2022-05-16 14:36:00

Tehetséggondozás Kodály szellemében – Szakmai Nap

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2021. decemberében emlékezett meg a kodályi zenepedagógiának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Regiszterébe történt bejegyzéséről. Magyarországon 2017. március 24-én választották a hungarikumok sorába a „Kodály Zoltán nevéhez fűződő és a magyar népzenei hagyományokra épülő zenei nevelési koncepciót.” A két nevezetes évforduló tiszteletére készítette el az Egyesület Tehetséggondozás Kodály szellemében –Rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomag című kiadványát.

A Psalmus Humanus Egyesület ezt követően oktatási segédanyagait, zenepedagógia-, és művelődés-történeti gyűjteményét a Kecskeméti Kodály Iskola számára ajánlotta fel.

Az átadásra 2022. május 7-én került sor, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában, a „Tehetséggondozás Kodály Szellemében” nevet viselő Szakmai Napon. Az egész napos rendezvény során szakmai előadások, közös ének és táncfoglalkozások várták az érdeklődőket. 

Balogné Papp Boglárka intézményvezető a Városi Televízió jelenlétében vette át a szakmai gyűjteményt, benne az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának jelentős anyagi támogatásával, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára készült, archív felvételekből álló fotókiállítás anyagát. Az eseményt az igazgatónő az alábbi szavakkal értékelte: 

 „Fontos pillanat számunkra a mai nap, hiszen ez összeköti jelent a múlttal, és egyben a tervezett jövőnkkel is, benne azzal az örökséggel melyet maga Kodály Zoltán hagyott ránk." 

Majd az átadást az alábbi szavakkal kísérte K. Udvari Katalin, a Psalmus Humanus Egyesület alapító elnöke, az iskola egykori növendéke:

„Az ajándékozásra kerülő kodályi hagyaték méltó megőrzőjét, szellemiségének képviselőjét és szakmai-lag leginkább illetékesét a Kecskeméti Ének-zenei Zenei Általános Iskolában látjuk.” 

A délután folyamán a Kecskeméti Kodály Iskola Csiribiri Kicsinyek Kórusa adta elő Bárdos Lajos: Ringató című darabját Szűcs Magdaléna tanárnő vezetésével. Böde-Harkai Csilla, az alkalomhoz illő népviseletbe öltözött néptánc pedagógus pedig olyan altatókat, ringatókat és ölbéli népi játékokat tanított a jelenlévőknek, amilyeneket az egészen piciny csecsemőknek énekeltek régebben a paraszti népszokások körében az anyák. 

A Szakmai Nap befejezéseként Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta iskolaalapító igazgatónő (1923–1973) egykori lakóháza falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzására került sor (Kecskemét, Budai utca 14. sz.), a Kodály Iskola vezetőségével közösen.

A Kecskeméti Városi Televízió munkatársai által készített kisfilm ITT érhető el. 

 

 

 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.