2020-04-06 10:50:00

UNESCO-ajánlás előkészítése a nyílt tudományról

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében zajlott 40. ülésszakán a tagállamok egy nyílt tudományról szóló ajánlás kidolgozásával bízták meg a világszervezetet. A nyílt tudományról szóló globális konszenzus érdekében az ajánlás kidolgozása egy befogadó, átlátható konzultációs folyamaton alapul, amelyet a szervezet valamennyi ország és lehetséges érintett bevonásával igyekszik megvalósítani. A jelenlegi online konzultáció határideje: 2020. június 15.

A tervezett ajánlás várhatóan meghatározza majd a nyílt tudomány közös értékeit és alapelveit, valamint rámutat a nyílt hozáféréssel és nyílt adatokkal kapcsolatos olyan intézkedésekre, melyek célja, hogy az állampolgárok közelebb kerüljenek a tudományhoz.

 

A végleges szöveg elfogadásának tervezett időpontja az UNESCO Általános Általános Konferenciájának 2021-ben esedékes 41. ülésszaka.

 

Az ajánlás szövegének előkészítése érdekében az UNESCO online konzultációkat, regionális és tematikus egyeztetéseket szervez, valamint számos vitát bonyolít le a nyílt tudomány előnyeiről és kihívásairól az egész világon.

A jelenleg zajló online konzultációról a https://en.unesco.org/science-sustainable-future/open-science/consultation oldalon érhető el bővebb információ, valamint a szervezet további kérdések esetén készséggel áll rendelkezésre a openscience@unesco.org e-mail címen.

A honlapon szereplő kérdőív kitöltésére kétféle módon van lehetőség:

  • surveymonkey kérdőív online kitöltése (https://www.surveymonkey.com/r/N958HFW);
  • a kérdőív pdf formátumban történő letöltése és a kitöltött kérdőív e-mailen történő megküldése az openscience@unesco.org címre.

Az UNESCO 2020.június 15-ig fogadja be a válaszokat.

Forrás: https://en.unesco.org/science-sustainable-future/open-science/consultation 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.