2022-04-08 10:56:00

Videó a mesterséges intelligencia etikájáról

2021 novemberében az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán, a tagállamok elfogadták az Ajánlást a mesterséges intelligencia (továbbiakban: MI) etikájáról. Az ajánlás elfogadása történelmi jelentőségű és rendkívül időszerű, melynek szükségességét a COVID-19 világjárvány okozta válságok tapasztalatai felerősítették. Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül.

Napjainkban az MI több milliárd ember életének a része. Néha észrevétlenül, de gyakran mélyreható következményei révén átalakítja társadalmainkat és kihívást jelent azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent embernek lenni. Az MI diákok millióinak nyújthat támogatást középiskolai tanulmányaik befejezéséhez, további 3,3 millió állás jöhet létre, és ami még ennél is sürgetőbb, segíthet a COVID-19 világjárvány terjedésének és következményeinek leküzdésében. Számos előnyük mellett ezek a technológiák kockázatokat és kihívásokat is generálnak, amelyek a technológiák rossz szándékú felhasználásából, vagy éppen az egyenlőtlenségek és a megosztottság elmélyüléséből származnak. Nemzetközi és nemzeti szakpolitikákra és szabályozási keretrendszerre van szükségünk annak biztosítására, hogy ezek a feltörekvő technológiák az emberiség egészének javát szolgálják. Szükségünk van egy emberközpontú MI-re. Az MI-nek kell az emberek érdekeit szolgálnia, nem pedig fordítva.

Az ajánlás révén az UNESCO tagállamai elfogadták az első globális normatív eszközt az MI etikájáról. A nemzetközi normatív eszköz célja, hogy segítsen létrehozni egy olyan környezetet, ahol a mesterséges intelligencia hozzájárulhat többek között a nemek közötti egyenlőséghez, a kulturális sokszínűséghez, az oktatáshoz való hozzáféréshez és a környezetvédelemhez. Most a tagállamokon múlik, hogy ezt az értékes eszközt alkalmazzák.

Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül. Ez a videó a negyedik a 2019-ben elindított rövid oktatóvideó sorozatban, mely ezzel a témával foglalkozik.

További információk:https://en.unesco.org/artificial-intelligence/ethics 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.