2021-11-22 13:06:00

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

A gyermekek világnapja alkalmából az UNESCO a Barbanerával együttműködve csodálatos kalandot kínál a gyerekeknek szerte a világon a Világemlékezet listára került elemek felfedezésére. Az e-naptár tizenkét elemet mutat be az UNESCO Világemlékezet listájáról. Nala és Leo, a naptár két ifjúsági karaktere minden hónapban elkalauzolja az őket követő gyermekeket a világ egy másik pontjára, ahol együtt fedeznek fel egy helyi kincset és megismerik ezeknek a helyi kincseknek a jelentőségét a világ kollektív történelme szemszögéből.

Az UNESCO Világemlékezet programjának ötletét a világ különböző részein fellelhető levéltári iratok és könyvtári gyűjtemények bizonytalan helyzetére irányuló növekvő figyelem ihlette. A program küldetése, hogy segítsen beazonosítani a világ- és történelmi jelentőségű dokumentumörökséget, elősegítse annak megőrzését, lehetővé tegye az egyetemes hozzáférést és tudatosítsa a dokumentumörökség jelentőségét a szélesebb körű nyilvánosság számára. Ezt a célt szolgálja a Világemlékezet lista.

Az UNESCO-val partnerségben együttműködő Barbanera Olaszország legismertebb zsebkönyve és naptára, amelyet két és fél évszázada minden évben kiadnak. Az 1762-1962 között kiadott zsebkönyvek gyűjteménye 2015-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. 

A Világemlékezet e-naptárat könyvtárak, archívumok, múzeumok, valamint általános és középiskolák tudják hasznosítani a kulturális örökségről való aktív tanulás elősegítésére, melynek keretében népszerűsíteni tudják a kultúrák közötti párbeszédet és a globális felelősségvállalást a gyermekek körében és mindehhez szórakoztató tanulási élményt nyújt számukra.

A program felugró ablakokkal, játékokkal, egyéb szórakoztató tevékenységekkel ösztönzi a gyerekeket arra, hogy reflektáljanak a tanultakra és összekapcsolják azt a mindennapi életükkel. Az egyes történetek angolul, spanyolul, indonézül és szuahéliül érhetőek el számítógépen és tableten, valamint hamarosan alkalmazás formájában is hozzáférhető lesz.

A Világemlékezet program az e-naptáron kívül elindított egy e-learning tanfolyamot is tanárok részére, amely gyakorlati eszközöket és óravázlat-mintákat kínál a Világemlékezet lista beépítéséhez a művészet, történelem, nyelv és irodalom órákba.

További információk: https://en.unesco.org/news/unesco-launches-memory-world-e-calendar-children 

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.