2022-05-30 14:58:00

This human world rövidfilmverseny diákoknak 2022.

Rajtunk múlik a jövő: Háború*Menekülés*Megérkezés*Politika témában rendezik idén a This human world – Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál diákoknak szóló rövidfilmversenyét. 

A versenyre 2022. szeptember 12-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2022. november 11-ig elküldeni. 

A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája, az Osztrák Klíma és Energia Alap és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős irodájának támogatásával, valamint a cseh, lengyel, magyar, osztrák, szlovák és szlovén iskolákkal együttműködésben meghirdeti a 2022-es Emberi Jogi Rövidfilmversenyt.

A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák nevezhet egyedül vagy osztályával közösen olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

A szervezők az összetartás, a szolidaritás és az együttműködés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet egy olyan év után, amelynek során az egyenlőtlenségek és a kihívások még szembetűnőbbé váltak. Az elmúlt években a konfliktusok sokasága megmutatta, hogy határokon, ágazatokon és nemzedékeken átnyúló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy szembenézzünk a kihívásokkal.

Így az idei verseny témája: Háború*Menekülés*Megérkezés*Politika

…Mi a háború?

…Hol érezhetik a menekültek biztonságban magukat?

…Hogyan fogadják a menekülteket?

…Milyen szerepe van a politikának? 

Hirtelen mindannyiunknak szembesülnie kellett a háború valóságával.

Emberek millióinak kellett elhagynia az otthonát.

Eddig hogyan hatott rád a háború?

Hogyan lehetséges megérkezni valahova úgy, hogy soha nem is akartál elmenni otthonról?

Miként tudsz segíteni olyan embereken, akik azonnali segítségre szorulnak?

Mit tehetsz azért, hogy az új iskolatársaid könnyebben beilleszkedjenek?

Mit tennél egy ilyen helyzetben politikusként?

…Mi a háború?

…Hol érezhetik a menekültek biztonságban magukat?

…Hogyan fogadják a menekülteket?

…Milyen szerepe van a politikának?

A verseny célja az, hogy az emberi jogokat és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét közelebb hozza a fiatalokhoz, és lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy észrevételeket tegyenek ezekkel a témákkal kapcsolatban, valamint arra, hogy a fiatal és elkötelezett filmkészítők bemutathassák elkészült műveiket a nagyérdemű közönség előtt.

A beérkezett filmeket egy neves nemzetközi zsűri értékeli. A zsűri által díjazott rövidfilm bemutatásra kerül a Bécsben vagy online 2022. december 1. és 11. között megrendezésre kerülő this human world nemzetközi filmfesztivál egyik estéjén.

Az elmúlt években beérkezett számos, minőségében kiemelkedő pályamunkához hasonlóan 2022-ben is várják a diákoktól a gondolatébresztő és izgalmas egyéni vagy az osztályok által közösen készített műveket. 

További információk és részletek ITT érhetők el.  

Facebook: 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=362679742555743&set=a.288506163306435

 

Hírek

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője. 

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

3/06/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.