2022-04-08 10:56:00

Videó a mesterséges intelligencia etikájáról

2021 novemberében az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán, a tagállamok elfogadták az Ajánlást a mesterséges intelligencia (továbbiakban: MI) etikájáról. Az ajánlás elfogadása történelmi jelentőségű és rendkívül időszerű, melynek szükségességét a COVID-19 világjárvány okozta válságok tapasztalatai felerősítették. Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül.

Napjainkban az MI több milliárd ember életének a része. Néha észrevétlenül, de gyakran mélyreható következményei révén átalakítja társadalmainkat és kihívást jelent azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent embernek lenni. Az MI diákok millióinak nyújthat támogatást középiskolai tanulmányaik befejezéséhez, további 3,3 millió állás jöhet létre, és ami még ennél is sürgetőbb, segíthet a COVID-19 világjárvány terjedésének és következményeinek leküzdésében. Számos előnyük mellett ezek a technológiák kockázatokat és kihívásokat is generálnak, amelyek a technológiák rossz szándékú felhasználásából, vagy éppen az egyenlőtlenségek és a megosztottság elmélyüléséből származnak. Nemzetközi és nemzeti szakpolitikákra és szabályozási keretrendszerre van szükségünk annak biztosítására, hogy ezek a feltörekvő technológiák az emberiség egészének javát szolgálják. Szükségünk van egy emberközpontú MI-re. Az MI-nek kell az emberek érdekeit szolgálnia, nem pedig fordítva.

Az ajánlás révén az UNESCO tagállamai elfogadták az első globális normatív eszközt az MI etikájáról. A nemzetközi normatív eszköz célja, hogy segítsen létrehozni egy olyan környezetet, ahol a mesterséges intelligencia hozzájárulhat többek között a nemek közötti egyenlőséghez, a kulturális sokszínűséghez, az oktatáshoz való hozzáféréshez és a környezetvédelemhez. Most a tagállamokon múlik, hogy ezt az értékes eszközt alkalmazzák.

Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül. Ez a videó a negyedik a 2019-ben elindított rövid oktatóvideó sorozatban, mely ezzel a témával foglalkozik.

További információk:https://en.unesco.org/artificial-intelligence/ethics 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.