2023-02-17 08:36:00

Ötödik UNESCO MOST Téli Iskola

Rugalmasság bizonytalanság idején: Békeépítés kultúra és oktatás révén címmel rendezik meg idén, ötödik alkalommal az UNESCO MOST Téli Iskolát 2023. február 20. és 24. között. 

A rendezvény szervezői: az UNESCO Kulturális Örökség-menedzsment és Fenntarthatósági Tanszéke, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK), a Pannon Egyetem, valamint a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet Alapítvány (ISES Alapítvány). 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával jött létre, így az idei esztendőben a rendezvény helyszíne Veszprém, a város, amely egész évben viseli az Európa Kulturális Fővárosa 2023 nevet és címet.

A megnyitónak február 20-án, hétfőn, 10 órától a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér ad otthont, a további napokon a tanácskozások helyszíne a Pannon Egyetem lesz. A rendezvény angol nyelvű, címe magyarul így hangzik: Rugalmasság bizonytalanság idején: Békeépítés kultúra és oktatás révén. A konferencián több mint negyven országból közel nyolcvanan vesznek részt személyesen, vagy online formában.

Az 5. UNESCO MOST Téli Iskola betekintést nyújt a kultúra összetett, sokszínű, vitatott és változó fogalmainak átalakulásába. Az idei program a jövő megalkotására és annak újragondolására összpontosít, miközben választ keres korunk aktuális problémáinak megoldására. A tudományos konferencia kísérletet tesz arra, hogy szembenézzen a háborúval, a környezeti válsággal, a migrációs kérdésekkel és a digitális technológiák gyors fejlődésének következményeivel.

A rendezvénysorozat a következő témákkal foglalkozik: a közösségi média és az algoritmikus világrend, a mesterséges intelligencia jövője, a digitális jólét meghatározása. A konferencia témái közé tartozik a társadalmi interakció új formájaként megjelenő inkluzív terek elemzése, különös tekintettel a videojátékok virtuális helyszíneire.

Kerekasztal-beszélgetésben vitatjuk meg a fiatalok kultúrafelfogását, a múlt hatását a jelenre, specifikusan a traumák hatását napjaink válsághelyzeteire. Az ukrajnai fegyveres konfliktus várható következményeit, az úgynevezett puha/lágy hatalom és a kulturális diplomácia új definícióit, a transzkulturalizmus és a határok funkcióját, a felelősségvállalást a globális válságban, a poszthumanizmust. 

Az egyhetes programsorozaton fiatal társadalomtudósok és szakemberek vitatják meg a kérdéseket, a programhoz online is lehet csatlakozni.

A rendezvénysorozat minden évben vonzza Európa és az egész világ vezető tudósait, eszmecseréjük elősegíti a jövőre való nevelést, és a dinamikus, transzdiszciplináris és transzkulturális párbeszéd révén megvalósuló eszmecserét.

A konferencia első napján politikusok, a tudományos élet kiválóságai és az oktatási szegmens meghatározó szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

Február 20-án megtiszteli az eseményt jelenlétével – mások mellett – Sir Richard Shirreff katonai szakértő és a NATO európai főparancsnokának volt helyettese, Emil Brix volt nagykövet, a Bécsi Diplomáciai Akadémia igazgatója, Ernesto Ottone-Ramirez, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese, Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Az egyhetes program kísérőrendezvényeként a konferencia előadói és a hallgatók ellátogatnak Tihanyba, az apátságba, ahol február 21-én zenei és történeti bemutatón vesznek részt, február 22-én este pedig Binder Károly zongoraestjét hallgathatják meg az egyetem aulájában. 

 

További információ és részletes program: https://iask.hu/en/winter-school-2023/ 

 
 

 

Hírek

A L’Oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj díjazottjai

20/09/2023

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság huszonegyedik alkalommal hirdette meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science program szellemében.

Áttörés a szembetegségek kezelésében, gyepek megmentése a klímaváltozás elleni harcban és új technológiák a gyógyszergyártásban – ezekkel a témákkal nyertek a L’Oréal-UNESCO „A Nőkért és a Tudományért díj” kutatónői

Ünnepeljük együtt a földtudományi sokféleség nemzetközi napját!

19/09/2023

A Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földtani Tudományos Bizottsága, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tudományos ülést szervez 2023. október 6-án 10:00 órától a földtudományi sokféleség nemzetközi napja alkalmából. Az esemény helyszíne: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Csarnoképület, II. emelet Előadóterem.

75 éve az UNESCO-ban

5/09/2023

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 2023. szeptember 26-án rendezvényt szervez 75 éve az UNESCO-ban címmel a Párbeszéd Házában. A rendezvény célja megemlékezni Magyarország 75 évvel ezelőtti csatlakozásáról az UNESCO-hoz (1948. szeptember 14.).

Az eseményre előzetesen az info@unesco.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. szeptember 11-ig.