2020-05-21 10:11:00

UNESCO-tanulmány a médiafüggetlenségről - előzetes

Az UNESCO a sajtószabadság világnapja (május 3.) alkalmából közzétette az év második felében megjelenő Tényekről tudósítani, félelem vagy részrehajlás nélkül (Reporting Facts: Free from Fear or Favour) című tanulmány előzetes változatát. 

Az UNESCO-nak a szólásszabadsággal és az újságírók biztonságával foglalkozó programjának támogatásával megjelent a Tényekről tudósítani, félelem vagy részrehajlás nélkül (Reporting Facts: Free from Fear or Favour) című jelentés előzetes változata, amely a Covid-19 járvány fényében különösen fontos kérdést vizsgál:

az újságírók szűkülő autonómiáját a médiaszabályozás, az állami tulajdon vagy állami ellenőrzés, illetve a magán-és alapítványi tulajdon nyomásával szemben.

 

Az előzetes összefoglaló második oldala

 

Az igényes infografikával készült, közérthető szakanyag áttekinti a bíztató ellenpéldákat is: az új, nagyobb függetlenséget biztosító finanszírozási megoldásoktól az újságírói szolidaritás és együttműködés formáin át a civil társadalommal való szorosabb összekapcsolódásig. Mindezt azzal a céllal, hogy bemutassa milyen lépésekre nyílhat mód, hogy a szerkesztőségek „fogságba esésének” kedvezőtlen tendenciája megváltozzon. 

Az angol nyelvű előzetes összefoglaló itt érhető el.

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".