2024-07-08 10:26:00

UNESCO Nemzeti Bizottságok éves jelentése 2023.

Megjelent az UNESCO Nemzeti Bizottságok éves jelentése 2023. című kiadvány (National Commissions for UNESCO: annual report, 2023).  

Az éves jelentésben a nemzeti bizottságok a tavalyi esztendőben megvalósított legfontosabb eseményeiket, projektjeiket, valamint a jövőbeni prioritásaikat mutatják be. 

"Az UNESCO tevékenységének valódi mozgatórugóiként a nemzeti bizottságok napi szinten segítenek a Szervezetünk és tagállamai közötti kapcsolatokat ápolni. Világszerte elkötelezték magukat amellett, hogy a nemzeti igényeket és ambíciókat figyelembe véve dolgozzanak ki válaszokat korunk kihívásaira."
Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója
 
Az UNESCO 200 nemzeti bizottsága 2023-ban végzett alapvető munkájának bemutatásával a kiadvány bepillantást enged a világ különböző részein megvalósított számos programba. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság jelentése a 84. oldalon található. A kiadvány teljes terjedelmében ITT érhető el. 
 

 

Hírek

Konzultáció a nyílt tudomány monitoringjáról

11/07/2024

A nyílt tudomány monitoringjára irányuló folyamatos erőfeszítések részeként az UNESCO globális konzultáció keretében kéri fel az összes régiót és valamennyi érintettet, hogy tegyenek észrevételeket és szóljanak hozzá a nyílt tudomány monitoringjának alapelveiről szóló tervezethez.

A konzultáció 2024. november 30-án zárul.

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)".