2024-04-16 17:01:00

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A nem túl távoli jövőben minden nemzet jólétének és stabilitásának szempontjából kulcsfontosságúvá válik a vízügyi konfliktusok megelőzésének, kezelésének és megoldásának nemzeti és nemzetközi szintű tudásbázisa. Ezen újszerű kihívásoknak megfelelve az UNESCO tanszék tevékenységét a tudásmegosztásra, és az egyetemek, kutató- és egyéb intézmények "észak-déli" hálózatépítésére összpontosítja.

Az egyetem célja az UNESCO Tanszék létrehozásával, hogy interdiszciplináris tudományos kutatások nemzetközi szereplői a felsőoktatási képzés keretében olyan témákban teremtsenek gyümölcsöző együttműködést, mint nemzetközi vízügyi kormányzás, a vízügyi együttműködés és konfliktuskezelés vagy a fenntartható és méltányos vízgazdálkodás. A tanszék így igyekszik majd hozzájárulni az UNESCO küldetésének és megbízatásának - elsősorban a béke, a kultúrák közötti párbeszéd és a tudományos együttműködés -, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG-k) megvalósításához, hiszen a víz kérdése minden Fenntartható Fejlődési Cél alapja.

A tervek szerint a tanszék különböző mechanizmusok révén elő fogja segíteni a partnerintézmények közötti tudományos tudástranszfer minél hatékonyabb megvalósulását, valamint újabb, fenntarthatóbb szemléletű, vízhez köthető gondolkodásmódon alapuló kutatási és tudásátadási lehetőségeket teremt majd az oktatók, kutatók, diákok, döntéshozók és vízügyi szakemberek között. Az UNESCO Tanszék munkája így hozzá fog járulni nemcsak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának Nemzetközi Vízpolitika és Vízdiplomácia néven évek óta folyó mesterprogramjának kiemelkedően magas színvonalúvá tételéhez, de hatalmas potenciált biztosít a partnerintézményekkel közös oktatási programok kidolgozására, új szakmai képzési termékek, innovatív oktatástechnikai megoldások realizálására is. Továbbá a jövőbeli, a tanszék égisze alatt megvalósuló közös munka kiváló lehetőséget nyújt arra is, hogy az egymás jógyakorlatából szerzett tudás révén a munkatársak képzése igen magas színvonalon valósuljon meg.

Természetesen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen létesült a UNESCO Tanszék elősegíti majd országunk kapcsolatainak gyarapodását és erősödését a vízügyi ágazat nemzetközi szereplőivel, mely egyértelműen pozitív előjellel bír a gazdaság számára is.

 

NYITÓRENDEZVÉNY

A Tanszék létrehozásához kapcsolódóan 2024. május 2-án 14 órától sajtónyilvános nyitórendezvényre kerül sor a Nemzeti Köszolgálati Egyetemen, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk. Regisztrálni április 26-ig szükséges Kovács Ágnes részére küldött jelentkezéssel (e-mail: kovacs.agnes@uni-nke.hu). 

 
 

 

Hírek

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.