annak alkalmazásához. Az UNESCO 10 000 USD összegű pénzjutalmat és oklevelet ad át a díjazottnak.

Pályázati határidő Magyarországon: 2023. október 2. éjfél