2021-12-15 15:21:00

Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság

A Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság tizenhatodik ülésszaka 2021. december 13. és 18. között kerül megrendezésre, online. 

Punchi Nilame Meegaswatte, az UNESCO Srí Lankai Nemzeti Bizottságának főtitkára elnökli a találkozót, amelyen több száz résztvevő vesz részt, köztük a részes államok, nem kormányzati szervezetek, kulturális intézmények és más érdekeltek képviselői a világ minden tájáról. 

A bizottság értékeli az egyezmény jegyzékeire való felvétel céljából a részes államok által benyújtott jelöléseket, vizsgálja az időszaki jelentéseket és a 2003-as Egyezmény listázási mechanizmusainak reformját.

Az ülést online lehet követni az UNESCO központi honlapján: http://webcast.unesco.org/events/2021-12-16COM/

Az ülésen felvett új elemek listája itt érhető el: https://ich.unesco.org/en/lists

További információk: https://ich.unesco.org/en/

A Szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt 2003-ban fogadta el az UNESCO közgyűlése, és 2020 nyaráig 180 állam csatlakozott hozzá. Az egyezmény célja az élő közösségi gyakorlatok megőrzése, a kulturális sokszínűség kölcsönös elismerése, valamint a nem tárgyiasult és gyakran kihalással fenyegetett kifejezési formák jelentőségének tudatosítása, az ilyen örökség-elemek védelme.  Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezmény két döntéshozó szerve a kétévente ülésező Részes Államok Közgyűlése és az évente ülésező Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság, melynek 24 tagját a Közgyűlés választja. Magyarországot a Közgyűlés 2006-ban, majd 2014-ben is a Kormányközi Bizottság tagjai közé választotta, mely tagság négy évre szólt. Magyarország jelenleg nem tagja a testületnek.  

Hírek

Tehetséggondozás Kodály szellemében

15/12/2021

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok  Regiszterébe 2016. decemberében bejegyzésre került A népzenei örökség Kodály koncepció szerinti megőrzése címmel.

Az 5 éves évforduló tiszteletére a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület  "Tehetséggondozás Kodály szellemében  – nemzeti örökségünk, a kodályi zenepedagógia" címmel rendhagyó, digitális művészetpedagógiai oktatócsomagot készített.

Ajánlás a mesterséges intelligencia etikájáról

Ajánlás a mesterséges intelligencia etikájáról

29/11/2021

Az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán a tagállamok elfogadták az első globális megállapodást a mesterséges intelligencia (MI) etikájáról. A most elfogadott történelmi jelentőségű szöveg meghatározza azokat a közös értékeket és elveket, amelyek az MI egészséges fejlődésének biztosításához szükséges jogi infrastruktúra kiépítését vezérlik.

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

Világemlékezet e-naptár gyerekeknek

22/11/2021

A gyermekek világnapja alkalmából az UNESCO a Barbanerával együttműködve csodálatos kalandot kínál a gyerekeknek szerte a világon a Világemlékezet listára került elemek felfedezésére. Az e-naptár tizenkét elemet mutat be az UNESCO Világemlékezet listájáról. Nala és Leo, a naptár két ifjúsági karaktere minden hónapban elkalauzolja az őket követő gyermekeket a világ egy másik pontjára, ahol együtt fedeznek fel egy helyi kincset és megismerik ezeknek a helyi kincseknek a jelentőségét a világ kollektív történelme szemszögéből.