2022-05-16 14:36:00

Tehetséggondozás Kodály szellemében – Szakmai Nap

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2021. decemberében emlékezett meg a kodályi zenepedagógiának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe történt bejegyzéséről. Magyarországon 2017. március 24-én választották a hungarikumok sorába a „Kodály Zoltán nevéhez fűződő és a magyar népzenei hagyományokra épülő zenei nevelési koncepciót.” A két nevezetes évforduló tiszteletére készítette el az Egyesület Tehetséggondozás Kodály szellemében –Rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomag című kiadványát.

A Psalmus Humanus Egyesület ezt követően oktatási segédanyagait, zenepedagógia-, és művelődés-történeti gyűjteményét a Kecskeméti Kodály Iskola számára ajánlotta fel.

Az átadásra 2022. május 7-én került sor, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában, a „Tehetséggondozás Kodály Szellemében” nevet viselő Szakmai Napon. Az egész napos rendezvény során szakmai előadások, közös ének és táncfoglalkozások várták az érdeklődőket. 

Balogné Papp Boglárka intézményvezető a Városi Televízió jelenlétében vette át a szakmai gyűjteményt, benne az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának jelentős anyagi támogatásával, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára készült, archív felvételekből álló fotókiállítás anyagát. Az eseményt az igazgatónő az alábbi szavakkal értékelte: 

 „Fontos pillanat számunkra a mai nap, hiszen ez összeköti jelent a múlttal, és egyben a tervezett jövőnkkel is, benne azzal az örökséggel melyet maga Kodály Zoltán hagyott ránk." 

Majd az átadást az alábbi szavakkal kísérte K. Udvari Katalin, a Psalmus Humanus Egyesület alapító elnöke, az iskola egykori növendéke:

„Az ajándékozásra kerülő kodályi hagyaték méltó megőrzőjét, szellemiségének képviselőjét és szakmai-lag leginkább illetékesét a Kecskeméti Ének-zenei Zenei Általános Iskolában látjuk.” 

A délután folyamán a Kecskeméti Kodály Iskola Csiribiri Kicsinyek Kórusa adta elő Bárdos Lajos: Ringató című darabját Szűcs Magdaléna tanárnő vezetésével. Böde-Harkai Csilla, az alkalomhoz illő népviseletbe öltözött néptánc pedagógus pedig olyan altatókat, ringatókat és ölbéli népi játékokat tanított a jelenlévőknek, amilyeneket az egészen piciny csecsemőknek énekeltek régebben a paraszti népszokások körében az anyák. 

A Szakmai Nap befejezéseként Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta iskolaalapító igazgatónő (1923–1973) egykori lakóháza falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzására került sor (Kecskemét, Budai utca 14. sz.), a Kodály Iskola vezetőségével közösen.

A Kecskeméti Városi Televízió munkatársai által készített kisfilm ITT érhető el. 

 

 

 

Hírek

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője. 

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

3/06/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.