2023-02-17 08:36:00

Ötödik UNESCO MOST Téli Iskola

Rugalmasság bizonytalanság idején: Békeépítés kultúra és oktatás révén címmel rendezik meg idén, ötödik alkalommal az UNESCO MOST Téli Iskolát 2023. február 20. és 24. között. 

A rendezvény szervezői: az UNESCO Kulturális Örökség-menedzsment és Fenntarthatósági Tanszéke, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK), a Pannon Egyetem, valamint a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet Alapítvány (ISES Alapítvány). 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával jött létre, így az idei esztendőben a rendezvény helyszíne Veszprém, a város, amely egész évben viseli az Európa Kulturális Fővárosa 2023 nevet és címet.

A megnyitónak február 20-án, hétfőn, 10 órától a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér ad otthont, a további napokon a tanácskozások helyszíne a Pannon Egyetem lesz. A rendezvény angol nyelvű, címe magyarul így hangzik: Rugalmasság bizonytalanság idején: Békeépítés kultúra és oktatás révén. A konferencián több mint negyven országból közel nyolcvanan vesznek részt személyesen, vagy online formában.

Az 5. UNESCO MOST Téli Iskola betekintést nyújt a kultúra összetett, sokszínű, vitatott és változó fogalmainak átalakulásába. Az idei program a jövő megalkotására és annak újragondolására összpontosít, miközben választ keres korunk aktuális problémáinak megoldására. A tudományos konferencia kísérletet tesz arra, hogy szembenézzen a háborúval, a környezeti válsággal, a migrációs kérdésekkel és a digitális technológiák gyors fejlődésének következményeivel.

A rendezvénysorozat a következő témákkal foglalkozik: a közösségi média és az algoritmikus világrend, a mesterséges intelligencia jövője, a digitális jólét meghatározása. A konferencia témái közé tartozik a társadalmi interakció új formájaként megjelenő inkluzív terek elemzése, különös tekintettel a videojátékok virtuális helyszíneire.

Kerekasztal-beszélgetésben vitatjuk meg a fiatalok kultúrafelfogását, a múlt hatását a jelenre, specifikusan a traumák hatását napjaink válsághelyzeteire. Az ukrajnai fegyveres konfliktus várható következményeit, az úgynevezett puha/lágy hatalom és a kulturális diplomácia új definícióit, a transzkulturalizmus és a határok funkcióját, a felelősségvállalást a globális válságban, a poszthumanizmust. 

Az egyhetes programsorozaton fiatal társadalomtudósok és szakemberek vitatják meg a kérdéseket, a programhoz online is lehet csatlakozni.

A rendezvénysorozat minden évben vonzza Európa és az egész világ vezető tudósait, eszmecseréjük elősegíti a jövőre való nevelést, és a dinamikus, transzdiszciplináris és transzkulturális párbeszéd révén megvalósuló eszmecserét.

A konferencia első napján politikusok, a tudományos élet kiválóságai és az oktatási szegmens meghatározó szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

Február 20-án megtiszteli az eseményt jelenlétével – mások mellett – Sir Richard Shirreff katonai szakértő és a NATO európai főparancsnokának volt helyettese, Emil Brix volt nagykövet, a Bécsi Diplomáciai Akadémia igazgatója, Ernesto Ottone-Ramirez, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese, Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Az egyhetes program kísérőrendezvényeként a konferencia előadói és a hallgatók ellátogatnak Tihanyba, az apátságba, ahol február 21-én zenei és történeti bemutatón vesznek részt, február 22-én este pedig Binder Károly zongoraestjét hallgathatják meg az egyetem aulájában. 

 

További információ és részletes program: https://iask.hu/en/winter-school-2023/ 

 
 

 

Hírek

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.

Március 22. A víz világnapja

Március 22. A víz világnapja

22/03/2024

A március 22-i világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvíz fontosságára és szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. Az UNESCO és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága koordinálásával megvalósuló 2024. évi világnap központi témája: víz a jólétért és a békéért (Water for Prosperity and Peace).

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2023

7/03/2024

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

A matematika nemzetközi napja

A matematika nemzetközi napja

5/03/2024

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Játék a matematikával a társadalomért ("Playing with Mathematics for Society”). Ezen a napon az UNESCO online eseményt szervez a Nemzetközi Matematikai Unióval együttműködésben a tudományok nemzetközi évtizede a fenntartható fejlődésért (2024-2033) elnevezésű ENSZ-évtized égisze alatt.