2022-04-08 10:56:00

Videó a mesterséges intelligencia etikájáról

2021 novemberében az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán, a tagállamok elfogadták az Ajánlást a mesterséges intelligencia (továbbiakban: MI) etikájáról. Az ajánlás elfogadása történelmi jelentőségű és rendkívül időszerű, melynek szükségességét a COVID-19 világjárvány okozta válságok tapasztalatai felerősítették. Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül.

Napjainkban az MI több milliárd ember életének a része. Néha észrevétlenül, de gyakran mélyreható következményei révén átalakítja társadalmainkat és kihívást jelent azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent embernek lenni. Az MI diákok millióinak nyújthat támogatást középiskolai tanulmányaik befejezéséhez, további 3,3 millió állás jöhet létre, és ami még ennél is sürgetőbb, segíthet a COVID-19 világjárvány terjedésének és következményeinek leküzdésében. Számos előnyük mellett ezek a technológiák kockázatokat és kihívásokat is generálnak, amelyek a technológiák rossz szándékú felhasználásából, vagy éppen az egyenlőtlenségek és a megosztottság elmélyüléséből származnak. Nemzetközi és nemzeti szakpolitikákra és szabályozási keretrendszerre van szükségünk annak biztosítására, hogy ezek a feltörekvő technológiák az emberiség egészének javát szolgálják. Szükségünk van egy emberközpontú MI-re. Az MI-nek kell az emberek érdekeit szolgálnia, nem pedig fordítva.

Az ajánlás révén az UNESCO tagállamai elfogadták az első globális normatív eszközt az MI etikájáról. A nemzetközi normatív eszköz célja, hogy segítsen létrehozni egy olyan környezetet, ahol a mesterséges intelligencia hozzájárulhat többek között a nemek közötti egyenlőséghez, a kulturális sokszínűséghez, az oktatáshoz való hozzáféréshez és a környezetvédelemhez. Most a tagállamokon múlik, hogy ezt az értékes eszközt alkalmazzák.

Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül. Ez a videó a negyedik a 2019-ben elindított rövid oktatóvideó sorozatban, mely ezzel a témával foglalkozik.

További információk:https://en.unesco.org/artificial-intelligence/ethics 

Hírek

A földtudományi sokféleség nemzetközi napja

A földtudományi sokféleség nemzetközi napja

22/09/2022

Az idei esztendőben első alkalommal ünnepeljük világszerte a földtudományi sokféleség nemzetközi napját (október 6.) az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében. Az ünneplés részeként a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földtani Tudományos Bizottsággal és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben előadóülést szervez 2022. október 6-án 10:00 órai kezdettel az MTA Felolvasótermében.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2022

A Világ Legnagyobb Tanórája 2022

22/09/2022

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan világméretű oktatási projekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. A programsorozatot Magyarországon idén október 3-7. között rendezik meg.  A 2022-es év kiemelt témája a minőségi oktatás.

A víz világhete a VM és az UMNB fotópályázatán

A víz világhete a VM és az UMNB fotópályázatán

19/09/2022

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk augusztusi fordulója a víz világhetéhez (augusztus 23. - szeptember 1.) kapcsolódott. A legszebb alkotást, egyben cikkünk kiemelt fotóját Palcsek István küldte be Alföldi táj “sarki fénnyel” és “hegyekkel” címmel. A fénykép a Körös–Maros Nemzeti Parkban készült.

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2022.

Írni-olvasni tudás nemzetközi napja, 2022.

6/09/2022

1967 óta minden évben szeptember 8-án tartják az írni-olvasni tudás nemzetközi napját. A nemzetközi nap megünneplésének célja, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen nagy fontossággal bír az írni-olvasni tudás az emberi jogok és méltóság ügyében, valamint hogy előmozdítsák az írni -olvasni tudás terjesztését egy írástudóbb és fenntarthatóbb társadalom felé. 

Az elért eredmények ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, mivel világszerte továbbra is legalább 771 millió fiatal és felnőtt nem rendelkezik alapvető írás-olvasási készségekkel.