2022-09-06 14:08:00

This human world rövidfilmverseny diákoknak 2022.

Rajtunk múlik a jövő: Háború*Menekülés*Megérkezés*Politika témában rendezik idén a This human world – Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál diákoknak szóló rövidfilmversenyét. 

A versenyre 2022. szeptember 12-ig lehet jelentkezni, de a műveket elég 2022. november 11-ig elküldeni. 

A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodája, az Osztrák Klíma és Energia Alap és Bécs városának európai és nemzetközi ügyekért felelős irodájának támogatásával, valamint a cseh, lengyel, magyar, osztrák, szlovák és szlovén iskolákkal együttműködésben meghirdeti a 2022-es Emberi Jogi Rövidfilmversenyt.

A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák nevezhet egyedül vagy osztályával közösen olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek.

A szervezők az összetartás, a szolidaritás és az együttműködés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet egy olyan év után, amelynek során az egyenlőtlenségek és a kihívások még szembetűnőbbé váltak. Az elmúlt években a konfliktusok sokasága megmutatta, hogy határokon, ágazatokon és nemzedékeken átnyúló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy szembenézzünk a kihívásokkal.

Így az idei verseny témája: Háború*Menekülés*Megérkezés*Politika

…Mi a háború?

…Hol érezhetik a menekültek biztonságban magukat?

…Hogyan fogadják a menekülteket?

…Milyen szerepe van a politikának? 

Hirtelen mindannyiunknak szembesülnie kellett a háború valóságával.

Emberek millióinak kellett elhagynia az otthonát.

Eddig hogyan hatott rád a háború?

Hogyan lehetséges megérkezni valahova úgy, hogy soha nem is akartál elmenni otthonról?

Miként tudsz segíteni olyan embereken, akik azonnali segítségre szorulnak?

Mit tehetsz azért, hogy az új iskolatársaid könnyebben beilleszkedjenek?

Mit tennél egy ilyen helyzetben politikusként?

…Mi a háború?

…Hol érezhetik a menekültek biztonságban magukat?

…Hogyan fogadják a menekülteket?

…Milyen szerepe van a politikának?

A verseny célja az, hogy az emberi jogokat és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkét közelebb hozza a fiatalokhoz, és lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy észrevételeket tegyenek ezekkel a témákkal kapcsolatban, valamint arra, hogy a fiatal és elkötelezett filmkészítők bemutathassák elkészült műveiket a nagyérdemű közönség előtt.

A beérkezett filmeket egy neves nemzetközi zsűri értékeli. A zsűri által díjazott rövidfilm bemutatásra kerül a Bécsben vagy online 2022. december 1. és 11. között megrendezésre kerülő this human world nemzetközi filmfesztivál egyik estéjén.

Az elmúlt években beérkezett számos, minőségében kiemelkedő pályamunkához hasonlóan 2022-ben is várják a diákoktól a gondolatébresztő és izgalmas egyéni vagy az osztályok által közösen készített műveket. 

További információk és részletek ITT érhetők el.  

Facebook: 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=362679742555743&set=a.288506163306435

 

Hírek

"Here and Now" kampány

20/10/2023

Idén 75 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ennek megünneplésére indította az ENSZ Bécsi Információs Szolgálata a "Here and Now" kampányt, melynek  keretében mindenki elmondhatja, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy adott cikke miért áll hozzá közel és van-e egy olyan helyszín, amit ezzel az adott emberi joggal össze tud kapcsolni. 

Elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök

20/10/2023

2023. október 8-án meghalt Sólyom László köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Búcsúztatójára a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án került sor.