2020-04-24 11:04:00

ResiliArt - mert a művészet ellenállóvá tesz

Összehangolt és globális erőfeszítésekre van szükségünk a művészek támogatása és a kultúrához való hozzáférés mindenki számára történő biztosításáért, e célok elérése érdekében az UNESCO globális mozgalmat indít ResiliArt néven.

Az új koronavírus által kiváltott egészségügyi válság recesszióba sodorta a globális gazdaságot, mely 2020. során 1 milliárd dollárba kerül (UNCTAD) globális gazdaság számára. Míg világszerte több milliárd ember fordul a kultúrához vigaszért és kapcsolatokért, a COVID-19 hatása nem kímélte a kulturális ágazatot. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek több mint 89% -a bezárt, veszélyeztetve helyi közösségek és kulturális szakemberek megélhetését. A kulturális intézmények és létesítmények, köztük múzeumok, színházak és mozik millió dolláros bevételt veszítenek nap mint nap, és sokuknak el kellett bocsátania munkatársakat is. Művészek a világ minden táján, akiknek többségét már a világjárvány előtt részmunkaidőben, informális alapon vagy bizonytalan, kétes szerződésekkel foglalkoztattak, most megélhetési problémákkal szembesülnek.

Ma kulturális veszélyhelyzetet tapasztalunk.

Ezért indította el az UNESCO ResiliArt elnevezésű globális mozgalmát, melynek célja az összehangolt globális cselekvés.

A ResiliArt rávilágít a kreatív iparágak jelenlegi, válság sújtotta helyzetére kulcsfontosságú iparági szakemberekkel történő párbeszéddel, miközben gyűjti a - mind befutott, mind feltörekvő - művészek tapasztalatait a közösségi médiában. Ezekkel együttesen felhívja a figyelmet a COVID-19-nek az ágazat egészére, messze hatóan kiterjedő következményeire, és célja a művészek támogatása a válság alatt és azt követően. 

Nyitó párbeszéd – 2020. április 15.

A ResiliArt párbeszédek nyitó eseményére 2020. április 15-én, a művészet világnapján került sor a CISAC  - International Confederation of Societies of Authors and Composers (Szerzők és Zeneszerzők Társaságainak Nemzetközi Szövetsége) szervezettel együttműködésben.

Az esemény, melyet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója nyitott meg, négy fő témát járt körül:

1) A jelenlegi intézkedések eredményeként a művészeket érintő korlátozások;

2) az egészségügyi krízis jelenlegi és jövőbeli pénzügyi következményei a kreatív szakmák számára;

3) kormányok, nemzetközi szervezetek és a magánszektor által bevezethető intézkedések a művészek támogatása érdekében, a válság alatt és után;

4) hogyan lehet olyan kulturális politikákat és finanszírozási modelleket kidolgozni, amelyek megfelelően reagálnak a válságokra: a művészek státusának kérdése különös aggodalomra adhat okot, figyelembe véve az online ingyenesen elérhető kulturális tartalom növekvő mennyiségét és azt hogy a kulturális szakemberek nagy része informális foglalkoztatott.  

A virtuális találkozó felvételről ITT tekinthető meg. 

A kulturális iparág szakembereit arra ösztönzik, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, és ismételjék meg a ResiliArt sorozatot a saját régiójukban és tematikus fókuszukban, a nyilvánosan elérhető iránymutatások követésével. 

További információk

Hírek

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

Környezetvédelmi világnap (június 5.)

5/06/2024

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az idei esztendő központi témája a földterületek helyreállítása, az elsivatagosodás és a szárazságtűrő képesség (“land restoration, desertification, and drought resilience”). A szlogen: „A mi földünk. A mi jövőnk. Mi vagyunk a helyreállítás generációja (#GenerationRestoration)". 

A fény nemzetközi napja

A fény nemzetközi napja

16/05/2024

„A fény az UNESCO mandátumának minden elemében megtalálható. A tudomány és a technológia nyitottabbá tételétől és a kutatói karrier előmozdításától – különösen a nők esetében – az oktatás, a kulturális sokszínűség és az örökség sokszínűségének elősegítéséig, csakúgy, mint az információ szabad áramlásának támogatása, szervezetünk erőfeszítései egyetlen célt szolgálnak: a szebb jövőt."

(Részlet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának világnapi üzenetéből, 2024)

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

„Technology on Her Terms” megjelent az idei GEM Report

30/04/2024

Milyen szerepet játszhat az oktatás annak meghatározásában, hogy a technológiai fejlődés a nemek között egyenlően alakuljon? A mai digitális korszakban a technológia új oktatási lehetőségeket kínál, de kockázatokat is rejt magában, különösen a lányok számára. „Technology on Her Terms”  alcímmel, a nemek közti egyenlőségre koncentrálva jelent meg a 2024-es Globális oktatási monitoring jelentés (GEM Report), mely angol nyelven online elérhető. 

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.