2022-04-08 10:56:00

Videó a mesterséges intelligencia etikájáról

2021 novemberében az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán, a tagállamok elfogadták az Ajánlást a mesterséges intelligencia (továbbiakban: MI) etikájáról. Az ajánlás elfogadása történelmi jelentőségű és rendkívül időszerű, melynek szükségességét a COVID-19 világjárvány okozta válságok tapasztalatai felerősítették. Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül.

Napjainkban az MI több milliárd ember életének a része. Néha észrevétlenül, de gyakran mélyreható következményei révén átalakítja társadalmainkat és kihívást jelent azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent embernek lenni. Az MI diákok millióinak nyújthat támogatást középiskolai tanulmányaik befejezéséhez, további 3,3 millió állás jöhet létre, és ami még ennél is sürgetőbb, segíthet a COVID-19 világjárvány terjedésének és következményeinek leküzdésében. Számos előnyük mellett ezek a technológiák kockázatokat és kihívásokat is generálnak, amelyek a technológiák rossz szándékú felhasználásából, vagy éppen az egyenlőtlenségek és a megosztottság elmélyüléséből származnak. Nemzetközi és nemzeti szakpolitikákra és szabályozási keretrendszerre van szükségünk annak biztosítására, hogy ezek a feltörekvő technológiák az emberiség egészének javát szolgálják. Szükségünk van egy emberközpontú MI-re. Az MI-nek kell az emberek érdekeit szolgálnia, nem pedig fordítva.

Az ajánlás révén az UNESCO tagállamai elfogadták az első globális normatív eszközt az MI etikájáról. A nemzetközi normatív eszköz célja, hogy segítsen létrehozni egy olyan környezetet, ahol a mesterséges intelligencia hozzájárulhat többek között a nemek közötti egyenlőséghez, a kulturális sokszínűséghez, az oktatáshoz való hozzáféréshez és a környezetvédelemhez. Most a tagállamokon múlik, hogy ezt az értékes eszközt alkalmazzák.

Nemrég megjelent egy, az MI etikájával foglalkozó új videó, melynek címe: A mesterséges intelligencia alakítása a kulturális sokszínűségen keresztül. Ez a videó a negyedik a 2019-ben elindított rövid oktatóvideó sorozatban, mely ezzel a témával foglalkozik.

További információk:https://en.unesco.org/artificial-intelligence/ethics 

Hírek

64 elemmel bővült az UNESCO Világemlékezet listája

26/05/2023

2017-ben felfüggesztették a Világemlékezet listára való jelölés lehetőségét a jelölési eljárásra vonatkozó nézeteltérések miatt. Az azóta eltelt időszakban tett közös erőfeszítéseknek köszönhetően 2021-ben ismételten megnyílt a lehetőség a listára jelölést benyújtani kívánó országok számára. 2023. május 24-én az UNESCO Végrehajtó Tanácsa egyhangú döntéssel hagyta jóvá 64 új elem felvételét. A benyújtott jelölések több,mint 20 százalékát több tagállam közösen nyújtotta be.

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

Fotópályázatunk áprilisi díjazottjai

17/05/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) és a Varázslatos Magyarország 2023-ban ismét közös pályázatot hirdetett, mellyel idén a földtudományi sokféleséget veszi fókuszába. Az UMNB a havi nyertes képeket közzéteszi felületein. A 2023-as pályázati év 2023. április 6-tól 2023. december 20-ig tart.

A képeket minden hónap 1-jétől (0:01-től) lehet feltölteni az adott hónap 20-ig (23:59-ig).