2022-09-06 14:08:00

This human world rövidfilmverseny diákoknak 2022.

Rajtunk múlik a jövő: Háború*Menekülés*Megérkezés*Politika témában rendezik idén a This human world – Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál diákoknak szóló rövidfilmversenyét. 

A versenyre 2022. szeptember 12-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2022. november 11-ig elküldeni. 

A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája, az Osztrák Klíma és Energia Alap és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős irodájának támogatásával, valamint a cseh, lengyel, magyar, osztrák, szlovák és szlovén iskolákkal együttműködésben meghirdeti a 2022-es Emberi Jogi Rövidfilmversenyt.

A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák nevezhet egyedül vagy osztályával közösen olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

A szervezők az összetartás, a szolidaritás és az együttműködés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet egy olyan év után, amelynek során az egyenlőtlenségek és a kihívások még szembetűnőbbé váltak. Az elmúlt években a konfliktusok sokasága megmutatta, hogy határokon, ágazatokon és nemzedékeken átnyúló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy szembenézzünk a kihívásokkal.

Így az idei verseny témája: Háború*Menekülés*Megérkezés*Politika

…Mi a háború?

…Hol érezhetik a menekültek biztonságban magukat?

…Hogyan fogadják a menekülteket?

…Milyen szerepe van a politikának? 

Hirtelen mindannyiunknak szembesülnie kellett a háború valóságával.

Emberek millióinak kellett elhagynia az otthonát.

Eddig hogyan hatott rád a háború?

Hogyan lehetséges megérkezni valahova úgy, hogy soha nem is akartál elmenni otthonról?

Miként tudsz segíteni olyan embereken, akik azonnali segítségre szorulnak?

Mit tehetsz azért, hogy az új iskolatársaid könnyebben beilleszkedjenek?

Mit tennél egy ilyen helyzetben politikusként?

…Mi a háború?

…Hol érezhetik a menekültek biztonságban magukat?

…Hogyan fogadják a menekülteket?

…Milyen szerepe van a politikának?

A verseny célja az, hogy az emberi jogokat és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét közelebb hozza a fiatalokhoz, és lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy észrevételeket tegyenek ezekkel a témákkal kapcsolatban, valamint arra, hogy a fiatal és elkötelezett filmkészítők bemutathassák elkészült műveiket a nagyérdemű közönség előtt.

A beérkezett filmeket egy neves nemzetközi zsűri értékeli. A zsűri által díjazott rövidfilm bemutatásra kerül a Bécsben vagy online 2022. december 1. és 11. között megrendezésre kerülő this human world nemzetközi filmfesztivál egyik estéjén.

Az elmúlt években beérkezett számos, minőségében kiemelkedő pályamunkához hasonlóan 2022-ben is várják a diákoktól a gondolatébresztő és izgalmas egyéni vagy az osztályok által közösen készített műveket. 

További információk és részletek ITT érhetők el.  

Facebook: 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=362679742555743&set=a.288506163306435

 

Hírek

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).