2021-11-22 13:06:00

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

A gyermekek világnapja alkalmából az UNESCO a Barbanerával együttműködve csodálatos kalandot kínál a gyerekeknek szerte a világon a Világemlékezet listára került elemek felfedezésére. Az e-naptár tizenkét elemet mutat be az UNESCO Világemlékezet listájáról. Nala és Leo, a naptár két ifjúsági karaktere minden hónapban elkalauzolja az őket követő gyermekeket a világ egy másik pontjára, ahol együtt fedeznek fel egy helyi kincset és megismerik ezeknek a helyi kincseknek a jelentőségét a világ kollektív történelme szemszögéből.

Az UNESCO Világemlékezet programjának ötletét a világ különböző részein fellelhető levéltári iratok és könyvtári gyűjtemények bizonytalan helyzetére irányuló növekvő figyelem ihlette. A program küldetése, hogy segítsen beazonosítani a világ- és történelmi jelentőségű dokumentumörökséget, elősegítse annak megőrzését, lehetővé tegye az egyetemes hozzáférést és tudatosítsa a dokumentumörökség jelentőségét a szélesebb körű nyilvánosság számára. Ezt a célt szolgálja a Világemlékezet lista.

Az UNESCO-val partnerségben együttműködő Barbanera Olaszország legismertebb zsebkönyve és naptára, amelyet két és fél évszázada minden évben kiadnak. Az 1762-1962 között kiadott zsebkönyvek gyűjteménye 2015-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. 

A Világemlékezet e-naptárat könyvtárak, archívumok, múzeumok, valamint általános és középiskolák tudják hasznosítani a kulturális örökségről való aktív tanulás elősegítésére, melynek keretében népszerűsíteni tudják a kultúrák közötti párbeszédet és a globális felelősségvállalást a gyermekek körében és mindehhez szórakoztató tanulási élményt nyújt számukra.

A program felugró ablakokkal, játékokkal, egyéb szórakoztató tevékenységekkel ösztönzi a gyerekeket arra, hogy reflektáljanak a tanultakra és összekapcsolják azt a mindennapi életükkel. Az egyes történetek angolul, spanyolul, indonézül és szuahéliül érhetőek el számítógépen és tableten, valamint hamarosan alkalmazás formájában is hozzáférhető lesz.

A Világemlékezet program az e-naptáron kívül elindított egy e-learning tanfolyamot is tanárok részére, amely gyakorlati eszközöket és óravázlat-mintákat kínál a Világemlékezet lista beépítéséhez a művészet, történelem, nyelv és irodalom órákba.

További információk: https://en.unesco.org/news/unesco-launches-memory-world-e-calendar-children 

Hírek

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

17/05/2022

Várunk minden kedves érdeklődőt az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának szervezésében a biológiai sokféleség világnapja alkalmából megvalósuló rendezvényre 2022. május 20-án 10 órától, amelynek a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ ad otthont Tápiószelén. A program keretében az élővilág változatosságának, ezen belül a beporzók megőrzésének fontosságáról hallhatnak a látogatók érdekes információkat, továbbá elindul az „Év tájfajtája” és az „Év haszonállata” program is. 

Élő örökség és fenntartható fejlődés online kurzus

16/05/2022

Az UNESCO kifejlesztette az első tömeges nyílt online kurzust (MOOC) a szellemi kulturális örökségről és fenntartható fejlődésről a Nemzetközi  Információs és Networking Központtal a Szellemi Kulturális Örökségért az Ázsiai és Csendes-óceáni Térségben (ICHCAP), a Fenntartható Fejlődési Célok Akadémiával és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem UNESCO Tanszékével együttműködve. 

Tehetséggondozás Kodály szellemében – Szakmai Nap

16/05/2022

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2021. decemberében emlékezett meg a kodályi zenepedagógiának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe történt bejegyzéséről. Magyarországon 2017. március 24-én választották a hungarikumok sorába a „Kodály Zoltán nevéhez fűződő és a magyar népzenei hagyományokra épülő zenei nevelési koncepciót.” A két nevezetes évforduló tiszteletére készítette el az Egyesület Tehetséggondozás Kodály szellemében –Rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomag című kiadványát.

A Psalmus Humanus Egyesület ezt követően oktatási segédanyagait, zenepedagógia-, és művelődés-történeti gyűjteményét a Kecskeméti Kodály Iskola számára ajánlotta fel.

Fény napi programsorozat az Agroverzumban

Fény napi programsorozat az Agroverzumban

15/05/2022

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában. 

A május 16-i fény nemzetközi napjának alkalmából az Agroverzum Tudományos Élményközpont többnapos programsorozatot kínál az odalátogatók számára!