2018-02-12 09:09:00

XXII. Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny

Az idén immár 22. alkalommal kerül sor a Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny megrendezésére Miskolcon 2018. március 10-11-én a Kemény Dénes Városi Sportuszodában.

Az idén immár 22. alkalommal kerül sor a Víz Világnapi Nemzetközi Úszóversenymegrendezésére Miskolcon. A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezet azzal a céllal kezdeményezte 1997-ben - és folytatja több mint két évtizede - a rendezvényt, hogy a víz-élet-sport-egészség összefüggésein túl, a víz világnapja céljainak megfelelően felhívja a figyelmet a víz jelentőségére és a fiatalokon keresztül már az óvodás kortól tudatosítsa a víznek az életünkben betöltött szerepét, társadalmi fontosságát, védelmének szükségességét.

Az 1999-től nemzetközi rangra emelkedett rendezvényen a Tisza vízgyűjtőjéről Szlovákiából és Romániából, és néhány alkalommal Ukrajnából is részt vettek versenyzők. 2014-ben sikerült a Duna vízgyűjtőjére is kiterjeszteni a versenyt, Ausztriából és Pozsonyból is érkeztek versenyzők, demonstrálandó, hogy a több országot érintő vízfolyások védelme közös érdek.

A nemzetközi versenyre idén március 10-11-én (szombat, vasárnap) kerül sor Miskolcon a Kemény Dénes Városi Sportuszodában. Az ünnepélyes megnyitó március 10-én 09.30 órakor lesz. A versenykiírás az interneten www.muszuszoranglista.hu honlapon, a versenyek fül alatt, 2649. sorszámon érhető el. A verseny részletes programja a www.mvsi.hu honlapon lesz elérhető.

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.