2022-10-05 09:17:00

Pedagógusok világnapja, 2022. október 5.

"Az oktatás átalakítása a pedagógusokkal kezdődik" az idei mottója az UNESCO által 1994 óta minden év október ötödikén ünnepelt pedagógusok világnapjának. 

Az UNESCO által 2022. október 5-7-ére szervezett események a döntéshozók és minden érintett merész fellépését szorgalmazzák a tanárok támogatására és az oktatás jövőjének alakításában játszott kritikus szerepük elismerésére. 
 
A háromnapos ünnepségen kerül sor az UNESCO-Hamdan díj átadó ünnepségére, valamint különböző szakmai eseményekre. A rendezvények célja bemutatni,  hogy az első lépés a rugalmasabb, ellenállóképesebb oktatási rendszerek felé a tanárok tisztességes munkakörülményeinek és szakmai fejlődési lehetőségeinek biztosítása, valamint szakmai státuszuk elismerése.
 
Az október 5-i dátum a tanárok státuszának meghatározása szempontjából hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely többek között a tanárok jogait és felelősségét határozta meg, és amelyben nemzetközi sztenderdek kialakítását kezdeményezték a tanárképzésre, a pedagógusok továbbképzésére, és a tanárok alkalmazására is. 
 
A pedagógusok világnapja alkalmából az UNESCO párizsi központjában zajló eseményeket online is lehet követni: 
 
 

 

Hírek

Ladányi Lectures IV. – Kína az új világrendben

13/03/2023

A 2023. március 21-én 10:00 órakor kezdődő Ladányi Lectures IV. elnevezésű program a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya (jezsuiták) és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ad otthont.

Az eseményen köszöntőt mond Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke.

Nemzetközi nőnap - március 8.

8/03/2023

2023-ban az UNESCO az egész ENSZ család hangjához csatlakozik a nemzetközi nőnap ünneplésével „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőségért” témában, amely összhangban van a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság (Commission on the Status of Women) 67. ülésszakának fő témájával: „Innováció és technológiai változás, valamint oktatás a digitális korban a nemek közötti egyenlőség megvalósítása, valamint minden nő és lány szerepének erősítése érdekében”.

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022

2/03/2023

2023. március 10-én ünnepi rendezvény keretében vehetik át díjaikat a Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2022 nyertesei a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felovasótermében.

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elnöksége által felállított tudományos szakmai bizottság döntött. Idén agrártudományok / földtudományok és kémiai tudományok / gyógyszerészettudomány tématerületen lehetett pályázni.

A díj védnöke a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság.