2020-04-06 10:50:00

UNESCO-ajánlás előkészítése a nyílt tudományról

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében zajlott 40. ülésszakán a tagállamok egy nyílt tudományról szóló ajánlás kidolgozásával bízták meg a világszervezetet. A nyílt tudományról szóló globális konszenzus érdekében az ajánlás kidolgozása egy befogadó, átlátható konzultációs folyamaton alapul, amelyet a szervezet valamennyi ország és lehetséges érintett bevonásával igyekszik megvalósítani. A jelenlegi online konzultáció határideje: 2020. június 15.

A tervezett ajánlás várhatóan meghatározza majd a nyílt tudomány közös értékeit és alapelveit, valamint rámutat a nyílt hozáféréssel és nyílt adatokkal kapcsolatos olyan intézkedésekre, melyek célja, hogy az állampolgárok közelebb kerüljenek a tudományhoz.

 

A végleges szöveg elfogadásának tervezett időpontja az UNESCO Általános Általános Konferenciájának 2021-ben esedékes 41. ülésszaka.

 

Az ajánlás szövegének előkészítése érdekében az UNESCO online konzultációkat, regionális és tematikus egyeztetéseket szervez, valamint számos vitát bonyolít le a nyílt tudomány előnyeiről és kihívásairól az egész világon.

A jelenleg zajló online konzultációról a https://en.unesco.org/science-sustainable-future/open-science/consultation oldalon érhető el bővebb információ, valamint a szervezet további kérdések esetén készséggel áll rendelkezésre a openscience@unesco.org e-mail címen.

A honlapon szereplő kérdőív kitöltésére kétféle módon van lehetőség:

  • surveymonkey kérdőív online kitöltése (https://www.surveymonkey.com/r/N958HFW);
  • a kérdőív pdf formátumban történő letöltése és a kitöltött kérdőív e-mailen történő megküldése az openscience@unesco.org címre.

Az UNESCO 2020.június 15-ig fogadja be a válaszokat.

Forrás: https://en.unesco.org/science-sustainable-future/open-science/consultation 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.