2021-11-22 13:06:00

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

A gyermekek világnapja alkalmából az UNESCO a Barbanerával együttműködve csodálatos kalandot kínál a gyerekeknek szerte a világon a Világemlékezet listára került elemek felfedezésére. Az e-naptár tizenkét elemet mutat be az UNESCO Világemlékezet listájáról. Nala és Leo, a naptár két ifjúsági karaktere minden hónapban elkalauzolja az őket követő gyermekeket a világ egy másik pontjára, ahol együtt fedeznek fel egy helyi kincset és megismerik ezeknek a helyi kincseknek a jelentőségét a világ kollektív történelme szemszögéből.

Az UNESCO Világemlékezet programjának ötletét a világ különböző részein fellelhető levéltári iratok és könyvtári gyűjtemények bizonytalan helyzetére irányuló növekvő figyelem ihlette. A program küldetése, hogy segítsen beazonosítani a világ- és történelmi jelentőségű dokumentumörökséget, elősegítse annak megőrzését, lehetővé tegye az egyetemes hozzáférést és tudatosítsa a dokumentumörökség jelentőségét a szélesebb körű nyilvánosság számára. Ezt a célt szolgálja a Világemlékezet lista.

Az UNESCO-val partnerségben együttműködő Barbanera Olaszország legismertebb zsebkönyve és naptára, amelyet két és fél évszázada minden évben kiadnak. Az 1762-1962 között kiadott zsebkönyvek gyűjteménye 2015-ben felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára. 

A Világemlékezet e-naptárat könyvtárak, archívumok, múzeumok, valamint általános és középiskolák tudják hasznosítani a kulturális örökségről való aktív tanulás elősegítésére, melynek keretében népszerűsíteni tudják a kultúrák közötti párbeszédet és a globális felelősségvállalást a gyermekek körében és mindehhez szórakoztató tanulási élményt nyújt számukra.

A program felugró ablakokkal, játékokkal, egyéb szórakoztató tevékenységekkel ösztönzi a gyerekeket arra, hogy reflektáljanak a tanultakra és összekapcsolják azt a mindennapi életükkel. Az egyes történetek angolul, spanyolul, indonézül és szuahéliül érhetőek el számítógépen és tableten, valamint hamarosan alkalmazás formájában is hozzáférhető lesz.

A Világemlékezet program az e-naptáron kívül elindított egy e-learning tanfolyamot is tanárok részére, amely gyakorlati eszközöket és óravázlat-mintákat kínál a Világemlékezet lista beépítéséhez a művészet, történelem, nyelv és irodalom órákba.

További információk: https://en.unesco.org/news/unesco-launches-memory-world-e-calendar-children 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.

Nemzetközi nőnap

Nemzetközi nőnap

1/03/2024

A 2024. évi nemzetközi nőnap alkalmából hibrid formában megvalósuló eseményt szervez az UNESCO 2024. március 8-án „Labdarúgás: Szerezzünk gólt a nőkért! (“Football: Score a Goal for Women”) címmel.