2022-05-16 14:36:00

Tehetséggondozás Kodály szellemében – Szakmai Nap

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2021. decemberében emlékezett meg a kodályi zenepedagógiának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe történt bejegyzéséről. Magyarországon 2017. március 24-én választották a hungarikumok sorába a „Kodály Zoltán nevéhez fűződő és a magyar népzenei hagyományokra épülő zenei nevelési koncepciót.” A két nevezetes évforduló tiszteletére készítette el az Egyesület Tehetséggondozás Kodály szellemében –Rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomag című kiadványát.

A Psalmus Humanus Egyesület ezt követően oktatási segédanyagait, zenepedagógia-, és művelődés-történeti gyűjteményét a Kecskeméti Kodály Iskola számára ajánlotta fel.

Az átadásra 2022. május 7-én került sor, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában, a „Tehetséggondozás Kodály Szellemében” nevet viselő Szakmai Napon. Az egész napos rendezvény során szakmai előadások, közös ének és táncfoglalkozások várták az érdeklődőket. 

Balogné Papp Boglárka intézményvezető a Városi Televízió jelenlétében vette át a szakmai gyűjteményt, benne az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának jelentős anyagi támogatásával, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára készült, archív felvételekből álló fotókiállítás anyagát. Az eseményt az igazgatónő az alábbi szavakkal értékelte: 

 „Fontos pillanat számunkra a mai nap, hiszen ez összeköti jelent a múlttal, és egyben a tervezett jövőnkkel is, benne azzal az örökséggel melyet maga Kodály Zoltán hagyott ránk." 

Majd az átadást az alábbi szavakkal kísérte K. Udvari Katalin, a Psalmus Humanus Egyesület alapító elnöke, az iskola egykori növendéke:

„Az ajándékozásra kerülő kodályi hagyaték méltó megőrzőjét, szellemiségének képviselőjét és szakmai-lag leginkább illetékesét a Kecskeméti Ének-zenei Zenei Általános Iskolában látjuk.” 

A délután folyamán a Kecskeméti Kodály Iskola Csiribiri Kicsinyek Kórusa adta elő Bárdos Lajos: Ringató című darabját Szűcs Magdaléna tanárnő vezetésével. Böde-Harkai Csilla, az alkalomhoz illő népviseletbe öltözött néptánc pedagógus pedig olyan altatókat, ringatókat és ölbéli népi játékokat tanított a jelenlévőknek, amilyeneket az egészen piciny csecsemőknek énekeltek régebben a paraszti népszokások körében az anyák. 

A Szakmai Nap befejezéseként Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta iskolaalapító igazgatónő (1923–1973) egykori lakóháza falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzására került sor (Kecskemét, Budai utca 14. sz.), a Kodály Iskola vezetőségével közösen.

A Kecskeméti Városi Televízió munkatársai által készített kisfilm ITT érhető el. 

 

 

 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.