2020-04-24 11:04:00

ResiliArt - mert a művészet ellenállóvá tesz

Összehangolt és globális erőfeszítésekre van szükségünk a művészek támogatása és a kultúrához való hozzáférés mindenki számára történő biztosításáért, e célok elérése érdekében az UNESCO globális mozgalmat indít ResiliArt néven.

Az új koronavírus által kiváltott egészségügyi válság recesszióba sodorta a globális gazdaságot, mely 2020. során 1 milliárd dollárba kerül (UNCTAD) globális gazdaság számára. Míg világszerte több milliárd ember fordul a kultúrához vigaszért és kapcsolatokért, a COVID-19 hatása nem kímélte a kulturális ágazatot. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek több mint 89% -a bezárt, veszélyeztetve helyi közösségek és kulturális szakemberek megélhetését. A kulturális intézmények és létesítmények, köztük múzeumok, színházak és mozik millió dolláros bevételt veszítenek nap mint nap, és sokuknak el kellett bocsátania munkatársakat is. Művészek a világ minden táján, akiknek többségét már a világjárvány előtt részmunkaidőben, informális alapon vagy bizonytalan, kétes szerződésekkel foglalkoztattak, most megélhetési problémákkal szembesülnek.

Ma kulturális veszélyhelyzetet tapasztalunk.

Ezért indította el az UNESCO ResiliArt elnevezésű globális mozgalmát, melynek célja az összehangolt globális cselekvés.

A ResiliArt rávilágít a kreatív iparágak jelenlegi, válság sújtotta helyzetére kulcsfontosságú iparági szakemberekkel történő párbeszéddel, miközben gyűjti a - mind befutott, mind feltörekvő - művészek tapasztalatait a közösségi médiában. Ezekkel együttesen felhívja a figyelmet a COVID-19-nek az ágazat egészére, messze hatóan kiterjedő következményeire, és célja a művészek támogatása a válság alatt és azt követően. 

Nyitó párbeszéd – 2020. április 15.

A ResiliArt párbeszédek nyitó eseményére 2020. április 15-én, a művészet világnapján került sor a CISAC  - International Confederation of Societies of Authors and Composers (Szerzők és Zeneszerzők Társaságainak Nemzetközi Szövetsége) szervezettel együttműködésben.

Az esemény, melyet Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója nyitott meg, négy fő témát járt körül:

1) A jelenlegi intézkedések eredményeként a művészeket érintő korlátozások;

2) az egészségügyi krízis jelenlegi és jövőbeli pénzügyi következményei a kreatív szakmák számára;

3) kormányok, nemzetközi szervezetek és a magánszektor által bevezethető intézkedések a művészek támogatása érdekében, a válság alatt és után;

4) hogyan lehet olyan kulturális politikákat és finanszírozási modelleket kidolgozni, amelyek megfelelően reagálnak a válságokra: a művészek státusának kérdése különös aggodalomra adhat okot, figyelembe véve az online ingyenesen elérhető kulturális tartalom növekvő mennyiségét és azt hogy a kulturális szakemberek nagy része informális foglalkoztatott.  

A virtuális találkozó felvételről ITT tekinthető meg. 

A kulturális iparág szakembereit arra ösztönzik, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, és ismételjék meg a ResiliArt sorozatot a saját régiójukban és tematikus fókuszukban, a nyilvánosan elérhető iránymutatások követésével. 

További információk

Hírek

Március 22. A víz világnapja

22/03/2023

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO koordinálásával megvalósuló 2023. évi világnap célja a vízügyi és szanitációs válság megoldását célzó változások felgyorsítása.

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.