2022-10-05 09:17:00

Pedagógusok világnapja, 2022. október 5.

"Az oktatás átalakítása a pedagógusokkal kezdődik" az idei mottója az UNESCO által 1994 óta minden év október ötödikén ünnepelt pedagógusok világnapjának. 

Az UNESCO által 2022. október 5-7-ére szervezett események a döntéshozók és minden érintett merész fellépését szorgalmazzák a tanárok támogatására és az oktatás jövőjének alakításában játszott kritikus szerepük elismerésére. 
 
A háromnapos ünnepségen kerül sor az UNESCO-Hamdan díj átadó ünnepségére, valamint különböző szakmai eseményekre. A rendezvények célja bemutatni,  hogy az első lépés a rugalmasabb, ellenállóképesebb oktatási rendszerek felé a tanárok tisztességes munkakörülményeinek és szakmai fejlődési lehetőségeinek biztosítása, valamint szakmai státuszuk elismerése.
 
Az október 5-i dátum a tanárok státuszának meghatározása szempontjából hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely többek között a tanárok jogait és felelősségét határozta meg, és amelyben nemzetközi sztenderdek kialakítását kezdeményezték a tanárképzésre, a pedagógusok továbbképzésére, és a tanárok alkalmazására is. 
 
A pedagógusok világnapja alkalmából az UNESCO párizsi központjában zajló eseményeket online is lehet követni: 
 
 

 

Hírek

Új felsőoktatási ütemterv - kérdőív

24/11/2022

A 2022. május végén, Barcelonában rendezett Felsőoktatási Világkonferencián mutatták be a „Határokon túl - új utak, hogy újra feltaláljuk a felsőoktatást” (Beyond Limits. New Ways to Reinvent Higher Education) című felsőoktatási ütemtervet.

Az UNESCO most arra kéri fel a felsőoktatásban érintett szereplőket, hogy adjanak visszajelzést, és járuljanak hozzá a konferencián bemutatott anyag gazdagításához. 

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

Ünnepeljük együtt a filozófia világnapját!

16/11/2022

Minden évben november harmadik csütörtökén ünnepeljük világszerte a filozófia világnapját. Az UNESCO ezzel az ünnepléssel kívánja középpontba helyezni a filozófia maradandó értékét az emberi gondolkodás fejlődése, a különböző kultúrák és az egyének számára. A párizsi UNESCO-központ világnapi eseményéről, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kapcsolódó programjáról cikkünkben olvashatnak.

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

Két magyar orvosnő – Hugonnai Vilma és Kopp Mária

15/11/2022

Időpont: 2022. november 15. 18:00

Helyszín: Lónyay-Hatvany-villa (1015 Budapest, Csónak utca 1.)

Szervezők: Magyar Női Unió, Batthyány Lajos Alapítvány, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

A rendezvényen a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára – az első magyar orvosnőre –, és a Magyar Tudományos Akadémia egy évtizede eltávozott doktorára, az orvostudomány kandidátusára, Kopp Máriára emlékezünk.