2020-10-07 12:11:00

Tagállami konzultáció a nyílt tudományról

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében lezajlott 40. ülésszakán a tagállamok egy nyílt tudományról szóló ajánlás kidolgozásával bízták meg a világszervezetet. Az ajánlás kidolgozása egy befogadó, átlátható konzultációs folyamaton alapul, amelyet a szervezet valamennyi lehetséges érintett bevonásával igyekszik megvalósítani. A kiterjedt, globális konzultáció után elkészült az ajánlás első tervezete, amelyet a tagállamok 2020. december 31-ig véleményezhetnek a konzultációs folyamat újabb lépéseként.

 

Az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszakán elfogadott menetrend értelmében 2019. decemberben a szervezet partnerségre lépett tudományos akadémiákkal, intézményekkel, fiatal kutatókkal, könyvtárakkal és kiadókkal, valamint létrehozott egy harminc főből álló tanácsadó testületet. A világ minden tájáról érkező szakértőket magában foglaló testület feladata a globális konzultáció lebonyolítása, valamint az ajánlás első szövegtervezetének összeállítása volt. 

 

Az elkészült ajánlástervezet reflektál a konzultációs során felmerült különböző szempontokra, javaslatokra és elvárásokra. Tekintettel arra, hogy a jövő évi Általános Konferencia ülésszakon elfogadásra váró ajánlás nemzetközi jogi eszköz, elengedhetetlen mindazoknak a kihívásoknak a figyelembe vétele, amelyekkel a tudományos közösség egésze szembesül, valamint azon kihívásoké is, amelyek regionális szinten jelentkeznek.

A nyílt tudomány felé történő sikeres átmenet megköveteli a tudományos kultúra átalakulását a tudományos együttműködés irányába.

 

Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO természettudományokért felelős főigazgató-helyettes és Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója az ajánlás első tervezetével
Fotó: UNESCO/Fabrice Gentile
 
 
Audrey Azoulay főigazgató asszony szerint:
 
„Az ajánlástervezet fontos lépést jelent a nyílt tudományra vonatkozó nemzetközi konszenzus kialakításában. Ezzel együtt, az ajánlásban lévő ígéretek, amelyek egy befogadóbb, együttműködőbb és innovatívabb tudomány felé mutatnak, segíthetnek a tudományban rejlő teljes potenciál kibontakozásában és azoknak a kihívásoknak a teljesítésében, amelyekkel mai társadalmunk szembesül, úgymint a globális felmelegedés, a biológiai sokféleség csökkenésével szembeni a járványok elleni harc."
 
Az ajánlástervezettel kapcsolatos további információk itt érhetőek el. A tagállamok a tervezetet 2020. december 31-ig véleményezhetik.
 

Forrás: https://en.unesco.org/news/milestone-unescos-development-global-recommendation-open-science 

 

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető.