2021-12-15 15:21:00

Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság

A Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság tizenhatodik ülésszaka 2021. december 13. és 18. között kerül megrendezésre, online. 

Punchi Nilame Meegaswatte, az UNESCO Srí Lankai Nemzeti Bizottságának főtitkára elnökli a találkozót, amelyen több száz résztvevő vesz részt, köztük a részes államok, nem kormányzati szervezetek, kulturális intézmények és más érdekeltek képviselői a világ minden tájáról. 

A bizottság értékeli az egyezmény jegyzékeire való felvétel céljából a részes államok által benyújtott jelöléseket, vizsgálja az időszaki jelentéseket és a 2003-as Egyezmény listázási mechanizmusainak reformját.

Az ülést online lehet követni az UNESCO központi honlapján: http://webcast.unesco.org/events/2021-12-16COM/

Az ülésen felvett új elemek listája itt érhető el: https://ich.unesco.org/en/lists

További információk: https://ich.unesco.org/en/

A Szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt 2003-ban fogadta el az UNESCO közgyűlése, és 2020 nyaráig 180 állam csatlakozott hozzá. Az egyezmény célja az élő közösségi gyakorlatok megőrzése, a kulturális sokszínűség kölcsönös elismerése, valamint a nem tárgyiasult és gyakran kihalással fenyegetett kifejezési formák jelentőségének tudatosítása, az ilyen örökség-elemek védelme.  Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény két döntéshozó szerve a kétévente ülésező Részes Államok Közgyűlése és az évente ülésező Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság, melynek 24 tagját a Közgyűlés választja. Magyarországot a Közgyűlés 2006-ban, majd 2014-ben is a Kormányközi Bizottság tagjai közé választotta, mely tagság négy évre szólt. Magyarország jelenleg nem tagja a testületnek.  

Hírek

Küzdelmünk a szárazság és az elsivatagosodás ellen

Küzdelmünk a szárazság és az elsivatagosodás ellen

10/08/2022

A Varázslatos Magyarországgal meghirdetett közös fotópályázatunk júliusi fordulója a szárazság és az elsivatagosodás elleni harc nemzetközi napjához (június 17.) kapcsolódott. A legszebb alkotást, egyben cikkünk kiemelt fotóját Palcsek István készítette Életben maradni címmel.

Az augusztusi forduló témáját a közelgő Víz világhete (augusztus 23. - szeptember 1.) adja, melyről írásunkban bővebb információk olvashatóak.

A környezetvédelmi világnap megihlette a fotósokat

A környezetvédelmi világnap megihlette a fotósokat

2/08/2022

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Lehetőséget nyújt továbbá arra is, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Sikeres Hugonnai-rendezvény Párizsban

Sikeres Hugonnai-rendezvény Párizsban

8/07/2022

Az idei esztendőben Hugonnai Vilma (1847-1922) az első magyar orvosnő halálának 100. évfordulójára emlékezünk az UNESCO-val közösen. Az évfordulós eseménysorozat keretében Magyarország Állandó Képviselete az OECD és UNESCO mellett, valamint a Magyar Női Unió Egyesület kerekasztal-beszélgetést szervezett 2022. június 27-én Párizsban "Nők a tudományban: a jelen kihívásai és a jövő lehetőségei" címmel. Az eseménynek a Liszt Intézet adott otthont

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

1/07/2022

2022-ben ünnepeljük Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi évét, mely ráirányítja a figyelmet az alaptudományok létfontosságú szerepére a fenntartható fejlődés elérésében és az emberek életminőségének javításában világszerte. A nemzetközi év eseményeit a 2022. július - 2023. július közötti időszakban rendezik, melynek megvalósítását az UNESCO koordinálja nemzetközi partnereivel együttműködésben.

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

„Hommage a Glass – Hódolat az üvegnek” kiállítás

16/06/2022

Június 25-én a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor nyílik az "Hommage a Glass" Hódolat az üvegnek című üvegművészeti kiállítás a De la Motte-Beer-palotában a Kiskép Galéria és a Várkapitányság szervezésében. A megnyitón a megjelenteket köszönti a kiállítás védnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Szakmai beszédet tart dr. Sík Attila professzor (Birmingham Medical School), műgyűjtő. Kurátor: Koós Ágnes, a Kiskép Galéria vezetője.