2022-04-08 10:56:00

Videó a mesterséges intelligencia etikájáról

2021 novemberében az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán, a tagállamok elfogadták az Ajánlást a mesterséges intelligencia (továbbiakban: MI) etikájáról. Az ajánlás elfogadása történelmi jelentőségű és rendkívül időszerű, melynek szükségességét a COVID-19 világjárvány okozta válságok tapasztalatai felerősítették. Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül.

Napjainkban az MI több milliárd ember életének a része. Néha észrevétlenül, de gyakran mélyreható következményei révén átalakítja társadalmainkat és kihívást jelent azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent embernek lenni. Az MI diákok millióinak nyújthat támogatást középiskolai tanulmányaik befejezéséhez, további 3,3 millió állás jöhet létre, és ami még ennél is sürgetőbb, segíthet a COVID-19 világjárvány terjedésének és következményeinek leküzdésében. Számos előnyük mellett ezek a technológiák kockázatokat és kihívásokat is generálnak, amelyek a technológiák rossz szándékú felhasználásából, vagy éppen az egyenlőtlenségek és a megosztottság elmélyüléséből származnak. Nemzetközi és nemzeti szakpolitikákra és szabályozási keretrendszerre van szükségünk annak biztosítására, hogy ezek a feltörekvő technológiák az emberiség egészének javát szolgálják. Szükségünk van egy emberközpontú MI-re. Az MI-nek kell az emberek érdekeit szolgálnia, nem pedig fordítva.

Az ajánlás révén az UNESCO tagállamai elfogadták az első globális normatív eszközt az MI etikájáról. A nemzetközi normatív eszköz célja, hogy segítsen létrehozni egy olyan környezetet, ahol a mesterséges intelligencia hozzájárulhat többek között a nemek közötti egyenlőséghez, a kulturális sokszínűséghez, az oktatáshoz való hozzáféréshez és a környezetvédelemhez. Most a tagállamokon múlik, hogy ezt az értékes eszközt alkalmazzák.

Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül. Ez a videó a negyedik a 2019-ben elindított rövid oktatóvideó sorozatban, mely ezzel a témával foglalkozik.

További információk:https://en.unesco.org/artificial-intelligence/ethics 

Hírek

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napja

17/05/2022

Várunk minden kedves érdeklődőt az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának szervezésében a biológiai sokféleség világnapja alkalmából megvalósuló rendezvényre 2022. május 20-án 10 órától, amelynek a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ ad otthont Tápiószelén. A program keretében az élővilág változatosságának, ezen belül a beporzók megőrzésének fontosságáról hallhatnak a látogatók érdekes információkat, továbbá elindul az „Év tájfajtája” és az „Év haszonállata” program is. 

Élő örökség és fenntartható fejlődés online kurzus

16/05/2022

Az UNESCO kifejlesztette az első tömeges nyílt online kurzust (MOOC) a szellemi kulturális örökségről és fenntartható fejlődésről a Nemzetközi  Információs és Networking Központtal a Szellemi Kulturális Örökségért az Ázsiai és Csendes-óceáni Térségben (ICHCAP), a Fenntartható Fejlődési Célok Akadémiával és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem UNESCO Tanszékével együttműködve. 

Tehetséggondozás Kodály szellemében – Szakmai Nap

16/05/2022

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2021. decemberében emlékezett meg a kodályi zenepedagógiának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe történt bejegyzéséről. Magyarországon 2017. március 24-én választották a hungarikumok sorába a „Kodály Zoltán nevéhez fűződő és a magyar népzenei hagyományokra épülő zenei nevelési koncepciót.” A két nevezetes évforduló tiszteletére készítette el az Egyesület Tehetséggondozás Kodály szellemében –Rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomag című kiadványát.

A Psalmus Humanus Egyesület ezt követően oktatási segédanyagait, zenepedagógia-, és művelődés-történeti gyűjteményét a Kecskeméti Kodály Iskola számára ajánlotta fel.

Fény napi programsorozat az Agroverzumban

Fény napi programsorozat az Agroverzumban

15/05/2022

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában. 

A május 16-i fény nemzetközi napjának alkalmából az Agroverzum Tudományos Élményközpont többnapos programsorozatot kínál az odalátogatók számára!