2022-11-16 10:21:00

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Az idei esztendőben november 17-re eső világnapon – mely a korunk fő kihívásairól való szabad, megfontolt és tájékozott gondolkodás kollektív gyakorlásának napja – az UNESCO arra ösztönzi partnereit, hogy a 2022-es évre meghirdetett központi téma köré különféle megmozdulásokat, eseményeket szervezzenek filozófusok, tudósok, tanárok, diákok, újságírók, valamint a nagyközönség bevonásával.

 

A központi téma: A jövő embere.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója világnapi üzenetében kiemelte, hogy:
„A filozófia világnapján az UNESCO arra kér bennünket, hogy ünnepeljük az emberi gondolkodás sokszínűségét és vessünk filozófiai pillantást a világra. A filozófia nem csak egy ezeréves tudomány, amely a világ minden tájáról származó hagyományokból táplálkozik, hanem egy élő gyakorlat a világ megkérdőjelezésében és felfogásában nemcsak olyannak, amilyen, hanem olyannak is, amilyen lehetne, vagy amilyennek lennie kellene."

 

A világnap megünneplése Párizsban

 

A mai, hipertechnológia uralta világban az emberiség fogalma is folyamatosan fejlődik. Hogyan definiáljuk az ember fogalmát, hogyan definiáljuk azt a nyilvánvaló történelmi evolúció és az előttünk álló bizonytalan jövő ellenére? Annyira radikális átalakulásnak lehetünk tanúi, hogy a humanista horizont mellett a saját meghatározása is elavult? Hogyan képzelhetjük el az ember új alakjait a jövőben?

Ezekre a kérdésekre nincs egyszerű válasz, de a gyors digitalizációnak kétségkívül megvan a hatása. Az UNESCO társadalom- és humántudományokkal foglalkozó részlege ideális fórumot biztosít ezekhez az etikai és ismeretelméleti dilemmákhoz és ezzel egyidejűleg multidiszciplináris és multikulturális perspektívát kínál, egyesítve a különböző tudásterületeket.

A világnaphoz kapcsolódó központi esemény az UNESCO és a Le Fresnoy - Nemzeti Kortárs Művészeti Stúdió együttműködésének eredményeként megvalósuló szimpózium és kiállítás lesz „A jövő embere” témában az UNESCO párizsi központjában 2022. november 16-18. között.

Az ünneplés online is követhető lesz. A többnapos rendezvény részletes programja itt érhető el.

 

A világnap hazai megünneplése

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Filozófiai Társaság az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben rendezi meg díjátadó ünnepségét 2022. november 18-án a világnaphoz kapcsolódóan. Az eseményen az UMNB képviseletében Dr. Soós Gábor, Bizottságunk főtitkára köszönti a résztvevőket.

 

A díjátadó időpontja és helyszíne:

2022. november 18. (péntek) 16:00

Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

 

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.