2022-11-16 10:21:00

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Az idei esztendőben november 17-re eső világnapon – mely a korunk fő kihívásairól való szabad, megfontolt és tájékozott gondolkodás kollektív gyakorlásának napja – az UNESCO arra ösztönzi partnereit, hogy a 2022-es évre meghirdetett központi téma köré különféle megmozdulásokat, eseményeket szervezzenek filozófusok, tudósok, tanárok, diákok, újságírók, valamint a nagyközönség bevonásával.

 

A központi téma: A jövő embere.

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója világnapi üzenetében kiemelte, hogy:
„A filozófia világnapján az UNESCO arra kér bennünket, hogy ünnepeljük az emberi gondolkodás sokszínűségét és vessünk filozófiai pillantást a világra. A filozófia nem csak egy ezeréves tudomány, amely a világ minden tájáról származó hagyományokból táplálkozik, hanem egy élő gyakorlat a világ megkérdőjelezésében és felfogásában nemcsak olyannak, amilyen, hanem olyannak is, amilyen lehetne, vagy amilyennek lennie kellene."

 

A világnap megünneplése Párizsban

 

A mai, hipertechnológia uralta világban az emberiség fogalma is folyamatosan fejlődik. Hogyan definiáljuk az ember fogalmát, hogyan definiáljuk azt a nyilvánvaló történelmi evolúció és az előttünk álló bizonytalan jövő ellenére? Annyira radikális átalakulásnak lehetünk tanúi, hogy a humanista horizont mellett a saját meghatározása is elavult? Hogyan képzelhetjük el az ember új alakjait a jövőben?

Ezekre a kérdésekre nincs egyszerű válasz, de a gyors digitalizációnak kétségkívül megvan a hatása. Az UNESCO társadalom- és humántudományokkal foglalkozó részlege ideális fórumot biztosít ezekhez az etikai és ismeretelméleti dilemmákhoz és ezzel egyidejűleg multidiszciplináris és multikulturális perspektívát kínál, egyesítve a különböző tudásterületeket.

A világnaphoz kapcsolódó központi esemény az UNESCO és a Le Fresnoy - Nemzeti Kortárs Művészeti Stúdió együttműködésének eredményeként megvalósuló szimpózium és kiállítás lesz „A jövő embere” témában az UNESCO párizsi központjában 2022. november 16-18. között.

Az ünneplés online is követhető lesz. A többnapos rendezvény részletes programja itt érhető el.

 

A világnap hazai megünneplése

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Filozófiai Társaság az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködésben rendezi meg díjátadó ünnepségét 2022. november 18-án a világnaphoz kapcsolódóan. Az eseményen az UMNB képviseletében Dr. Soós Gábor, Bizottságunk főtitkára köszönti a résztvevőket.

 

A díjátadó időpontja és helyszíne:

2022. november 18. (péntek) 16:00

Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.